Uzgoj kupina na bivšem vinogradu...
Pozdrav svima
Za početak, isprike ako ovo nije pravi format pitanja, no uzmite u obzir da sam potpuni početnik te da će ovo biti više neki razgovor nego pitanje-odgovor.
Dakle:
Deda je nekad davno imao vinograd. Kad je umro, to je zaraslo nehumano. Prije par sam godina odlučio, iz sramote pred susjedima, unamjmiti bager i sve to fino srediti. (Sad me susjedi osjetno više vole).
Radi se o komadiću zemlje na padini, širine nekih 6m, dužine cca 80m. Pad nije pre brutalan, bager je mogao to komotno odraditi.
zemlja je na idealnom položaju za vinograd, gleda na jug-jugozapad, cijeli dan na suncu. S obje strane su vinogradi.
Trenutno je to samo komad travnjaka kojeg ja kosim, no volio bih ponešto, sebi za dušu, gore i uzgojiti.
Eh sad: vinograd ne dolazi u obzir. Jednostavno me to ne zanima.
Idealno, moja je idej bila kupine plus nešto aronije.
Pa me zanima, bi li tako nešto bilo izvedivo?
Morate znati da nemam apsolutno nikakvog iskustva ni opreme. Štihača i dobra volja.
Pročitao sam da loza nije dobra predkultura, no tehnički, predklultura je bila šikara (i to sigurno bar 10 godina).
Također, a čini se da je to veliki problem: gore nemam vode. Susjedi imaju vodovod, al ja nemam. Niti je klet u stanju za takve radove, niti ja imam para za uvođenje vodovoda.
Cilj mi je imati nešto ploda sebi za dušu, par tegli pekmeza i kupina za zobanje. Želja mi je, ako je moguće, jednom raditi kupinovo vino.
Ali opet ponavljam, sve to za osobnu uporabu: desetak litara vina godišnje meni zvuči više nego dosta.
Slike postam danas navečer (ionako moram to pokositi danas).
Ako imate još pitanja, tu sam
Sva mišljenja, savjeti, iskustva,... su više nego dobrodošli.
Predložite mi sortu. Ili me probajte odgovoriti od toga.
Također, ako imate ideju, preporučite mi neku alternativu za gore (al preferiram voće neko).
Jednostavno me zanima da li bi tako nešto bilo uopće izvedivo. Isplativost je sekundarna, no ne i beznačajna.
Hvala puno unaprijed
Živjeli