• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

same frutteto II 75, problem, pomoć

strijelac1974

Novi član
Tu od
8 Svi 2014
Poruka
25
imam same frutteto II, od 75 konja i problem kad bi treba na gumbu iskljućiti PTO da mogu uključiti kardan, gumb stisnem, ali se ne odvaja, tj. ne mugu ga uključiti. Koristim se njime, ugasim, ubacim ručicu u rad i tak ga upalim i snalazim se sa malčerom, ali kad dođe na red atomizer bilo bi mi jako dobro da odvaja. Gumb radi, skinuo sam ga, uglavno radi. Šta dalje? Po Vama, problem sa elektroventilom ili problem u kvačilu?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,390
Zaštekal ventil u otvorenom položaju. Da nevalja kuplung, nebilo pogona.
 

strijelac1974

Novi član
Tu od
8 Svi 2014
Poruka
25
moguće, sa malčerom sam skupljao granej obrezano sa maslina. jel moguće da je koja grana odpojila žice, jer taj traktor od ispod ima sve zaštićeno limom? I molim savjet, gdje se taj ventil nalazi, od kud da ga počnem šarafiti? pratil sam instalaciju od sklopke prema dolje, ali se pogubim.
 

strijelac1974

Novi član
Tu od
8 Svi 2014
Poruka
25
evo da se javim, kvar je otklonjen. Nakon dva mehaničara krenuo ja u šarafanje i stvar riješena. Problem sa elektroventilima i neznam kak se to zove ali recimo klip koji ukopčava prednji pogon. Uglavno, sad sve radi, malo je problem, ali sa dovoljno upornosti, logičkih zaključaka i nekoliko dana zeke, sve radi

skinuo desni kotač, pa onda zaštitni poklopac i ispod toga tri elektroventila.
Skinuo jedan po jedan, provjerio ih direktno na akumulator, rade sva ti,
onda na dolazne žice instalacije spojio ispitivač, provjerio sa kojeg gumba dolazi koji impuls i da li opće dolazi,
kad je sve bilo u redu, utvrdio šta ide od kuda, ponovno spojio,
provjerio od elektroventila gdje šta vodi i uglavnom sve radi
jedino je bio (i još) je problem na uklopnom ventilu prednjeg pogona koji se nalazi ispod lijevog kotača prema diferencijalu, ali ima kučište tog ventila su rupom gdje mi je pasao šaraf sa maticom i zavrtanjem tog šarafa sam klip stavio u prednji položaj, položaj uključeno tako da sad imam prednji pogon stalno uključen.
Kad kažem stalno znači kad treba uključim ga i tek kad završim sa tim poslom isključim, a ne na kraju svakog reda...mislim da su tu problem neke gumice koje klipu stvaraju otpor, ali sezona radova je full, pa će servis pričekati do zime....nije neka velika filozofija, pa ako kome mogu pomoći tu sam...pozdrav svima
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

panonstib

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2015
Poruka
160
Same Fruteto II 75 na remontu!

slike.php
[/url] [/IMG]
 

strijelac1974

Novi član
Tu od
8 Svi 2014
Poruka
25
PANONSTIB, hvala na fotografijama. Ja nisam mehaničar, ali se ne bojim uzeti ključ u ruke. Jednostavno kod ovih elektroventila nitko se nije htio pozabaviti s time, ta "mistika" koliko tu ima posla, kak je to komplicirano i slična opravdanja, a mene mučilo, pa sam se natjerao da pogledam. Evo neki dan sam malčiarao, milina, gumb-iskopčaš-ukopčaš, nema krčenja, paljenja pod opterećenjem i slično.
A ovako fotografijama se može puno toga vidjeti i razumjeti, tko želi. Žao mi je da nisam slikao, ali obećavam neću više.
Zato još jednom hvala, evo recimo na ovim slikama sam vidio (što nisam znao) šta bi sve trebalo skinuti da promijenim ovih šest priključaka izvoda....kopčam crijeva od kiperice ili malčera bez problema, ali za iskopčati katastrofa
 
Posljednje uređivanje:

strijelac1974

Novi član
Tu od
8 Svi 2014
Poruka
25
panonstib, pitanje. Na ovoj drugoj slici traktora, gdje je na fotki oznaka datuma i godine kod 2016, točnije jedinice, šta je taj indikator? jel to od štop svjetala?
 

Zagorec85

Član
Tu od
1 Ožu 2020
Poruka
43
Molim za malu pomoč.
Gdje se kontrolira ulje u mjenjaču na fruttetu II 75 iz 95 godine te gdje se toči i koje ulje bi trebalo staviti u mjenjač?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,390
Pored kardana bi trebalo biti uljokazno staklo. Kad motor radi treba bito vidljiva razina.
Originalno ulje Petronas AKROS MULTI F 10W-30.
 

Zagorec85

Član
Tu od
1 Ožu 2020
Poruka
43
Tu ga nema.
Prijatelj ima iz 2006 traktor i ima oko a ovaj iz 95 nema ili ga ja ne vidim.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,390
Onda bi trebala biti negdje biti cijev sa šipkom.
 

ivan cesarec

Novi član
Tu od
25 Stu 2022
Poruka
3
Zaštekal ventil u otvorenom položaju. Da nevalja kuplung, nebilo pogona.
Moze pitanje o tom traktoru k0ji ima i napred kardan i hidrauliku kako se ukljuci kardan napred
 
Na vrh