Za sve Objašnjenje !!! sa slikama
Znači pravim jednobrazni plug prema skici sa interneta Geo plug.
Prema slici koju sam postavio kasnije vidi se da je do sada napravljeno:
Za sada sam riješio bočni nagib vretenom i maticama.
Okomito pomjeranje riješio sam kliznim u profilom.
Okomiti nagib pluga riješavam regulacijom toplinga.
Probio sam centralnu rupu u sredini noseće grede i ne znam koji je razmak rupa??
Greda nije jaka jer me zavaralo to što Geo plug ima samo 5 rupa? Zašto ? i koji je ključ za razmak?
UNAPRIJED HVALA!
Šta da odaberem za prvu ruupu u nosaču -razlika je tri cm ima li to utjecaj na oranje??????
Nerazumem te zasto tolike rupe .Tebi netrebaju rupe po celoj duzini grede nego samo da ti rastojanje od tocka i plaza pluga bude na razmecima priblizno 15-20-25-30cm. Ako jednim vijkom to resavas koliko vidim znaci 4 rupe mah. Jedino ako mislis da plug prati sve do levog tocka da mozes orati do neke medje ili ograde ,voca. onda pred kraj grede na suprotnoj strani jos 2-3 rupe. Ovaj moj OLT dvobrazni na slici je vocarski plug i moze da prati do levog tocka smicanje. Meni to netreba i odsekao sam jedno parce plocevine sa njega za nesto drugo. Znaci po meni ti je plug na slici i merama zahvata oko 25cm. rupe od tocka bi najbolje bilo po meni sto pribliznije tom zahvatu busiti samo da se greda neoslabi previse. Ako je moguce na 15-20 -25 je cak dovoljno .preko 25 verovatno nece trebati jer i to ce biti povuci potegni za pravo oranje. konekcija me zeza da postavim sliku sa jednobraznog i kolenaste osovine da vidis koliko je prosto sve reseno i dobijas dve uloge za stelovanje najbitnije .Nema rupa ni bakraca a jaka ko djavo. To je plug od 18col koji sam smanjio osovinom na nekih 14-15col jer je tesko vuci na 30cm do bola
Nešto ti je promaklo na GEO plugu. Ona dva vijka kojima podešavaš smjer pluga i koji ustvari mijenjaju koljenastu osovinu.
Rupe za podešavanje lijevo desno je bolje da su što gušće, ali ti zbog slabe cijevi to ne možeš izvesti jer bu cijev previše oslabljena. Napravi rupe na razmaku od 4 cm.
Klizač korigiraj tako da na njemu imaš 2 rupe na razmaku 6 cm pa buš dobil mogući pomak za 3 cm a to je dovoljno fino. Obavezno dodaj one špan šraufe da možeš zakretati smjer os pluga u odnosu na os traktora. Inaće ti bude vuklo prvi kraj traktora u stranu. Da, i napravi još po dvije rupe sa svake strane od onoga kaj teoretski predvidiš.
Prvo jer fiksiras sa jednim vijkom ili bolcnom taj pomak ili sa dva. Tolike rupe u levu stranu na slici netrebaju. Oko prve rupe levo i desno ti treba jos po jedna rupa samo na razmaku od 4-5cm od prve rupe. Znaci jedna desno blize tocku a moze i dve sto je sigurnije. nismo tacno sigurni koliko je plug zahvata i nagadjamo i koliko ce moci traktorcic da povuce . Zato od tocka crvene linije ides prvu rupu na 15cm ,drugu na 20. Pa onda ova tvoja prva rupa na slici obelezena zeleno. da je na 25cm od tocka.
Sve ce da radi ali kako je vec pitanje. Bez nekog mehanizma za odbrazd i zabrazd najverovatnije ce te bacati sa prednjim krajem traktora negde. To koj jednobrazdnog je najvise ucestalo. Nikad negledaj u originalu da nesto napravis nego nesto sto ce sluziti. Ni materijale ni opremu nemamo profi da se moze nesto tako uraditi. Onaj mehanizam za bocni ugao pluga cak nisi morao ni praviti jer bih ti objasnio kako se zgodno to resi a to je vrlo cak malo bitno. Postavis na traktoru klocnu pod leve tockove od 20cm i namestis plug vodoravno da stoji i zavaris Srp za nosecu gredu. Priblizan ugao dobijes za sve uslove i vrlo malo je posle bitno dal je malo levo ili desno naget.To se obicno resava na jednoj od poluga hidraulike i to zgodno
Nije mi jasno što mi je to promaklo na slici geo pluga,on ima pet(5)rupa?? za bočni pomak.Ja sam iz drugih slika shvatio da se bočnim štelanjem regulira širina zahvata pluga ??
@Razinekop,
jesi li ti proučio onaj video isječak o podešavanju pluga na prvoj stranici?
Ako nisi, obavezno pogledaj, a ako jesi, pažljivo gledaj još nekoliko puta. Kad shvatiš kako treba biti plug poštelan da bi dobro oral, rješenja za izradu pluga ti se budu sama nametala. Ostaje samo pitanje kak najbolje riješiti koji detalj, a za to su potrebna neka druga znanja i određeno iskustvo, a rješenja obično ovise o raspoloživom materijalu.
Dok ne stekneš osnovna znanja o plugovima i oranju, ne možeš razumjeti prijedloge koje dobivaš pa tebi onda ti prijedlozi nisu od neke koristi.
Ja sam prije više od 30 god izradio jednobrazni okretač s podešavanjem širine. Plug je i danas u funkciji, ali da sam onda znal barem pol od onoga kaj sam saznal kasnije neke stvari bi napravil drukčije.
Molim tebe i sve koji su diskutirali u ovoj temi da se nitko ne ljuti, ali ovo sam napisal jer procjenjujem da smo se počeli ponašati kao mačak koji lovi svoj rep.