Još u subotu sam kupio jednu samohodnu kosilicu, da mi bude izvor rezervnih dijelova "za ovu sezonu". Vidio sam na njoj prije kupovine:
- 3 kom dobrih sajli,
- sva 4 kotača s kugličnim ležajevima,
- ispravan nož kakav trebam i
- ispravan nastavak radilice s remenicom za pogon kotača i za pogon noža.
Motor me nije niti zanimao, jednako tako ni getribica za pogon kotača.
Meni je več to bio dovoljan razlog da ju kupim, jer znam koliko ti dijelovi koštaju u trgovinama i u servisima.
Danas sam ulovio prigodu da malo "testiram i motor", izmjerio sam mu kompresiju, "na svoj način":
Ja sam danas bio više nego ugodno iznenađen izmjerenim rezultatom.
(Odmah sam se pohvalio i supruzi, a obzirom da ju s takvim podacima maltretiram več godinama i godinama i ona je bila više nego ugodno iznenađena.)
Inače motor ima 196 kubika, a oni koji ga ugrađuju "na svoje strojeve", deklariraju ga da ima 6,5 - 7 KS. Potegnuo sam ga par put za špagu i on meni pali kao metak (na to malo benzina koliko se zateklo u rezervoaru, još od bivšeg vlasnika), ne dimi niti malo, gas prima preko gas sajle kao lud, ugodno iznenađenje me snašlo, baš.
PS
Nekom drugom prilikom budem demontirao zadnju osovinu s kotačima i getribicom za pogon, pa i nju budem pregledao, tko zna možda na kraju krajeva se i ona pokaže kao ispravna, jer vidim da je remen otpao tko zna kome i tko zna kad, a zadržao se unutar PVC štitnika za remen i cijeli je...