I
Imt56o
Guest
e ovako u planu sam da kupujem traktor duplak(polovan) do 50 - 55ks...pa bi volio da vidim sta mi Vi predlazete i vasa iskustva.
e ovako u planu sam da kupujem traktor duplak(polovan) do 50 - 55ks...pa bi volio da vidim sta mi Vi predlazete i vasa iskustva.
Za kakav posao ti treba traktor?
Za koju povrsinu?
I naj vaznije koliko si spreman suski izdvojiti?
konkretno bi koristio za oranje, a bio bi ukljucen i u sve ostalo sto bude potrebno, sto se tice povrsine pa otprilike oko nekih 150 duluma zemlje, a suske do 12 hiljada KM.
Hoce to biti jedini traktor u dvoristu ili ima jos koji?
Najprije da se preracunamo...
12 000KM je u grubo oko 6000€
150 duluma je ako se ne varam 15 hektara.
Da li planiras prosirivati posjed i do koje bi povrsine isao?
Koji sad traktor imas i koje prikljucke imas za taj traktor?
Koji ti sve prikljucci trebaju za jaci traktor?
Ja ne razumijem ljude ponekad... Sta ce ti kraj tri traktora jos jedan na samo 15 hektara zemlje?
Pa jedan 542 i 560 to odrade bez problema.
Ja toliko radim s 549 i 539 i jos mi nije dosta, traktori mi stoje...
Za te pare kupi ili kombajn ili berac ako nemas i tuci usluge...
Pa i nas je trojica, al 90% posla odradim ja sam... A i ja vrsim usluge i beracem i kombajnom i cak usluzno obradjujem mom tetku njivu od 10 hektara, sto znaci da ponekad radim i 25 hektara zemlje s moja dva traktora.
Kazem, s 560 i 542 to sve stignes bez problema i ima li uopce smisla ulagati u jos jedan traktor, ako ne planiras prosirivati imanje? Ja mislim da nema, da je bolje da za te novce kupis jos zemlje.
Ja sam u poziciji slicnoj tvojoj i ne razmisljam o traktoru osim ako ne uleti stogod povoljno a recimo dobro... Trenutno kupujem jos zemlje i u zakup uzimam sto god stignem u okolici sela.
Radi kako god zelis, nemoj da ispada da te ja na nesto nagovaram...
Inace, za te pare koje si naveo najvjerovatnije da ces u tom rangu snage naci nekog finog zetorcica. Jeftini za odrzavanje, a i ne kvare se toliko. Dobri i zahvalni traktori. Mislim da sa zetorom nema greske. 6000 je malo nategnuto, ali mislim da bi se dalo nesto i iskopati.
U suprotnom ti ostaje samo stari tip 560 ili 577 s prednjom vucom ili npr torpedo 55A ili neki slican traktor...
Od gore navedenih zetor ti je najbolji izbor. ako se sta i pokvari, popravlja se lakse nego IMT...
jako zahvalni traktori i tu nema govora.
Sto se store tice, nisam ga nikada ni u zivo vidio, pa necu nista ni komentirati.
nece biti jedini, jer sada imam dva imt 542 i jednog imt 560
Rasprodaj to sve i kupi sebi dva duplaka, jednoga manjega od 35-50 ks i jednoga 70+ ks i da te bog vidi :supz: Mozes i jos toliko prosiriti povrsine i bice ti za sve dovoljna ta dva traktor, a ne da ti bespotrebno leze 4 traktora u dvoristu.
Ili eventualno tog 560 zamjeni za nekog veceg duplaka
Pa koliko je potrebno da je veliki traktor duplak isto je toliko potrebno da je i mali. Zetor 5211/45 ja bas i nebih uzeo kao mali traktor, vise sam mislio na nesto tipa store 404/504, ima i ovih starijih iz sdf grupacije bas kompaktnih duplaka a opet povoljnih ili neki kinez.ma sve što si napiaso to stoji ali što će mu dva duplaka?Jedan je uvrh glave kad ore i ako ide u šumu,znaš i sam da je duplak veći trošak a nije baš ni okretan.jedan traktor 70ks sa duplom vučom i jedan 50ks klasičan npr. zetor 7745 i 5211 ili torpedo 7506 i 4806.iskreno svi mi malo pretjerujemo i ja bi zetora 160ks i onog 47 i da ne nabrajam a nema potrebe.treba gledat racionalno a i sa novcima se ne treba razbacivat.jedan duplak uvrh glave,ali da se čovjek bavi šumom onda uredu.mislim meni je svejedno kako će on napraviti.osobno gledao sam kupiti nekakvog zetora 7745,8540 ili deutza oko 70ks,no kako sada stvari stoje izgleda da će mi moj biti viška pa sam kupio auto.sad čekam da uđemo u eu pa da počnem voziti kući njihove krševe.IMT560-dobro razmisli i gledaj uzeti što tebi odgovara,ovi istočni traktori svi su tu manje-više jednaki a zapadni su većinom istrošeni do bola,uglavnom na tebi je odluka.Poštvani koega sa foruma Basic ima dosta traktora lijepih i očuvanih,obrati se njemu pa možda ti se nešto i svidi(i nije skup)!
Pa koliko je potrebno da je veliki traktor duplak isto je toliko potrebno da je i mali. Zetor 5211/45 ja bas i nebih uzeo kao mali traktor, vise sam mislio na nesto tipa store 404/504, ima i ovih starijih iz sdf grupacije bas kompaktnih duplaka a opet povoljnih ili neki kinez.
Pa imas duplaka valjda znas sta znaci dupla vuca :scratch
Sta znaci okretnost traktora ako se on okrece samo u mjestu :mrgreen:
Gledaj sad recimo uzecemo za primjer berac, kada je vlazno traktor od 40-50 ks pa i 60 ako nema duple vuce sa njim nemoze raditi kako spada, a duplak 40-50ks ide kao avion
Ili evo kod nas prosle godine kada je bilo vlazno 539 nije mogao kultivirati, malo malo pa oklizne u red a kinez duplak ide kao mina
Pa ti sad vidi je li treba mali traktor biti duplak
Meni je svejedno sta ce ko kupiti, ali kad vec covjek pita iznosim misljenje :idea: