• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Savjeti

bozo123

Novi član
Tu od
19 Svi 2014
Poruka
18
Poštovanje svima!Interisira me puno toga prvo da se predstavim zovem se Božo imam 24godine dolazim iz Međimurja ja i suproga želimo se baviti govedarstvom.Imamo dvije junice jednu simentalac holstajn a jednu čistu simentalku stare su 5 i 6 mjeseci.Ja sam zaposlen radim na terenu sloveniji žena je na porodiljnom a meni je sve teže na teren pa smo počeli razmišljati o poljoprivredi krečemo od nule nemamo traktor nemamo ništa osim staje i dvije junice pa me interisira sto je sve potrebno za danje napredovanje.Hvala
 

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,000
prvo kaj buš sa mlijekom dali buš ga predaval ili radil sireve zatim trebaš površine gdje buš uzgojil hranu za goveda, traktor,kosu,okretač, zgrebač, balirku ,prikolice,frezu,sijaču,špricu itd...,novu kičmu a i suprugu možda ako buš non stop smrdel oko mehanizacije i po polju i štali,zatim zaboravi na godišnji jer krave nebreju s tobom na more,jednom riječju nemoj ni počinjati s time.ako hočeš moreš dojti kod mene i suseda bosilja pa da vidiš uživo.
 

bozo123

Novi član
Tu od
19 Svi 2014
Poruka
18
Pa sireve bi radili zemlju imam dosta.Meni je mehanizacija problem,ma delam vec 4 godine na terenu varioc sam vec mi je dosta europe i ocu doma probati poljuprivredu,kolko mora junica biti stara za pripust i kako to ide??
 

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Da bi mogao od tog živjeti i napustiti posao moraš uložiti u staju i iskusniji ti budu rekli koliko krava ti treba. Na prvu ti je nabrojana mehanizacija.Ja mislim da je to već na milion kuna ako ne i još koji gore. Pa se onda zapitaj da li ti to treba. Ja to radim uz posao i volim taj posao, ali više sam sa kičmom pri kraju ( počela je svjetlit rezerva ). Danas je takvo vrijeme da ako radiš ko varioc i dobiš gotovi novac za svoj rad to se baš i ne pušta. Sputavati te da pokreneš nešto drugo, nije u redu od mene. Isto tako te ne bi ni poticao. Jako velika prednost ti bi bila da imaš dvoje muške djece velike da mogu raditi, ako to nemaš onda ...
 

bozo123

Novi član
Tu od
19 Svi 2014
Poruka
18
Upravo ste mjesec prode placa sjedne,ali vec mi je tesko na terenu imam kcer od 6 mjeseci zenu oca i baku pa vec bi zeli doci doma prosao sam svjet uzduz i poprjeko naj ljepse je doma vjerujte taman da radim 20 sati na dan doma nije problem,pomazeju mi svi od zene familija i moji bas smo jucer sjeno spremali svi uzivali godila im priroda,samo da kupim traktor IMT-539 to mi se svida.
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Pozdrav sused.Prije nego kreneš ozbiljno u to,savjetovao bi ti da si uzmeš godinu dana da ispitaš što sve ide uz to jer tako možeš izbjeći puno prvih minusa.Ono što ti sada izgleda ružičasto,poslije bude crno bijelo.Posijeti neke farme,popricaj sa ljudima,iznenaditi ćeš se šta sve možeš čuti.Ne odgovaram te od toga samo znam da treba mnogo ulaganja tjelesno i novčano.Starci od žene i šogorica imaju krave pa znam kakva je to muka.I ja sam građevinac,cijeli život na u najljepše mi je kada mogu popiti kavu ujutro sa ženom.Dobro se raspitaj sve o kravama,koje su za sir,prehrana,bolesti,prodaja,potrebni papiri,da li smiješ tamo povećati stado,šta kažu susjedi...Kad uđeš u to,imat če poduzeće jer OPG ti funkcionira kao poduzeće,a tu je uvijek važan samo novac,od ljubavi se ne živi...Ovako,računaj plaću 5000 tisuća,davanja državi,znači samo za to trebaš 80000 kuna godišnje čiste zarade i još najmanje toliko troškova a da se ne govori o minusima.Evo,još nije pola godine a ja sam u minusu 70000 kuna
 

bozo123

Novi član
Tu od
19 Svi 2014
Poruka
18
Bio sam na farmi kod Branovića to je u Gornjem Kušancu i kod kolege koji je samnom išao u školu osnovnu sad ima mini farmu i radi sireve počeo je sa nule i dobro mu je ne zali se,a imam i kuma koji ima sve mehanizaciju staju zemlju ali nezeli raditi igra igre na računalu samo misli i masta u tisucama ali da bi drugi radili.Mene samo interisira kako to sve ide a rijetko ko ima vremena objasniti kako ide ovo kako ide ono....
 

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
523
Božo, moj savjet bi ti bio da zamoliš nekog tko drži krave tu u tvojoj okolici da te uzme za volontera, dobrovoljca, da sa njim radiš tjedan, dva, da mu pomažeš u poslu, ali od jutarnje mužnje do kraja dana. Tako budeš iz prve ruke vidio kako stvari funkcioniraju, koji su to sve poslovi koji se moraju kroz dan obaviti za krave i oko krava. I ne idi kod naj jačeg gazde nego k nekom manjem, jer veliki gazda ima postavljeno gospodarstvo kakvo ti još dugo možeš samo sanjati, a manji gazda ti je bolji primjer jer kako sam kažeš za sad si naj jači u volji za tim poslom, ali bez mehanizacije. Veliki imaju naj češće noviju i jaču mehanizaciju i štale, dok manji puno stvari moraju u poslu i improvizirati da naprave posao s onim što imaju.
 

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
579
ja nemam krave niti imam iskustva s njima. MOji roditelji se bave ovcama. i evo danas je bila nedjelja a mi skupljali i dovozili sijeno.
osobno mislim da je danas svako stočarstvo skoro ko robija.. Jako puno posla, pogotovo ako si na početku pa nemaš svu mehanizaciju. jer nemaš 1 000 000kn da kupiš sve novo. pa kupuješ staro 30god, ka krpaš, popravljaš, sastavljaš, psuješ i gubiš živce.
Mislim da su danas ulaganja u stočarstvo prevelika, dug je rok otplate (previše godina treba da vratiš uloženo) a vremena nesigurna.

Ali ako baš želiš živjeti od poljoprivrede ja bih prije razmislio o povrću, prvenstveno krumpir jer se sav posao može mehanizirati, a i za nevelika ulaganja većinu možeš mehanizirati, osim skupljanja nakon vađenja. A stoke držiš toliko da imaš za stajnjak za svoje njive.
odoka rečeno, radije 5-6 krava + 1-2 ha krumpira + 1-2 ha nekog drugog povrća nego 15-30 krava.

I svakako uzeti 1mj godišnjeg pa svaki dan od jutra do mraka kod nekog na slabije opremljenoj farmi, da vidiš život uživo.


prvo kaj buš sa mlijekom dali buš ga predaval ili radil sireve zatim trebaš površine gdje buš uzgojil hranu za goveda, traktor,kosu,okretač, zgrebač, balirku ,prikolice,frezu,sijaču,špricu itd...,novu kičmu a i suprugu možda ako buš non stop smrdel oko mehanizacije i po polju i štali,zatim zaboravi na godišnji jer krave nebreju s tobom na more,jednom riječju nemoj ni počinjati s time.ako hočeš moreš dojti kod mene i suseda bosilja pa da vidiš uživo.

Nažalost jako dobro napisano (a pogotovo za novu suprugu xd )
 

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Ako misliš kupiti 539 onda budeš teško mogao živit od krava. Jednostavno taj trakotor i Ti ne možete napraviti vremenski ni fizički ni blizu da bi mogao živit od toga. Ja imam Štore 502 pa je živa muka sa njime raditi da mogu imati od krava neki đeparac. To ti je 1/1. Posao se ne računa, to i ja volim raditi. S vremenom postane jako teško, al čovek prebavi. Da bi ti imalo krenulo mora proči dve godine da ti se sve posloži i da nemaš nikakve štete puno u stjecanju iskustva. To si obavezno računaj. Postovi na ovom forumu od Bogeca ti mogu dosta pomoći i još dosta članova. Opet Ti velim kako misliš živeti od krava, ako nemaš traktor i priključke i štalu bez milion kn pa na više. IMT 539 zaboravi. Ima tu puno računice, nije samo mljeko pa je to to. Na troškove ti odpada i crijevo do pojilice kad pukne i sapun za tuširanje kojeg budeš trošio puno više nego onaj koji igra igrice za kompjuterom. Ne sputavam te, daj Bože da uspeš. Sve mise više čini da je sve tako dobro izračunato u ovom svijetu. Ako imaš dve krave i to prodaš ostane ti za tebe i o.k. je. Ako ideš na treću već ne možeš prodati ili imaš toliko posla da ne stigneš too više prodavati. Onda treba ulagati u mehanizaciju i prijavit to da možeš prodati. A kad to napraviš imaš zaradu ko i sa dve krave. Svaka čast iznimkama koji se sa time bave godinama i opstali su ili su si toliko dali truda da su jako napredovali. Zato ti velim IMT 539 i Olt-ov jednobrazni plug za zaoravanje kukuruze, IMT dvobrazni 10 cola jer ga lakše vuče i tanjurače od toga ne buš živio.
 

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
579
Ako imaš dve krave i to prodaš ostane ti za tebe i o.k. je. Ako ideš na treću već ne možeš prodati ili imaš toliko posla da ne stigneš too više prodavati. Onda treba ulagati u mehanizaciju i prijavit to da možeš prodati. A kad to napraviš imaš zaradu ko i sa dve krave.
Točno kazano. sve više i više radiš, imaš više imovine a zarada uvjek jednaka.
 

bozo123

Novi član
Tu od
19 Svi 2014
Poruka
18
Niko nezeli se muciti sa obnjasnjavanjem nemaju vremena ili snadi se sam,pa onda pitam baku ona kaze kako je nekad bilo to je zastarjelo,pitam tatu nezeli se mjesati bio sam kod jednog ima svoje mljekomate 50 krava puno junica ima sve onda sam cuo samo hvalenje da farma vrijedi 10 miljuna eura koliko traktori kostaju koliko ovo ono.Kupio sam tamu kod njega zensko tele 133 kilograma je imala 4700 kuna sam dao sa pedeveom i nije ni lipu pustio,drugu sam kupio od starijih ljudi oni imaju jednu kravu simentalku baka mi je njenu junicu dala za 2500 kuna imal junica 200 kilograma i tako ja i zena prosli.....
 

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
420
po meni je najvažnije u ovom poslu svaki dan razmišljati o tome kako smanjiti posao i troškove, a povećati prihode ili ih barem zadržati na istoj razini. uvijek kritički preispitivati... i onda se dođe do skroz drugih ideja od onih koje predlaže struka ili kolege farmeri, posebno oni koji predaju mlijeko u mljekaru
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,430
Poštovanje svima!Interisira me puno toga prvo da se predstavim zovem se Božo imam 24godine dolazim iz Međimurja ja i suproga želimo se baviti govedarstvom.Imamo dvije junice jednu simentalac holstajn a jednu čistu simentalku stare su 5 i 6 mjeseci.Ja sam zaposlen radim na terenu sloveniji žena je na porodiljnom a meni je sve teže na teren pa smo počeli razmišljati o poljoprivredi krečemo od nule nemamo traktor nemamo ništa osim staje i dvije junice pa me interisira sto je sve potrebno za danje napredovanje.Hvala

Ovako za početak:
Junice oplodi kad budu u dobi od 16 mjeseci ili starije.
Što se tiče proizvodnje sira, prvo provjeri tržište, odnosno gdje ćeš prodavati sireve, mlijeko, pavlaku, surutku... Ako ćeš na pijacu onda provjeri koje i kakve ti sve dozvole trebaju, da nebi kasnije imao problema sa raznim inspekcijama.
Ako ćeš držati par krava onda možeš proći i sa IMT 539, tanjirače 20 diskova, brnače sa tri krila, dvosedna sijačica itd. znači neki manji priključci i manji traktor.
Rolo balirka ti ne treba, silokombajn isto tako jer mislim da u proizvodnji sireva silaža nije preporučljiva, al ovo najbolje provjeri sa nekim ko se time ozbiljnije bavi.
Od kultura možeš sijati kukuruz, ječam, pšenicu, tritikale, ovas... Sirak i sudanska trava ti ne trebaju, oni su više za sjenažu a za to opet nemaš priključaka niti imaš dovoljan broj grla pa ćeš time samo imati gubitke, takođe izbjegavaj i ljuljeve oni dospiju rano u proljeće za kosidbu i tad se uglavnom mogu spremiti kao sjenaža jer uslova za sušenje nema. Ljuljevi su takođe osjetljivi na sušu pa kosidbu u 7 i 8 mjesecu zaboravi. To su trave za velike farme i one koje imaju nephodnu mehanizaciju za njihovo spremanje u silažu i sjenažu. Lucerka i Smiljka su Bogovi, samo provjeri na kojim parcelama mogu uspjevati i njih sij. Mani se graška, sirka i ostalih da tako kažem specifičnih kultura za koje treba masa priključaka. Lucerku i trave lako riješiš sa bočnom kosom i samoutovaronm prikolicom bez noževa...

Osnovno za početak je: ne ulazi u velike kredite i ne uzdaj se, odnosno ne oslanjaj se previše na državne podsticaje. Mnoge farme su propale upravo zbog tih podsticaja.

Neko reče da ćeš u poljoprivredi ostati bez kičme, vjerovatno da hoćeš. Ali kao varilac na baušteli koji dolazi kući svakih 15-ak dana a nekad i duže, sasvim sigurno ćeš ostati bez pluća, očiju ali i bez žene.
Pa sam izaberi koje ti je zlo manje.
 

bozo123

Novi član
Tu od
19 Svi 2014
Poruka
18
Svaka čast kolega na odgovoru sve si točno rekao,upravo sam u nizozemskoj spalionica smeča smrada da nevjerujete imamo m3 maske sve živo ja biram kravice.Pitanje je ako ides doma za 15 dana ja sam isao prosli mjesec 27.5 vračam se oko 18.7 ili tu negdje ako bog da da promjenimo sve pregorjene cjevi itd.
 

Najnoviji postovi

Na vrh