Poštovanje svima!Interisira me puno toga prvo da se predstavim zovem se Božo imam 24godine dolazim iz Međimurja ja i suproga želimo se baviti govedarstvom.Imamo dvije junice jednu simentalac holstajn a jednu čistu simentalku stare su 5 i 6 mjeseci.Ja sam zaposlen radim na terenu sloveniji žena je na porodiljnom a meni je sve teže na teren pa smo počeli razmišljati o poljoprivredi krečemo od nule nemamo traktor nemamo ništa osim staje i dvije junice pa me interisira sto je sve potrebno za danje napredovanje.Hvala
Ovako za početak:
Junice oplodi kad budu u dobi od 16 mjeseci ili starije.
Što se tiče proizvodnje sira, prvo provjeri tržište, odnosno gdje ćeš prodavati sireve, mlijeko, pavlaku, surutku... Ako ćeš na pijacu onda provjeri koje i kakve ti sve dozvole trebaju, da nebi kasnije imao problema sa raznim inspekcijama.
Ako ćeš držati par krava onda možeš proći i sa IMT 539, tanjirače 20 diskova, brnače sa tri krila, dvosedna sijačica itd. znači neki manji priključci i manji traktor.
Rolo balirka ti ne treba, silokombajn isto tako jer mislim da u proizvodnji sireva silaža nije preporučljiva, al ovo najbolje provjeri sa nekim ko se time ozbiljnije bavi.
Od kultura možeš sijati kukuruz, ječam, pšenicu, tritikale, ovas... Sirak i sudanska trava ti ne trebaju, oni su više za sjenažu a za to opet nemaš priključaka niti imaš dovoljan broj grla pa ćeš time samo imati gubitke, takođe izbjegavaj i ljuljeve oni dospiju rano u proljeće za kosidbu i tad se uglavnom mogu spremiti kao sjenaža jer uslova za sušenje nema. Ljuljevi su takođe osjetljivi na sušu pa kosidbu u 7 i 8 mjesecu zaboravi. To su trave za velike farme i one koje imaju nephodnu mehanizaciju za njihovo spremanje u silažu i sjenažu. Lucerka i Smiljka su Bogovi, samo provjeri na kojim parcelama mogu uspjevati i njih sij. Mani se graška, sirka i ostalih da tako kažem specifičnih kultura za koje treba masa priključaka. Lucerku i trave lako riješiš sa bočnom kosom i samoutovaronm prikolicom bez noževa...
Osnovno za početak je: ne ulazi u velike kredite i ne uzdaj se, odnosno ne oslanjaj se previše na državne podsticaje. Mnoge farme su propale upravo zbog tih podsticaja.
Neko reče da ćeš u poljoprivredi ostati bez kičme, vjerovatno da hoćeš. Ali kao varilac na baušteli koji dolazi kući svakih 15-ak dana a nekad i duže, sasvim sigurno ćeš ostati bez pluća, očiju ali i bez žene.
Pa sam izaberi koje ti je zlo manje.