Sve sadim na foliju i u plastenicima i vani. Muž je napravio strojček koji radi povišene gredice, stavlja crijevo i foliju u jednom prolazu, a kad ga već hvalim, ispred traktora je stavio tačke koje rasipavaju peletirani gnoj. Od pravog gnoja smo odustali prije nekoliko godina jer više nismo u snazi tovariti ga na prikolicu, a nitko neće ni za koje novce. Imali smo i malu prikolicu za razbacivanje gnoja i prodali smo ju. Nisam pristaša špricanja, ono baš kad bude mokro da se ne može motikom, prođem špricom po stazama i onda deset noći sanjam kako je sve počelo venuti pa ujutro prvo trčim u polje pregledati jesu li biljke žive. Na košnji smo ubili četri kosilice, tri guralice i jednu samohodnu. Za ovu godinu smo kupili one prostirke, ja ih zovem tepih, tamno zelene su i jako čvrste, a bome i skupe 5,50 kn m2 (još sam s eurima na oni). Našli smo taman širinu koja nam paše 83 cm, pa će i to smanjiti rad, ali treba to postaviti, i drže ih tiple za fasadni stiropor od dvadeset cm što je puno jeftinija opcija od pravih držača, a još je važnije da se daju skinuti na jesen. Muža ozbiljno muče kukovi, a mene koljena pa ti radi na zemlji kad ne možeš kleknuti ni čučnuti, a ako i čučneš treba dizalica da te digne, prošo rok trajanja, za otpis smo. A ovaj drugi dio sa nepozvanim beračima mi je isto poznat. Preko noći otišla tri plastenika babure - prva rana berba, još su i ogradu srušili, bilo im daleko nositi do ulaza. Tko je ikad posadio tri satruka babure zna kako se mora brati da ne lomiš grane, a ovo što je ostalo iza mojih "berača" nije za pričati. Drugi ili treći dan je bila oluja s tučom i raskrilo mi jedan plastenik, izubijalo biljke do bola, ali vjerovala ili ne, ta se paprika prije oporavila nego ova koju su opustošili u noćnoj berbi. Jagode su mi jednom prilikom odnijeli par metara (odrezali foliju i crijevo) i zajedno s jagodama u punom cvijetu odnijeli, a o krađi zrelih da ne pričam. Niski grah je bio pobran na vrlo zanimljiv način, čak sam razmišljala da i ja tako berem. Nogama je držana biljka, ostali tragovi na zemlji, a rukama samo povučeno odozdola prema gore. Biljka ostala bez i jednog lista, samo gole stabiljke. Eto svima nam je isto kad smo bedasti pa delamo na zemlji.