Gledaj, nije da nemam volju i da nemam s čime, ali stvarno sa slike (jer je sijačica sastavljena)-ne bi nešto posebno vidi
dlijev ( koji je od aluminija ) sa tih 18 rupa, napravljen je tako da imaš dijagonalu i poprilično precizno bušiti rupe, a što je bitno za zatvaranje i otvaranje klapni. Sjeti se karburatora, starih. Vijak šelni ( obujmica ) koji drži cijevi neka ti budu na strani poluge-kada stavljaš zaklopku u zatvoreni položaj da možeš kraj poluge nasloniti na šelnu. I to ti je to. Znači, poluga ti je materijal promjera 4-5 mm, dužine 80-tak mm koji si savio na jednom kraju na dužini od 20-25 mm ( dosta za uhvatiti). Zaklopka iznutra ne dozvoljava osovinici kretanja jer nju praviš na knap. Imao sam i drugih ideja, ali ova mi je bila izvodljivija i brža. I ja sam mislio prvotno na neke kombinacije pravljenja zaklopki za manji broj redi, ali kada sam počeo-išlo je bez neke zezancije i sada mogu što hoću-otvoriti ili zatvoriti bilo koji red iz bilo kojeg razloga, dal zbog tragova ili zbog kulture koju ću sijati. Najveći problem tj.najviše posla su mi zadali elementi zaklopke unutar otvora za cijevi, njih sam izrezivao iz lima pa brusilicom obrađivao. Da je to na neki stroj za štancanje bilo napraviti..Kod postavljanja zaklopki tj.varenja ( tako sam ja napravio ) uzmeš cijev 1/2 cola ili nasadni ključ i s tim taj elemenat uneseš sa one strane gdje idu cijevi, pridržiš vodoravno dok ti je poluga također vodoravno i zavariš sa strane odakle dolazi sjeme. Kad zavariš, pustiš i zaklopka pada odmah u otvoreni položaj, ako nije negdje zapela zbog šljake iz vara. Nadam se da sam te motivirao, a slike možda i uspijem staviti, ali samo gotovog posla, nemam po fazama rada. Ako nisi do sada rastavljao taj dio sijačice ili nemaš uputstva kao što ga nemam ja, obrati pažnju da se regulator sijanja odvaja od pogona na način skineš remenicu osovine pogona, a nakon toga dvije šipke ili odvijača staviš u rupe na osovini ( jedna je bliže remenici, a druga je skroz gore kod poluge za doziranje sjemena ) te zakreneš u lijevo ( normalni navoj ). Dozator sa osovinom bi se bez problema trebao izvući. a ako te junačke ruke navedu da se poigraš i sa dozatorom, primjeti da je njegovo tijelo od aluminija koji ćeš laaako slomiti u pokušaju promjene onih 5 vijaka od 5 mm koji obično zapeku ko sam vrag. Iako ne smatram bitnim jer se to može kombinirati, ne bi bilo loše da sve plastične cijevi označiš brojevima markerom. Ja sam bio lijen pa sada slažem kao da imam puzle...i dalje spreman na pitanja! :? Rupe pravi bliže kraju odakle dolazi sjeme, da bi mogao kvalitetno učvrstiti cijevi.