Trebam prijedlog čime zaštititi izolaciju od UV zračenja i ptica osim bandaž trake? Gleda na jugozapad, najgora moguća strana.
Fućkaš ove UV protected cijevi za klimu, ispucalo je sve što je bilo izloženo suncu, nisu preživjele ni tri ljetne sezone. Srećom pa je ispucao samo vanjski plašt, sama spužva unutra nije načeta, ali bila bi dogodine. Dalje znamo što slijedi, ulazak kondenzata unutra, oksidacija bakra i ode polako u materinu.
Jučer i danas su bili lijepi dani pa sam se bacio na sanaciju. Grijanje radi, cijevi su tople i izolacija se iznutra vjerojatno osušila, ako je ostalo što kondenzata od ljeta ili vode od kiše. Ova cijev je jedina bila zaštićena odnosno omotana drugim cijevima pa sunce nije dopiralo do nje, ostale sam već zamotao u novu odjeću.
Zatim sam pripremio kablovsku kanalicu 200 x 20 x 6 cm (realno je nešto manja, prevaranti, nisam računao na to). S unutarnje strane sam zalijepio 5 mm spužvaste izolacije, a s vanjske dva sloja aluminijske folije. Nemam fotke iznutra, žurio sam pa zaboravio fotkati.
Premjerio situaciju više puta, kanalicu odrezao pod kutem krova, napravio rupu gdje ulaze cijevi, učvrstio je tiplama za stiropor i onda omotao ostatak cijevi do same klime u aluminijsku foliju. Bome je teško bilo sve to raditi po već spojenoj instalaciji, pogotovo što je sve totalno knap, ali uspio sam nekako.
Jesam li napravio dobro ili ne, vrijeme će pokazati, ali svakako je bolje nego što je bilo. Dalo bi se diskutirati i o estetici, ali ponavljam, nemoguće je motati ravno već savijene cijevi, tako je, kako je. Ostaje još srediti kabele, njih ću na proljeće kad je budem rastavio jer ću imati bolji pristup, sad mi se nije dalo i nije hitno.