• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,295
Prereži ga po dužini i imaš dva korita za životinje, eventualno navari poprečne šipke da se ne razvali u slučaju da teža životinja stane na rub, ako je neki tanki lim.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,132
Nemam životinje (osim ak ne računamo par cvergli i kuju i mačore).
Svejedno plus za zalaganje.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,321
Nasloni ti nju negde sa strane (tak i ja puno toga čuvam jer imam ideje) a onda kad se dobro odmori ili počne smetati (zbog nekih novih ideja) onda ju otpeljaš tam gde ti ju je bilo šteta otpeljati davno prije
I tak u krug....

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,132
Ma na čuvanju je već dvije godine, sad će ili nešto biti, ili će ići...ali, znam da ako ju sutra otpeljam na otpad, prekosutra će mi sinut ideja...;)

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
399
najbolje je onda da ju doma ostaviš, da ti kakva bedastoća ne padne napamet......

• Haha
Reactions: ZJ

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,883
Imam neispravnu ekspanzijsku posudu od 150 litara, i nekak me mrzi da je bacim na otpad...ideje što napraviti iz nje, molim.
Pihhhh,, joj dasi mi blizu,, dao bih ti neke novce,,, a ja bih znao,, što bih ,poslije sa posudom,,

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,295
Trebam prijedlog čime zaštititi izolaciju od UV zračenja i ptica osim bandaž trake? Gleda na jugozapad, najgora moguća strana.

Fućkaš ove UV protected cijevi za klimu, ispucalo je sve što je bilo izloženo suncu, nisu preživjele ni tri ljetne sezone. Srećom pa je ispucao samo vanjski plašt, sama spužva unutra nije načeta, ali bila bi dogodine. Dalje znamo što slijedi, ulazak kondenzata unutra, oksidacija bakra i ode polako u materinu.

Jučer i danas su bili lijepi dani pa sam se bacio na sanaciju. Grijanje radi, cijevi su tople i izolacija se iznutra vjerojatno osušila, ako je ostalo što kondenzata od ljeta ili vode od kiše. Ova cijev je jedina bila zaštićena odnosno omotana drugim cijevima pa sunce nije dopiralo do nje, ostale sam već zamotao u novu odjeću.

IMG_20251219_094714.jpg

Zatim sam pripremio kablovsku kanalicu 200 x 20 x 6 cm (realno je nešto manja, prevaranti, nisam računao na to). S unutarnje strane sam zalijepio 5 mm spužvaste izolacije, a s vanjske dva sloja aluminijske folije. Nemam fotke iznutra, žurio sam pa zaboravio fotkati.

Premjerio situaciju više puta, kanalicu odrezao pod kutem krova, napravio rupu gdje ulaze cijevi, učvrstio je tiplama za stiropor i onda omotao ostatak cijevi do same klime u aluminijsku foliju. Bome je teško bilo sve to raditi po već spojenoj instalaciji, pogotovo što je sve totalno knap, ali uspio sam nekako.

IMG_20251219_150309.jpg

IMG_20251219_150154.jpg

IMG_20251219_150357.jpg

Jesam li napravio dobro ili ne, vrijeme će pokazati, ali svakako je bolje nego što je bilo. Dalo bi se diskutirati i o estetici, ali ponavljam, nemoguće je motati ravno već savijene cijevi, tako je, kako je. Ostaje još srediti kabele, njih ću na proljeće kad je budem rastavio jer ću imati bolji pristup, sad mi se nije dalo i nije hitno.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,582
Jučer, na Badnjak se dogodilo, da je više naselja u široj okolici Zagreba ostalo bez struje. Neki od njih pretpostavljam imaju i centralno grijanje u svojim domovima. Razmišljam da struje nije bilo satima i jako me zanima kako je "funkcioniralo" centralno grijanje u tim okolnostima.

Ako ljudi i imaju UPS opremu, koliku im je autonomiju osigurala?

Kako su se dalje grijali ako su se akumulatori za UPS ispraznili?

Imaju li mogućnost prijelaza na tzv. termosifonsko grijanje, što podrazumijeva instalaciju s cijevima večeg promjera, bez nepovratnih ventila i bajpasima za pumpe?

Dok sam ja 2011. radio rekonstrukciju našeg centralnog, ugrađivao sam cijevi večeg promjera, te bajpas za pumpu radi mogućnosti otvaranja prirodne cirkulacije, tzv. termosifonike. Primio sam tada na jednom drugom forumu i dosta kritika i pitanja: čemu sve to, pa 21. stolječe je, nema više dugih prekida struje itd. Imam ja i UPS ali i njemu se akumulatori isprazne nakon određenog vremena... Mislim da sam najviše 2 put do sad otvorio bajpas i grijao nas s prirodnom cirkulacijom, radi jako dugog nestanka struje.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,602
Al kompisiraš! :eek:
Uneseš 20tak cigli na sred sobe i po starinski! vatrica, pucketanje, dim......

A motorni generator?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,447
I ja imam UPS, ali je i agregat spreman za paljenje ako se desi da duže vrijeme ne bude struje. Na sreću do sada nije bilo potrebe, ali nikada se ne zna. 21. je stoljeće i kibernetika čini čuda.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,463
Moje grijanje je jucer radilo na UPS.
Imam UPS od 750VA i akumulator od 100 Ah. Tjera tri pumpe i drzi preko 8 sati.
Ako zatreba, pod prozor kotlovnice ide IMT 533 sa svojih 100Ah i upaljenim motorom....nafte ima pa nek brunda...kod mene nebu zima dok je drva!

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,447
Jedino je pitanje da li IMT 533 bude vužgal gda je jaka zima? Ovo je rješenje više za period gda ševa zapjeva.

• Haha
Reactions: ZJ

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,602
Imam jedan benzinski 1,2kW
I jedan dvocilindrični dizel 3X3,2kW
Jedino još treba raditi na njima

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
664
Imam CG na drva (i dodatno pelet) ali nemam UPS, niti ga namjeravam uzimati. Kotao je pirolitički, kad nestane struje nestat će i vatre a kuća je dovoljno dobro izolirana da i pola dana bez grijanja ne bi izgubila puno na temperaturi.
Tako da bi radije imao agregat za backup jer ima širu primjenu a zapravo i ne pamtim neki duži period bez struje.

Na vrh