maliodpalube
Član
- Tu od
- 30 Lis 2012
- Poruka
- 134
Često radim ukuhani sir s octom. Uvijek od 5 l mlijeka. Ugrijem pred vrenje, ulijem ocat, promiješam i čekam 10-15 minuta. Šupljom žlicom izvadim u kalup koliko god mogu, a onda sirutku procijedim kroz gazu da pokupim i one "leteće" komadiće koje nisam uspio uhvatiti šupljom žlicom. E, tu ponekad nastane problem. U većini slučajeva sirutka brzo prođe kroz gazu i ostane fini, tvrdi i žilavi sir, kojeg dodam onome u kalup. No, ponekad se u toj gazi taj preostali sir pretovri u kašu. Gaza se sasvim zaštopa i sirutka uopće ne prolazi kroz nju. Stružem pomalo običnom žlicom po dnu, ali ne pomaže. Ako tu kašu i uspijem koliko-toliko ocijediti i dodam je siru, točno se vidi razlika u strukturi. Onaj početni dio izvađen žlicom bude normalan sir, a ova kaša iz gaze nakon 24 sata i dalje bude sasvim mekana, kao sir za mazanje. Evo večeras sam radio dva takva sira. Mlijeko od večerašnjeg podoja. Iz iste kante ugrijano na istu temperaturu (uvijek mjerim termometrom) i jedan sir je ispao super, a drugi tek 3/4 super, a ono izliveno u gazu se petvorilo u kašu. Dakle, isto mlijeko, iste posude, iste količine mlijeka i octa, ista temperatura, isti ja. Sve isto i - jedan uspije, a drugi ne?! Što da radim da izbjegnem tu kašu i da mi se to više ne događa?