• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SJENAŽA (travna silaža)

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,858
Kupio 26.još moram 4.
Krava tele,ali možda jedan dio bude i za mužnju..ali to moram sam sa sobom rasčistiti..jer prvenstveno mi je hrana za zimu prioritet i rekonstrukcija štale s obzirom da sam kupio grunt u Lonjskom polju..pa ćemo vidjeti kako dalje.
Laktofriz sam isto kupio.
Sad što mi se otelilo imam mlijeka ko u priči ali podmećem veću telad da "povuku" do kraja.
A imam volju i to se sam sebi divim od kuda mi s obzirom da nitko nikad u obitelji nije imao krave.
Možda prabaka i pradjed ali to eventualno jednu.
Ali idem pomalo naprijed.imam i uginuća i bik je uganuo nogu pa svaki dan neki vrag za*ebe nešto..
Al nedam se.
 

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,133
A ides i na posao jos?
Ja vise nemam volje ni zivaca s marvom se baviti, valjda je to zato jer sam s 14 god moral poceti, dok je djed umro.
Budem nastavil s ratarstvom pomalo i isel na posao i to bude to.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,858
Idem i na posao još uvijek.nemam puno zemlje da bih mogao samo od toga živjeti.
Iako sam još 19ha pašnjaka upisao,al trebao bih još barem toliko dok se sve otele junice pa ću imati uvjete za 1UG=1ha;)
Zasada dok mogu ovako budem gurao:)
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,623
Još si mlad i sve bu dobro dok žena veli da dobro guraš :D
Uz toliko marve jednom buš moral odlučiti kak dalje. Najljepše je biti svoj gazda i doma, samo dok sve ide kak treba.
Samo nastavi. Reče jedan kolega: marljivošću i upornošću i miš dasku pregrize...
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,858
Da nema podrške žene nebi bilo niš od toga jer imamo dvije curice (4 godine i godinu dana starosti) pa ona tu odradi sa čuvanjem posao + bake..ali volje imamo,s druge strane ne želim da mi djeca neznaju kak krava ili tele izgleda s obzirom da smo u području koje je bilo poznato po pašarenju,kravama,konjima,svinjama a sve ih je manje.
 

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
420
Pozdrav. Bavim se kravama već dosta dugo, ali nisam nikad koristio sjenažu niti travnu silažu u ishrani jer nisam imao uvjete. Ove godine planiram bar dio balirati sjenaže, ali sam mislio da probam i napraviti silos, odnosno samo ugaziti na betonu. Međutim, sad se opet kolebam jer sam sa više strana čuo da se pokvari kakvoća mlijeka, što organoleptički, što kod proizvodnje sira pa me zanimaju iskustva. Je li to uvijek tako ili se može izbjeći kvalitenim spremanjem ili možda ograničavanjem sjenaže u dnevnom obroku plus sijeno. Ako ima iakakvo negativnog efekta na miris i okus mlijeka odustao bi od toga jer prodajem mlijeko izravno kupcima i ne mogu riskirati da ne budu zadovoljni proizvodom.
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Svako hranivo bilo kabasto ili koncentrovano u manjoj ili većoj mjeri, može imati uticaja na organoleptičke osobine mlijeka, pa tako i sjenaža.
Čime inače hraniš krave u zimskom periodu, da li u proljeće hraniš krave zelenom masom ili ih možda puštaš na pašu?
Kad se sjenaža uključi u ishranu, daleko je manja promjena u organoleptičkim osobinama mlijeka nego kad krave krenu na pašu ili počne ishrana zelenom masom.
Ako radiš neke specijalne vrste sireva, onda mozda ne bi trebao koristiti slažu i sjenažu u ishrani krava, ako proizvodiš samo mlijeko onda nema problema. Naravno vodi racuna da sjenaža kao i ostala hrana ne smije biti pokvarena i buđava.
 

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
420
preko sezone i to od cirka 20cm visine trave u travnju pa sve dok to uvjeti dozvoljavaju (varira od listopada do prosinca) krave mi jedu gotovo isključivo zelenu krmu (dovoz samoutovarnom prikolicom, ispaša u manjoj količini) bez sijena i bez zrnja (osim ako kravi fali). Zimi sijeno, otava i po potrebi gotovu smjesu iz Pehre, repini rezanac... ubuduće planiram to zamijeniti graškom. Govorim samo što sam čuo. Ja sir ne radim, ali neke od mušterija koje uzimaju mlijeo od mene ga rade. A gle, moram probati i uvesti možda 20% sjenaže u zimski obrok i povećavati dok god se nitko ne buni ili ja ne osjetim neku promjenu nagore. Sijeno i otava su dosta loša kombinacija obzirom da dugoriočno potpuno želim izbaciti koncentrirana krmiva pa mi je jedina opcija sjenaža ili travna silaža da to nadomjestim pa sam isto i sad kao i u drugo temi na koje ste mi odgovorili u fazi nabacivanja ideja (prodajem mlijeko i meso isklučivo izravno kupcima, muzem krave samo jednom dnevno- ujutro, proizvodnja mi je max 25L i dugoriočno idem na ekološku ishranu i bez žitarica
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Ishrana bez žitarica nije ekološka. Ishrana sjenažom graška, lucerke i crvene djeteline može smanjiti upotrebu žitarica u obroku, jer su sve ovo kabasta hraniva bogata proteinima. Međutim bez žitarica teško ćeš napraviti obrok koji će zadovoljiti potrebe krave za energijom i proteinima, pogotovo u postpartalnom periodu, odnosno nakon teljenja. Jer u toj fazi, potrebe za hranljivim materijama rastu, dok apetit i sama zapremina buraga ne mogu udovoljiti tim potrebama.
Ishrana sjenažom ima prednost nad ispašom u tome što je trava u sjenaži spremljena u momentu kad je vrlo visokog kvaliteta, zatim krave u sjenaži ne mogu birati one ukusnije trave kao što to rade dok su na ispaši. Takođe na ispaši trava vremenom stari, pa krave u početku jedu ukusnu i mladu travu a kasnije sve stariju i lošijeg kvaliteta.
 

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
420
znam da nije nužno, ali ja idem lagano prema onome što ne postoji na našem tržištu trenutno, a to je grass ili pasture fed. proteini nisu problem, ali UH jesu pa budem probao drukčijim odabirom trava. Mogu uvijek ostaviti mogućnost da dok se krava ne osjemeni dobiva nešto graška, kasnije samo voluminoza. 15L dnevno mi je idealno jer krava nit mršavi nit joj treba zrnje ako ima kvalitetnu voluminozu (obzirom da muzem jednom dnevno i biram genetiku pri osjemenjivanju da smanjim proizvodnju po grlu - kombiniram naizmjenično mesnog i mliječnog simentalca) Probat ću ove godine sjenažu pa vidjet. ako se pokaže dobrom i kupci budu zadovoljni, možda izbacim sijeno skroz. Tada bi mi zrnje trebalo samo u minimalnim količinama i sam za friško oteljene krave

nego, daj mi reci sad sjenaža, travna silaža, osnovne razlike ili se isto priprema i šta me zapravo više košta u prvoj godini obzirom da nemam apsolutno ništa. nemam ni rolo balirku pa plaćam uslužno baliranje, kaže čovjek 100-150kn po bali ovisno o veličini od 80cm do 160cm promjer (moram manje bale jer imam mali traktor koji neće moć dići velike) ili travna silaža obzirom da imam samoutovarku i preselio sam upravo na staru farmu napuštenu koja ima beton i zidove gdje su prije radili kukuruznu silažu, ali ne znam ni kako se pokriva, čime, koliko traktor treba biti težak za gaženje, kada se vozi i kakva je općenito računica na kraju.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,858
Ovo što ti radiš samoutovarkom bi bio zero grazing,znači svježe pokošenu travu dovoziš kravama da jedu.
A pasture feed ti je isključivo ispaša.
Da sam na tvom mjestu,ako su krave na vezu jednoj ili dvije(neznam koliko imaš na mužnji) bih davao sjenažu i silažu i čisto imaš usporedbu kakvo je mlijeko(navedeš kupcu da si isprobao drugačiji sustav ishrane pa da ti kaže dojmove).
2l pokloniš za probu.
Ono što ti ja mogu reći da kad je kolega imao krave i radio sir,kupovao sam povremeno sir,i mogu reći da je sir bio finiji/ukusniji u periodu kad su cijeli dan krave bile na ispaši nego u zimskom periodu kad su bile na šrotu i sijenu.
Nije hranio sjenažom ni silažom.
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Sjenaža se Radi od provenute trave, koja ima manji sadržaj vlage. Manje je podložna kvarenju zbog većeg sadržaja šećera, što utiče na povoljniji tok fermentacije. Teža je za sabijanje, mora se više pažnje posvetiti da ne ostanu tzv. zračni džepovi u kojima može doći do razvoja plijesni.
Travna silaža se radi od sveže trave, odmah nakon košenja, lakša je za sabijanje, međutim veći sadržaj vlage znači i manji sadržaj šećera, što može dovesti do loše fermentacije. Takođe je veći gubitak hranljivih materija zbog ceđenje biljnih sokova, kao i duže ćelijsko disanje što opet dovodi do trošenja ionako malog sadržaja šećera.
Kao što vidiš svaka od tehnika spremanja ima svoje prednosti i mane.
Pokrivanje senaže je sa plastičnom folijom (najlonom), pogledaj temu o silaži / sjenaži, tamo je to detaljno objašnjeno.
Kakvu prikolicu imaš, koliko ima noževa?
Bez noževa nemoj ni pokušavati raditi travu, jer ćeš već nakon prve ili najkasnije druge prikolice odustati. Rolobalirka i ovijač su idealni za spremanje trave ali i dosta skupi.
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Što se tiče traktora, što teži to bolji, mada je bitnije kontinuirano gaženje malom brzinom.
A računica zavisi od mnogo faktora, pre svega sa kojom tehnikom raspolažeš i koliko vodiš računa oko gaženja i pokrivanja silosa. Silaža i Sjenaža su podložne kvarenju, posebno u toplijem periodu. Pa ako je loše sabijena a uz to se i malo troši, dolazi do kvarenja površinskog sloja. Tako da ako na kraju ispadne da dobar dio moraš baciti zbog razvoja plijesni onda nema nikakve računice. Čak si na gubitku, pa ispadne da je isplativije kupiti gotove rol bale u foliji nego sam raditi.
Prednost nad sijenom je veća hranljivost, bolja ješnost, manje fizičkog rada, manja ovisnost o vremenskim prilikama. Ne moraš gledati prognozu pet ili sedam dana unapred. Jedan dan kosiš, drugi već sklanjaš sa njive.
 

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
856
Da li bi se sa baliranom sjenažom uz dodatak zrna kukuruza i ječma isplatilo hraniti krave samo za proizvodnju teladi, bez dojenja. Koliko bi po kravi čega trebalo preko godine da može dati tele godišnje? Radi li to netko ili je to neisplativo?
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Koliko se šta isplati zavisi o konačnoj cijeni proizvoda, u tvom slučaju teladi. Ako imaš svu potrebnu tehniku onda se možda isplati, međutim ako sve ili dobar dio oko pripremanja senaže moraš platiti, onda nema računice.
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
Krave dojilje nema potrebe šopati sjenažom i zrnom,dovoljna je dobra paša i dobra suha hrana tipa smiljkite ili dobrog sijena.Ako se"jače "hrani počinju problemi s probavom,viškom mlijeka koje tele ne može posisati a naročito za vrijeme kad se odbije telad,problem zasušivanja i sl.
 

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
856
proizvod je tele....oko 4500-5000 kn....e sad koliko gore navedene hrane treba jednoj kravi godišnje,to ne znam, tako da ne znam izračunati. Zato i pitam koliko sjenaže,kukuruza i ječma treba godišnje.Ne znam ništa o tome pa pitam.
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
Naše su u zatvorenom od 12mj i njih cca 20kom s junicama za rasplod pojedu dnevno 2 rolo bale suhog na bazi smiljkite.Kad krene paša idu na ograđeni pašnjak cca 3,5 ha i svejedno ih dohranjujemo suhim po volji.Lani smo napravili cca 400bala suhoga to će nam biti dovoljno do novoga.Dio pojedu i ovce koje nisu dio ove priče.
 

Najnoviji postovi

Na vrh