• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Škare za rezidbu voćaka

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,940
Pozdrav, zanima me tko zna zašto su na škare ugradili ovako složeni sistem poluga i čemu on u praksi treba poslužiti?

1000035197.jpg

Ja bi ovako nakon malo probne uputrebe tih škara rekao da sam bio puno zadovoljniji s škarama bez tih kerefeka.
Samo da je nož i aluminijski nazubljeni dosjed. Izrezali su mi stotine grana, a onda mi se aluminijski nazubljeni dosjed prošle godine raskolio na dva dijela, na mjestu gdje se nož godinama urezivao u dosjed.
Sve ima svoj vijek trajanja.
Ove nove su iste veličine po dužini, ali ovo polužje me više kao takvo ometa i zbunjuje nego mi ikako pomaže.

Stare škare:
1000035199.jpg
Fali dio aluminijskog odlomljenog dosjeda za nož.

Posljednje uređivanje:

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,789
Sistem poluga bi trebao biti zbog toga da je sa njima lakše rezati jer treba manje snage za pritiskati. Imam i ja jedne slične takvima, ali ih ne koristim. Razlog je isti kao i kod tebe. Koristim fiskarsove obične i meni su ok.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,940
Išao sam u garažu fotkati i stare škare pa sam naknadno dodao i tu sliku.

Ove nove mi od prve nisu "sjele" nipošto ne režu lakše niti bolje. Dok ih je supruga uzela u ruke da zreže na krače komade izrezane šibe isto je komentirala kao, pa te nove slabo režu, nisu dobre kak stare...

Stare su bile rođ poklon od šogora i bile su puno bolje u rukama.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,626
To je malo zbog poluge, lakše rezanje
Ali veću svrhu ima u tome što treba manje otvoriti ručke za cijeli rez, što najviše dolazi do izražaja prilikom rada u krošnji(nema mjesta za ruke
Ali nakon šta sam kupio electric, više ih ne koristim

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,350
Pa manje otvaranje ne ide u prilog poluzi, zato i teže reže. Moje su slične novim Plusovim, nakon 10-ak rezova grana od 3-3,5 cm je na spoju popucala ručka. Može i dalje rezati, ali klimavo. Fiskars sam prije tih sahranio, nema dobrih škara danas, očito rade od nekih legura ili čega već kad se to tako brzo potupi, ošteti, rasklima,...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,940
Mogu razumijeti tvoje pojašnjenje @bane1978 i fala ti na trudu. Nije isto Vama koji imate jako puno profi voćnjaka, ili meni koji budimo iskreni imam puno manje, ono oko kuća, za hobi. Pišem to da opravdam da mi nije u prvom planu nabava nekakvog skupog i profesionalnog alata za rezidbu. Pokušavam s kompromisima.

Sharko

Član
Tu od
12 Svi 2016
Poruka
30
meni su odlične felcove neke, ne znam model, traju već 10-15 godina...bolje su mi mimoilazne sa savijenom oštricom za voće pogotovo kad je gusto...lakše mi je uć u grane i odrizat tačno šta oću jer možeš zavuć, zaokrenut oštricu kako ti više paše
taj tip škara sa gornjeg linka su mi bolje za čišćenje vegetacije kad te nije briga šta režeš ni gdje jer su robusnije, bar ove neke koje imam, rade i one posal ali nezgrapnije su ako nema puno mista u granama

@zoran89 jesi isproba štap...funkcionira dobro, težina ok?
jel praktično koristit te škare s baterijom na njima ili ih spajaš na kabel...djeluju malo glomazno sa baterijom, ne znan kakav je osjećaj u praksi
svrbi i mene da bi uzea jedne...lani san slabo čistia maslinik, ove godine će bit posla...kad užgan lomaču neće se gasit misec dana 😩

Najnoviji postovi

Na vrh