• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SLIKE - NEZGODE, LOMOVI...

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
807
susedu je prošle godine izgoril zetor od nekih 80-100 konja sa prednom vučom. valjda loša instalacija.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Uh koja tragedija, kak nije otkopcao balirku. Meni sisto vuzgal traktor ali sva sreca doma, i brzo sam kleme otkopcao i uspio sam sa vodom ugasiti..

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Meni se ove godine zdrobio ležaj ali sam ga skužio pa doma to čistio kompresorom za sutra ujutro da zamjenim ležaj. Kad ono počele iskre letjeti. Valjda je sijeno već počelo gorjeti. Poljevali cijelu balirku vodom da se šta ne zapali. Da nisam išao čačkati oko toga po noći bi se sigurno sve zapalilo.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Mislim da je JD 6115M i Krone bakirka. Traktor je cca 2 godine star a balirka 3-4. Probal je otkopcati ali je navodno pocelo ulje špricati i goriti pa se moral maknuti…

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
evo ti hrpa opreme, pa nemoš ni balirku otkopčat....
nemaš klina da ga izvadiš, a hidrauliku i instalaciju u tom slučaju otkineš kad bežiš s traktorom...ali imaš klimu i muziku da ne skužiš da ti balirka gori...
u svakom slučaju šteta...al bilo se lijepo vozit dok je bilo sve novo...

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,557
Nije mogel otkopčati traktor jer je balirka zakopčana na trn a ne na normalnu vuču i nije ju mogel dignuti s trna i eto sranja.
A sad pričati kak je bitno da ima hrpu opreme a ne vidi da mu balirka gori je totalno nepotrebno.
Da je balirao sa nekom podrapotinom od zetora ili ursusa i takvih sličnih bez klime i muzike onda bi sigurno vidio da mu gori. Svaka čast na komentaru @DARIJUS

Posljednje uređivanje:
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Tko nije vidio kako balirka gori, ne može ni pričati jel bi je otkačio ili nebi.

Ako skontaš dok se dimi, možda i stigneš otkačiti pa aparatom zagušiti, ali ako je plamen već krenuo, vjerojatnost da ćeš išta napraviti je vrlo mala, ugasiti više teško da možeš jer i strnjak kreće goriti, od te plastike sve smrdi i guši te da ne možeš disati, možeš samo probat otkopčat i potencijalno ostat između traktora i balirke.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Na srecu, nije mi jos nis izgorilo a nadam se da mi ni nece. Zao mi je sto se to dogodilo, pretpostavljam da je imao kasko, osiģuranje imovine... jos je to relativno novo... ipak bolje da je izgorilo nego da se covjek ozljedio ili ne daj boze izgorio. Vjerojatno je bilo u plamenu kada je isao nesto poduzeti... nadam se da ce se uspjeti oporaviti.

Stvarno, neki kometari su na granici sa ludoscu...

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
Nečak je danas išel završiti parcelu gdje je u subotu izgorjela preša i traktor pa mi je poslal par slika

Koja je lokacija?
pred 10-tak dana je izgorjelo polje s 120 okruglih velikih bala u blizini Karlovca - pored autoceste ZG-KA

al mislim da je spašen traktor i balirka....

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,557
Da je kupljeno preko bilo kakvih fondova i poticaja nije ju dobio za đabe, platio je dio i to dobar dio jer da vi koji mislite da sve prek fondova ide za đabe,imate imalo pojma o tome nebi drobili gluposti al nemate pojma nego već jedino kaj imate je zavist. I sigurno ju nije samo terao i razmišljao,nije moja nema veze ak se kaj dogodi.U hladu je 35,znači na suncu oko 40 plus,sve se vrti na 1000 okretaja kardana što znači da se svaki lager vrti bog te pitaj kak brzo i nek dojde do bilo kakve male iskre to su milisekunde u pitanju dok od običnog dima dođe do plamena...a na takvim uvjetima se plamen širi nenormalno brzo.
@AirBoX je lijepo rekao...ko nije vidio i doživio nek se pokri po ušima,jer ljudski faktor je jako mali u ovome. Sve takve balirke imaju centralno podmazivanje i nemaš kaj ručno podmazivati al kak bi to neko znal ko se nije maknul od 539

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
I sam sam mislio napisati, da takav stroj radi u iznimno teškim uvjetima rada, i da osim redovnog održavanja i pregleda i podmazivanja na dnevnoj bazi, nemreš taj stroj terat u uvjetima 40+ ko vrag grešnu dušu, već da moraš i stati napraviti pauzu i zbog stroja i zbog sebe-zamora. Jbg to se tera , brzina, brzina i samo brže i jbg.....sad

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
807
da je dobro ne bi se desilo. ili treba poboljšati balirku ili napraviti da se može jako brzo automatski otkopčati balirka od traktora u slučaju problema. možda da se ugradi automatski sustav gašenja na balirku sa nekim bocama sa nekim plinom ili pjenom.

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
napraviti da se može jako brzo automatski otkopčati balirka od traktora u slučaju problema.
Ima već patent, košta vjerovatno kao sv. Petra kajgana
Teško je nekad nekima nekaj objasnit, pogotovo oko tih poticaja
Kaj buš ti nekom objašnjaval oko poticaja ak poticaj ne primaš i ne znaš kak to funkcionira.
Treba nekad i stojeve odmorit, a ne da se ne gasi po 10, 12 sati.
Nekima je to nepojmljivo al je to tak.
Stroj ako je kaj čemu mora radit 24h bez prestanka a ne 10-12. Pogotovo vani gdje se svaka lipa tj. cent gleda i da se stroj čim prije otplati. I pravi stroj će to izdržat, a ovo što se zapalilo, zapalilo bi se i da ga je svakih sat vremena ostavljal da se odmara, samo bi se zapalilo kasnije jer mu za istu zemlju nebi trebalo 2h nego 3.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Taj čovjek ima preko 1000 komada bikova, slamu kupuje na polju i balira. On koristi godišnje valjda 700-800 bala slame. Ljudi u sezoni rade dani i noć. Ko ne radi takve stvari ne može zamisliti koliko je to posla i jednostavno si ne može priuštiti da stane. I hvala Bogu što ima takvih ljudi koji se bave stokom jer to je 3x teže od ratarenja. On otkupi hrpu sijena, slame, kukuruze od malih proizvođača koji su u njegovoj okolici i koji da nema njega nebi imali kud sa svojih par tona kukuruze ili 20-ak rolo bala sijena.
Balirku su pokušali ugasiti aparatom za gašenje ali kad su pregorjela crijeva od ulja više se nije moglo ništ…

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Iskreno, nije mi jasno kak se traktor vužge od balirke, a 2 metra je od nje, kad su na njoj ostali žmigavci čitavi.

Većina novijih traktora ima push-pull spojke hidraulike, pa bi samim povlačenjem crijeva hidraulike se raskapčile.
Ostaje jedino problem otkapčivanja ruda.

Možda su pogriješili kaj nisu odmah otkapčili traktor i žrtvovali balirku. Teško je sad reći kaj bi bilo bolje napraviti.

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Koja je lokacija?
pred 10-tak dana je izgorjelo polje s 120 okruglih velikih bala u blizini Karlovca - pored autoceste ZG-KA

al mislim da je spašen traktor i balirka....

Ovo je bilo kod Legrada (Koprivničko -Križevačka županija)

a za mehanizaciju treba imat i grifa i vremena za održavanje (ili barem samo podmazivanje)...

Napisao ti je @Charlip da sve nove preše imaju centralno podmazivanje, ali ovo je Krone i, ne znam kak je s tim novima ali stare su imale po dva lagera na svakoj štangi/letvi koje sabijaju masu ako je zadržan isti sistem i na ovim novima onda su ti ležajevi vjerojatni uzrok. Oni se ne mogu podmazivati a ako koji zacvika/blokira onda dolazi do velikog trenja između lagera i klizne površine a kaj je najgore da tu ima i dosta slame. Ne znam kaj piše u uputama za upotrebu na koliko se ti lageri moraju mijenjati ali znam da odlaze dosta često posebno nakon sjenaže i bez obzira kvalitetu lagera. Dok je brat imal krone stavljali smo i kvalitetne lagere ( SKF, FAG) i jeftine (CX) ti jeftiniji su čak duže izdržali , vjerojatno zbog većeg zazora. Jedina preventiva po meni je periodična zamjena svih lagera a to kod nas rijetko tko radi već se čeka da lager zacvika ili se raspadne pa se onda mijenja. ako se dobro sječam bratova je imala 32 letve znači 64 lagera.

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,557
Još jedanput ko to nije videl i doživel nek ne pametuje,jedno je razglabat kak se dogodilo i kak je završilo ali zakaj se dogodili i kaj se moglo je nekaj drugo.
@mikula dobro veli,preventivno mijenjati takve lagere al opet se more dogoditi da ne izdrži ni jednu sezonu

• Like
Reactions: ZJ

Najnoviji postovi

Na vrh