UPOZORENJE
Ovaj tekst je podulji, jer mi neke stvari nije moguće napisati u 3 riječi, pa možda ikome dobro dođe makar jedno slovo od ovoga, tko ne želi ne mora ovo čitati:
Vezano uz izgorjelu "balirku" i traktor. Šteta je ogromna i zaista suosječam sa oštečenima. Ne bi htio biti niti u ludilu, sada, u njihovoj koži.
Bilo bi dobro da svi zajedno probamo izvuči nekakvu pouku, a i probati proniknuti u uzroke koji su doveli do ove "katastrofe".
Nadam se da je "strojar - vozač" dobro, neozlijeđen, jasno mi je da je pod ogromnim stresom, ali nema ga tko ne bi bio. Zašto sam napisao "strojar", jer ne mora nužno uvijek vlasnik biti za upravljačem.
Ovakvi, danas jako moderni strojevi pružaju strojaru kudikamo veči komfor i učinkovitost, nego su to nekada mogli mali "traktori", ali:
- Prva je pogreška biti u uvjerenju da je stroj nov i da se još ne može ništa pokvariti.
- Druga je pogreška da su svi ti strojevi jako zanemareni, jer vlasnici za njihovo održavanje jednostavno nemaju dovoljno raspoloživog vremena, a mnogi nemaju niti dovoljno znanja koje je potrebno za kvalitetno održavanje tih strojeva.Tvrdim da večina vlasnika nije u stanju realno procijeniti svoje / obiteljske mogućnosti i večinom "uzimaju veči zalogaj nego ga mogu obrađivati i kontrolirati". Imaju loš poslovni plan, ili nemaju nikakav poslovni plan; imaju loše održavanje prije upotrebe, pračenje u toku eksploatacije i otklanjanje uočenih nedostataka poslije upotrebe, a imaju i totalno zanemareno preventivno održavanje i servisiranje prema uputama proizvođača. Nije bitno da li zanemariju zbog visokih troškova, ili zbog neznanja, ali zanemaruju.
- Treča je pogreška bila dotaknuta u prethodnim raspravama, netko je napisao taj stroj se sam automatski podmazuje. OK "tako bi trebalo biti" ali da li se to kod Vas i događa, da li Vi to utvrdite kontrolom na djelu?
- Za sad dosta, ne otvaram četvrtu točku problematike.
Na cesti se voze mladi vozači, a muzika glasno trešti. Kako taj vozač prima zvukove i informacije iz prometa od okoline - NIKAKO. Da li taj vozač može čuti normalne, ili nove iznenadne i strane zvukove svojeg vozila ili stroja u vožnji - NE MOŽE.
Da li vozač ili bilo koji drugi sudionik sa slušalicama na uhima može normalno komunicirati sa svojim strojem ili okolinom - NE MOŽE.
Koliko "strojara" provjeri PRIJE UPOTREBE, da je automatsko podmazivanje dobro odradilo svoj posao? Koliko strojara zastane u toku rada, prođe pogledom i/ili rukama iznad kritičnih i opterečenih sklopova da utvrdi da li su temperature i buka isti kao prvog dana, ili se nešto negdje jako promijenilo?
Večina mi bude dala odgovor - koje ti sad bedastoče pitaš, koji si ti bedak, pa tko staje dok se mlati lova? E pa i u tom grmu leži jedan mali zec. U dobrom poslovnom pristupu i planu ima se vremena za pregled stroja u toku rada, ako ne stigneš sam unajmiš pomoćnika, ali za njega uštediš na troškovima havarija.
Odgovoran, kvalitetan dobar i pametan strojar bude itekako znao kakav mu zvuk proizvodi stroj neopterečen i opterečen, te odmah bude skužio "svaku promjenu zvuka", odnosno svako iznenadno povečanje grijanja nekog kučišta ležaja...
Možete me sada nazvati kako Vam volja, ali ja sam izradio stotine instalacija traktora, kombajna itd., umjesto onih koje su izgorjele privatnim i uvijek bahatim gazdama, malo su oni pouka iz toga izvukli...
Dok sam se radi zdravlja "prekvalificirao", preko 24 godine sam se pekao na tihoj vatri "samo da mi netko ne nastrada, samo da nam se ne dogodi havarija". Imao sam sa kolegama na duši stotine strojeva sve do skupocjenih, koji su koštali i po 1,5 milijuna EUR-a, a da Vam tamo zakaže recimo centralno podmazivanje "kliznih staza" eto ti samo tako troška za 1 milijun kuna. Pa ti budi površan, neodgovoran, nemoj preventivno održavati takav strojni park, ili industrijske trafostanice, kompresore itd. Svaki sat zastoja radi trafostanice ili kompresorske stanice je sat zastoja nekoliko stotina proizvodnih radnika u smjeni, da ne kompliciram...
Da se vratim na izgorjele strojeve, ne mogu tvrditi - niti tvrdim da je strojar, ili vlasnik bio neodgovoran, površan, ne, jer takve se havarije uvijek i svagdje mogu dogoditi. Mi možemo samo našim odnosom težiti da šanse za to svodimo na najmanju moguću mjeru.