• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SLIKE - NEZGODE, LOMOVI...

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Iskreno, nije mi jasno kak se traktor vužge od balirke, a 2 metra je od nje, kad su na njoj ostali žmigavci čitavi.

Većina novijih traktora ima push-pull spojke hidraulike, pa bi samim povlačenjem crijeva hidraulike se raskapčile.
Ostaje jedino problem otkapčivanja ruda.

Možda su pogriješili kaj nisu odmah otkapčili traktor i žrtvovali balirku. Teško je sad reći kaj bi bilo bolje napraviti.
Jebate sad si me zabrinuo... Obično ti vavek drobiš o sigurnosti ovem - onem.

To su jebačke temperature, tko se malo konta u vatrogastvo i požare zna da ne gori direktno kruta tvar nego plinovi koji nastaju, a oni se oslobađaju zagrijavanjem krute tvari, odnosno gorljivog materijala. Znači balirka ima remenje unutra i oni kada uhvate, možeš se slikati, da ne govorimo da je balirka puna sijena/slame koja gori kao blesava kada je suha, tko ne vjeruje neka baci šibicu na strnjak, ostavi minutu (ne treba niti toliko) i proba ugasiti, sretno ;) Kako rekoh temperature su vrlo visoke, u blizini jedne takve zapaljenje balirke, ne bi mogao stajati na 10 - 15 metara kada gori, a hvala bogu današnji traktori su plastični i lako gore, plus kako se navodi, kada puknu hidraulična crijeva i ulje se zapali koje je već na zgodnoj temperaturi od rada, nema se šta gasiti, samo stati 50 metara dalje i gledati kako gori.

Napisavši sve ovo gore, mislim da sada moja teza 'dok se dimi - otkači, kada gori - bježi' dobija na značaju.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Kak je to relativno novo, prije da je do struje, nego do lezaja. Al ko ce ga znati. Dok drugi dobre o poticajima, i misle kak je sve s neba palo ti ocitogledno se slabo bave poljoprivredom. Ovo su kvaliteni strojevi koji moraju ici non stop, zato su cjene tih strojeva x puta skuplji od imr, universala itd. Bitno da je kolegi nije nista i imati ce priliku zaraditi da drugi zraktor i balirku. Ovo je tragedija, moje mišljenje da kad se takvo sranje dogodi, nema mjesta sarkazmu podjebavanju i slicno.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
I morem dalje...... Zbog sposobnog vozača ovde je bilo samo malo smrada a nekad zna i vatre biti.

Prilozi

• IMG_20210723_142115.jpg
    IMG_20210723_142115.jpg
    66.7 KB · Pregleda: 66
  • IMG_20210723_142111.jpg
    IMG_20210723_142111.jpg
    74.8 KB · Pregleda: 66

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Štima, ali žmigavci se nisu rastopili...
Nisu, nije ni farba na zadnjoj strani.
Nisu ni gume odozdo izgorjele jer temperatura ide prema gore i pali sve pred sobom.
Odozdo nije bilo pogona ;)

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
ko je kad čul da se motika zapalila?

...kad čitam komentare ove naše poljoprivredne mladosti, dođe mi da kupim veeeliki traktor...najveći u selu!!!....onda bum gazda i onda bum jako delal poljoprivredu...
odrasti treba, pa onda pametovati... 🤭
Mladi i neiskusni sjeli u traktore 100-200 ks i strojeve donirane preko eu fondova, pa ih teraju po polju ljudima preko tuđe zemlje radeći štetu, što u prosincu siječnju pa pojebu poljski put, pa po cesti 50-60 km/h sa prikolicama preko 10 t da nisu ni sami sigurni je li mogu sigurno stati na kakvih 20-30 m, i tak.
Poznanik koji je u mirovini, počeo je raditi kod privatnika na kamionu. Gazdu traži da mu da mazalicu i mast za podmazivanje kamiona. Mladi gazda se čudi , jel veli on , ovi mlađi vozači me nikad nisu tražili da treba niti mazalice niti masti. Nakon toga je mladi gazda naučil školu-imal je daleko manje popravaka i troškova na kamionima, poznanik je automatski dobio povišicu, a mlađi vozači su skužili da moraju odrađivati svoj dio posla.......
Martinv1 to ti je tak, a moreš ti balirati i terati stroj cjeli dan bez stanke i bez podmazivanja ali to je na kraju tvoja stvar..........

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Ta balirka je u 3-4 god napravila 5-6000 bala. A mislim da je ovaj JD bil najmanji koji imaju… 😁

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
UPOZORENJE
Ovaj tekst je podulji, jer mi neke stvari nije moguće napisati u 3 riječi, pa možda ikome dobro dođe makar jedno slovo od ovoga, tko ne želi ne mora ovo čitati:

Vezano uz izgorjelu "balirku" i traktor. Šteta je ogromna i zaista suosječam sa oštečenima. Ne bi htio biti niti u ludilu, sada, u njihovoj koži.
Bilo bi dobro da svi zajedno probamo izvuči nekakvu pouku, a i probati proniknuti u uzroke koji su doveli do ove "katastrofe".
Nadam se da je "strojar - vozač" dobro, neozlijeđen, jasno mi je da je pod ogromnim stresom, ali nema ga tko ne bi bio. Zašto sam napisao "strojar", jer ne mora nužno uvijek vlasnik biti za upravljačem.
Ovakvi, danas jako moderni strojevi pružaju strojaru kudikamo veči komfor i učinkovitost, nego su to nekada mogli mali "traktori", ali:
- Prva je pogreška biti u uvjerenju da je stroj nov i da se još ne može ništa pokvariti.
- Druga je pogreška da su svi ti strojevi jako zanemareni, jer vlasnici za njihovo održavanje jednostavno nemaju dovoljno raspoloživog vremena, a mnogi nemaju niti dovoljno znanja koje je potrebno za kvalitetno održavanje tih strojeva.Tvrdim da večina vlasnika nije u stanju realno procijeniti svoje / obiteljske mogućnosti i večinom "uzimaju veči zalogaj nego ga mogu obrađivati i kontrolirati". Imaju loš poslovni plan, ili nemaju nikakav poslovni plan; imaju loše održavanje prije upotrebe, pračenje u toku eksploatacije i otklanjanje uočenih nedostataka poslije upotrebe, a imaju i totalno zanemareno preventivno održavanje i servisiranje prema uputama proizvođača. Nije bitno da li zanemariju zbog visokih troškova, ili zbog neznanja, ali zanemaruju.
- Treča je pogreška bila dotaknuta u prethodnim raspravama, netko je napisao taj stroj se sam automatski podmazuje. OK "tako bi trebalo biti" ali da li se to kod Vas i događa, da li Vi to utvrdite kontrolom na djelu?
- Za sad dosta, ne otvaram četvrtu točku problematike.

Na cesti se voze mladi vozači, a muzika glasno trešti. Kako taj vozač prima zvukove i informacije iz prometa od okoline - NIKAKO. Da li taj vozač može čuti normalne, ili nove iznenadne i strane zvukove svojeg vozila ili stroja u vožnji - NE MOŽE.
Da li vozač ili bilo koji drugi sudionik sa slušalicama na uhima može normalno komunicirati sa svojim strojem ili okolinom - NE MOŽE.
Koliko "strojara" provjeri PRIJE UPOTREBE, da je automatsko podmazivanje dobro odradilo svoj posao? Koliko strojara zastane u toku rada, prođe pogledom i/ili rukama iznad kritičnih i opterečenih sklopova da utvrdi da li su temperature i buka isti kao prvog dana, ili se nešto negdje jako promijenilo?
Večina mi bude dala odgovor - koje ti sad bedastoče pitaš, koji si ti bedak, pa tko staje dok se mlati lova? E pa i u tom grmu leži jedan mali zec. U dobrom poslovnom pristupu i planu ima se vremena za pregled stroja u toku rada, ako ne stigneš sam unajmiš pomoćnika, ali za njega uštediš na troškovima havarija.
Odgovoran, kvalitetan dobar i pametan strojar bude itekako znao kakav mu zvuk proizvodi stroj neopterečen i opterečen, te odmah bude skužio "svaku promjenu zvuka", odnosno svako iznenadno povečanje grijanja nekog kučišta ležaja...

Možete me sada nazvati kako Vam volja, ali ja sam izradio stotine instalacija traktora, kombajna itd., umjesto onih koje su izgorjele privatnim i uvijek bahatim gazdama, malo su oni pouka iz toga izvukli...

Dok sam se radi zdravlja "prekvalificirao", preko 24 godine sam se pekao na tihoj vatri "samo da mi netko ne nastrada, samo da nam se ne dogodi havarija". Imao sam sa kolegama na duši stotine strojeva sve do skupocjenih, koji su koštali i po 1,5 milijuna EUR-a, a da Vam tamo zakaže recimo centralno podmazivanje "kliznih staza" eto ti samo tako troška za 1 milijun kuna. Pa ti budi površan, neodgovoran, nemoj preventivno održavati takav strojni park, ili industrijske trafostanice, kompresore itd. Svaki sat zastoja radi trafostanice ili kompresorske stanice je sat zastoja nekoliko stotina proizvodnih radnika u smjeni, da ne kompliciram...

Da se vratim na izgorjele strojeve, ne mogu tvrditi - niti tvrdim da je strojar, ili vlasnik bio neodgovoran, površan, ne, jer takve se havarije uvijek i svagdje mogu dogoditi. Mi možemo samo našim odnosom težiti da šanse za to svodimo na najmanju moguću mjeru.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Današnji tragičan događaj.
(U spomenutoj je bolnici na rehabilitaciji i hemodijalizi, na žalost več po drugi put radi nezgodnih padova i lomova i naša baka, moja punica. Uvijek je imala samo lijepe riječi za te ljude i tu bolnicu. Ali eto nemili i tragični događaji se dogode... Sučut obitelji preminulog.)

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ovo su okolnosti sinoćnje pogibije mladića (1997.): Alkohol, brzina, zatezanje ručne kočnice...
Što reči, mladi nadobudni "šumaher" u autu s neispravno podešenim kočnicama, dovoljno za smrt prijatelja starog 24 godine.

Još zla na našim prometnicama. Na žalost, ti ljudi koji su u naš kraj došli radi egzistencije, trbuhom za kruhom, nisu svjesni prometnih opasnosti i zamki na našim prometnicama. (Ne primjenjuju niti onaj minimum u prometu "vidjeti i biti viđen"...) A vozač koji je udario preminulog i pobjegao, tko zna da li je to bilo od šoka, straha, ili od smanjene uračunjivosti od alkohola, droge...mogu samo nagađati.

Sučut obiteljima poginulih.

Vožnju e-romobilima po gradu se niti ne usuđujem komentirati, kaotično, opasno, jako opasno, ponekad na rubu ludovanja...

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
918
Ne branim vozača auta, ali ovo

...prednjim djelom vozila udario u stražnji dio bicikla kojim je bez upaljenih svjetala i bez reflektirajuće odjeće ili prsluka u istom smjeru upravljao 32-godišnji državljanin Nepala.

je opis za 99% biciklista po cestama i takvi kao da žele da ih netko pokosi. Voze po noći često u tamnoj odjeći, bez katadioptera, bez svjetala, sa slušalicama u ušima, ševrljaju, izljeću na pješački u punoj brzini itd.

Zašto policija to ne regulira? Zašto vozači auta plaćaju kazne za gluposti dok im ovakvi prolaze kroz prste?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ne branim vozača auta, ali ovo

je opis za 99% biciklista po cestama i takvi kao da žele da ih netko pokosi. Voze po noći često u tamnoj odjeći, bez katadioptera, bez svjetala, sa slušalicama u ušima, ševrljaju, izljeću na pješački u punoj brzini itd.

Zašto policija to ne regulira? Zašto vozači auta plaćaju kazne za gluposti dok im ovakvi prolaze kroz prste?
Jako točan opis, na žalost...

• Like
Reactions: ZJ

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Ko ima za auto ima i za kazne. Ovi ostali nemaju za kaznu a ni za dogovor.

• Haha

domo1984

Dobro znana faca
Tu od
22 Srp 2014
Poruka
569
Kako u Austriji imaju i svjetla i katadioptere cak i one visoke zastavice klinci imaju i kacige čak i neki stariji koliko sam primjetio a kod nas nikom nist uvjek je kriv vozač auta vozio sam i moped al uvjek su po noći svjetla radila,eto na moru među pješacima "deru" i stariji i djeca na romobilima još sviraju da se makneš di je tu policija di je tu red ko bi tu odgovaro da me jedan porušio vjerojatno bi ja bio kriv jer šetam di se šetnica......

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Romobil trenutno u zakonu ne postoji. Sad se radi na tome da se i to ozakoni. Vjerojatno do kraja godine to će bit riješeno.
Sam imam romobil i sad se lagano vozikam po moru, kad se okrenem oko sebe ispada da sam najsporiji. Šta neki rade i kako se voze čudim se da nema više nezgoda, biciklisti isto tako.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
918
Ko ima za auto ima i za kazne. Ovi ostali nemaju za kaznu a ni za dogovor.
Ma je li? Nekome je auto potreba, nekome statusni simbol, nekome sredstvo za rad. Postoje bicikli skuplji i od nekih auta, a kako nam je vozni park sve stariji, to bi mogao biti sve češći slučaj. To ne mijenja činjenicu da ću ja ako skroz ne stanem na STOP dobiti kaznu, a baba na neispravnom biciklu koja mi oduzme prednost neće.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Prijatelju, oni koji vrše nadzor drumskog saobraćaja gledaju da pune budžet kaznama vozača i učesnika kojih ima najviše, kunu se u bezbednost, a radarske sisteme i kamere kupuju vlasnici firmi koji uzimaju procenat od kazni. Ovo je naširoko zato sam bio skratio, i u predhodnom napisao kako se gleda na biciklistu i pešake a kako na vozače pmv. Ma nikog nije briga kome kako služi auto, već gde mogu profitira i opravdati svoje odluke na štetu bezbednosti.

• Like

Najnoviji postovi

Na vrh