• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šljivarstvo

deksonja

Član
Tu od
24 Svi 2009
Poruka
32
Pozdrav,
Hadrovića zovem danima i nitko se ne javlja na fixni ni na mobilni.
Znate li kako ih dobiti na telefon?
Hvala.

DrEnKO

Član
Tu od
28 Svi 2018
Poruka
41
Teško na telefon, jedino otići do njih. Sad su u gužvi sa pripremama sadnica da se jednostavno ne stignu javiti.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Šljiva

Novi član
Tu od
29 Pro 2023
Poruka
10
Pozdrav svima,

da li je ok uzgojni oblik za šljivu vreteno (klasično, ne vitko) s razmakom 4x2,8 m na Wavit i Saint Julien A podlogama (slabije do srednje bujnosti)?
Visina prve primarne grane na otprilike 70-80 cm od tla, i onda je svaka sljedeća po visini udaljena 20-ak cm od prethodne i ne raste u istom smjeru. Kut grananja prvih primarnih grana oko 45-50 stupnjeva (tako da donje grane budu bujnije), a što se više ide gore kut se postupno povećava sve do oko 70° (da bi gornje bile manje bujne grane).

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,126
Lijepo je sve to na papiru. Ali gdje ćeš uzeti sadnice? I o kojoj površini pričamo?

Ali da. Čini se ok. S tim da bi ja prvu granu možda čak 60-70 cm stavio.

Po meni se isplati samo za konzum u šljivu.

Šljiva

Novi član
Tu od
29 Pro 2023
Poruka
10
Već sam ih kupio u rasadniku u Austriji (jedini su imali kombinaciju tih podloga sa sortama koje sam htio) i posadio 110 komada u 11. mjesecu, pa se sad dok ne krene rezidba dvoumim između vretena i popravljene piramide. Cilj je da nije preveliko stablo i da se uvelike može pobrati sa zemlje, a vazu bih htio izbjeći.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,126
Vreteno je po meni na taj razmak jedina opcija.

Koje sorte su uzeo?

Ja sam sad posadio 60 komada top king, top taste I jojo. Ali klasika 5x4 popravljena piramida.

Šljiva

Novi član
Tu od
29 Pro 2023
Poruka
10
50 top taste, 30 č. ljepotica, 20 top end i u ovih 10 po nekoliko top first, topper, jojo i joganta tek toliko da vidim kakve će biti te sorte. Č. ljepotica je na saint julien a, a druge su sve na wavitu. Sve su jednogodišnje sadnice s prijevremenim granama.

IMG-20241219-WA0008.jpg

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,126
Posadio sam ja sebi sad za probu jogantu, hagantu I top end.

Koliko si plaćao sadnice?

Šljiva

Novi član
Tu od
29 Pro 2023
Poruka
10
Od 7 do 8.5 eura, ovisi o sorti i plati se licenca za podlogu wavit (oko 0.5 eura po sadnici), kod nas su za oko 2 eura jeftinije, ali džabe mi kada ih nema na wavitu (ili weiva-i).

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,126
Pa i nije toliko skupu s obzirom na podlogu, sortiment i izgled sadnice. Može kontakt za rasadnik na pp?

Jel si išao sam po sadnice ili kako?

Šljiva

Novi član
Tu od
29 Pro 2023
Poruka
10
Oni su mi organizirali dostavu preko nekih prijevoznika, ali možeš i sam otići po njih, napišu ti dimenzije vozila radi palete na kojoj se prevoze ili ih pitaš.

Na vrh