• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Smjesa stočnog graška i žitarica

stipan996

Novi član
Tu od
8 Pro 2016
Poruka
13
pozdrav svima. ove godine posijao sam 0,5ha stocnog graska skupa sa zobi. planiram to balati u sjenazu. zanima me vase iskustvo kad je pravo vrijeme kosevine i koliko treba biti razmak izmedu kosevine i balanja?

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Pozdrav ekipa sije li tko grašak za sjenažu?

Dobio sam preporuku za smjesu zobi i graška, sjetva u jesenskom roku i da bi stigao oko 15.5 pokositi i sijati kukuruz na to... Kakva su praktična iskustva?

Lucerna mi ne uspjeva pa imam već lagani problem oko spremanja dovoljne količine sjenaže.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Ja sijao tu kombinaciju ali u proljeće.
Nažalost nisam imao koga da to balira i omota,ali mase je bilo jako puno.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Tak sam i ja ove godine samo sam dodao i kukuruz od doma za hraniti u zeleno. Na kraju sam više od pola izmalčirao. Preraslo je a u zeleno nemam toliko stoke da pohranim a da se bala ne pokvari.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,489
Ja sam prije 3-4 godine čovjeku kombajnirao smjesu žitarica začinjenu sa stočnim graškom, teško je tu bilo podesiti sita, vjetar,brzinu vožnje, brzinu vitla.
Smjesa je bila pšenica, ječam, zob,tritikal,i grašak , nešto fenomenalno,a na sve gubitke, prinos je bio vrhunski 6,4t po ha.

gromil

Aktivni član
Tu od
19 Ožu 2013
Poruka
261
Evo grasak i zob, proljetni. Moze i sama zob da se posije i pokosi u fazi zastavicara isto dobra stvar, cuo sam.
Ja sam sijao prosle jeseni raz koju sam izbalirao proljetos, analiza je pokazala 16.5 % proteina i kazu da moze i veci udio proteina se postici.
20240526_153111.jpg 20240526_153147.jpg

<zetor>

Aktivni član
Tu od
25 Lis 2012
Poruka
547
Pozdrav ekipa sije li tko grašak za sjenažu?

Dobio sam preporuku za smjesu zobi i graška, sjetva u jesenskom roku i da bi stigao oko 15.5 pokositi i sijati kukuruz na to... Kakva su praktična iskustva?

Lucerna mi ne uspjeva pa imam već lagani problem oko spremanja dovoljne količine sjenaže.
Evo mog jesenjeg sa zobi od prije neku god. . Mislim da je bio novosadski za sjećaju na 2 rali 27 bala. Balirao Johnny od 130 ks i claas RC250. Krave se dave u tome😁, samo obavezno sečenje.
IMG_20220519_120647.jpg IMG_20220525_170725.jpg
IMG_20220519_120658.jpg

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
To je malo problem pokositi sa strižnom. Ali valjda bude išlo. Jesi sijao rasipačem ili? Koja norma?

<zetor>

Aktivni član
Tu od
25 Lis 2012
Poruka
547
50 kg graška na ral i 50 kg zobi. Zob razbacam rasipačem po oranju i pobranam rotobranama pa onda grašak žitnom sijačica na dubinu od cca 8cm, i obvezno valjanje. Ja kosim kad sav cvjeta sa roto ali ide čak bolje sa strižnom jer je grašak gore pa ona prođe ispod, inače zna štopati roto.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh