• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Snižavanje temperature u plasteniku.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Evo pošto idu vrućine i ugao upadanja sunčevih zraka se povećava tako predstoji i borba sa visokim temperaturama u zaštićenom prostoru. Osim provijetravanja kako još riješavate taj problem? Koje mreže za koje kulture? Kakav kompromis pravite između količine svijetla i temperature, odnosno da li ćete radije zasjeniti i ostati bez svijetla ili će te osvijetliti, a samim tim i dići temperaturu.
Koji je uticaj malč folija (boja), uticaj položaja otvora za provijetravanja, uticaj sklopa.... i puno drugih stvari.
Kad postavljate mreže i koju mrežu postavljate za papriku i paradajz?
Ja imam neke svoje varijante, al' eto ima o tome šta da se piše, a i sezona je.:icon_mrgreen:

Edit: ja stvaljam mrežu 35% i ne dobijem ništa posebno osim smanjene količine svijetla, moj drug kreči plastenik, neko ovo, neko ono.., a najjače mi je kad idem kupiti mrežu pa trgovac kaže; uzmi ovu, ovu svi stavljaju ili uzmi 90% skupa je pa zato mora valjati :icon_rofl: Opet, bojim se izduživanja (etioliranja) jer i onako je visina plastenika u deficitu, a sa izduživanjem idu i drugi problemi.:biggrin:
 
Posljednje uređivanje:

panci lj

Član
Tu od
11 Stu 2012
Poruka
263
Ja stavljam mrežu 30% i po potrebi temperaturu snižavam sa orošavanjem. :8):
 

danijellaura

Član
Tu od
15 Svi 2010
Poruka
225
ja stavljam 30% mreze za zasjenjivanje i primjeti se razlika na temperaturi a biljka ne osjeti tu sjenu i orosavam sa minivosom...stavim minivos u plastenik i kad prolazim pored njega svaki put samo pustim par minuta vodu i zna past temperatura cak do 10°
 

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
ja stavljam 30% mreze za zasjenjivanje i primjeti se razlika na temperaturi a biljka ne osjeti tu sjenu i orosavam sa minivosom...stavim minivos u plastenik i kad prolazim pored njega svaki put samo pustim par minuta vodu i zna past temperatura cak do 10°

Kako pustiš vodu?
 

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Valjda magla ispari prije nego što padne na biljke?

:icon_mrgreen: nešto ispari, nešto ne ispari, a ono što ispari poveća Rh na 99%. E, ono plus ono jednako je idealni uslovi za :eek:
 

danijellaura

Član
Tu od
15 Svi 2010
Poruka
225
ja kod ukorjenjivanja reznica krizanteme moram tak i tak orosavat svakih pol sata do sat reznice tak da mi ne smeta sto ta magla pada po njima bitno mi je da se smanji i temperatura ako je bas ekstremno vruce da bi se cim prije reznice ukorjenile...bilo je godina kad sam morao palit i pec kod ukorjenjivanja onda mi nije trebalo nista za skidanje temperature..;
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
O nekakvom učinkovitom efektu snižavanja temperature na optimalnu mi koji imamo samo osnovnu opremu možemo samo maštati.I pokušavati.
Orošavanje može sniziti temperaturu,ali na koji rok-dok te vlage u zraku ima.Može je biti i stalno,orošava li se stalno.Ali smo si onda napravili idealne uvjete za razvoj bolesti.Zasjenom možemo postiči temperaturu vanjskih uvjeta u hladu,ili nešto višu.Što je opet nedovoljno za željeni efekat.Ali je korist zasjene(ne pretjerane)druga-smanjuje jačinu svjetla,jer i previše svjetla ometa normalan razvoj biljke.
Šta sam onda ja radila ovih godina-ništa.Zaljevala sam toliko,naravno postepeno od početka proizvoidnje,da su se natopile staze među gredama.Postale su vlažne.U vrućim danima ta vlaga isparava,i omogučuje oplodnju -koliko toliko normalnu.Dok kiksnem sa zaljevanjem ja,kiksne i oplodnja u vrućim danima.Ono-njuška tučka se izduži,polen ne može,bla,bla,bla,,,I tako nekako u vručim danima šepamo,nekada bolje,nekada lošije i pazimo da se nešto drugo ne dogodi.Fitoftora korijena-iako nakon toliko godina više ne moram paziti da se ne dogodi,nego da ju imam pod kontrolom.Jer ako je zemlja prevlažna i pretopla,a pretopla je uvijek kada ode preko 22,a preko 22 ode svakoga ljeta obavezno taman se ja i na trepavice postavila,eto problema,nekada ranije,nekada kasnije dok temperatura tla ne padne,pa onda malo odahnem.Tako je to.
U plastenicima sa svom mogućom opremom se rade na kraju pklastenika vodeni zidovi niz koje se cijeli dan slijeva voda,u njih su upereni ventilatori koji zrak koji tekuća voda hladi miješaju i raspoređuju po cijelom plasteniku.tako to rade tamo gdje radni dan,a ne sat košta jedan dolar,a struja u istom omjeru.A mi se ovdje dovijamo kako znamo i umijemo i kemijamo sa svime što nam padne na pamet.Ne možemo si dozvoliti da na vanjskoj temperaturi od 40 imamo zatvorene plastenike i da ih hladimo vodenim zidovima na optimalnih 25.
 

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
.Jer ako je zemlja prevlažna i pretopla,a pretopla je uvijek kada ode preko 22,a preko 22 ode svakoga ljeta obavezno taman se ja i na trepavice postavila,eto problema,nekada ranije,nekada kasnije dok temperatura tla ne padne,pa onda malo odahnem.Tako je to.

Mijerio sam ja ubodnom sondom do 20cm dubine i preko 35.


Ja svake godine kažem da ću nabaviti bijelu foliju i opet uzmem onu koju imam jer je uvijek neki presing. Jel' stavlja neko bijelu i kako se odražava na klimu?
 

Najnoviji postovi

Na vrh