• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šparoge

• Temu pokrenuo YRT123
  • Datum prvog posta
Y

YRT123

Guest
Pozdrav ljudi!!!
Zanima me dali se netko bavi proizvodnjom šparoga??Ili zna o tome?
Treba mi pomoć!!
(ako slučajno ima tema već o tome,molim administratora da obriše)
HVALA!!!

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Pa da budeš baš našao nekoga sa iskustvom,teško,iako u Hr ima neka sitna proizvodnja.Ali bi se koji teoretičar mogao naći,pa ti pitaj pa ćemo vidjeti šta će se izroditi.

daevu

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
491
evo i moja supruga je zagrijana za šparoge
i stiropor za rasadit smo kupili
znam samo da je potrebno oko 2- 3 godine do prve berbe i da voli pjeskovitije tlo
evo teoretičara

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
No pa da reknemo onda još i ovo-uzgoj šparoga se može započeti iz sjemena ili iz sadnica.Naravno da je iz sjemena dulji put,za godinu dana,jer toliko dobro razvijena presadnica mora rasti.Sjetva se obavlja u proljeće,sjeme je crno,krupno i dugo niče,jedno 3-4 tjedna.Sadice je najbolje uzgajati u zemlji a ne u kontejnerima (tako sam zaključila) jer će se bolje razviti-nakon nicanja,kada biljke ojačaju presaditi u zemlju.
A mogu se kupiti gotove sadnice po pet kuna u CPM u Zg,što bih ja voljela izbječi jer je skupo.
Sadnice se sade u otvorene redove,korjenje mora biri širom položeno,ko haljinica balerine.Pa se onda zagrnu.Pa se opet nagrču tako da se nakon zadnjeg nagrtanja oblikuju humci kao za krumpir koji imaju ravan vrh.Kao stol.Prve godine se beru samo par komada po busu,a ostali izboji se ostavljaju da izrastu grane,kako bi biljke ojačale.Druge se godine beru ,e sada ne znam jel normalno ili opet selektivno,ali sa berbom obavezno treba prestati dok počnu puštati suzu.To znači dok iz odrezanog dijela počne kapati voda.Na jesen se grane koje narastu nakn betbe kose i šparožište se čisti.Ima još,ali ajde da nešto reknu i drugi.
Svaki proizvođać šparoga mora najprije znati želi li proizvoditi bijele ili zelene šparge-bijele su skuplje,ali i kompliciranije za proizvodnju.A i to su dva različita kultivara.

Y

YRT123

Guest
Ljudi hvala na odgovoru.
Koliko bi bilo potrebno uloziti novaca za proizvodnju na jednom hektaru?
Moze li se proizvod prodati?i po kojoj cijenu?
Stvarno sam laik po ovom pitanju.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,947
ja ih imam,doduše na maloj kvadraturi,isključivo samo za sebe...
ove godine bi trebale davati puni prinos pa ćemo vidjeti kaj bu bilo....

Y

YRT123

Guest
ja ih imam,doduše na maloj kvadraturi,isključivo samo za sebe...
ove godine bi trebale davati puni prinos pa ćemo vidjeti kaj bu bilo....

Jel bi mi mogao ukratko ispricati koliki su troskovi proizvodnje,što sve treba,koliko novaca?
Jel moguće što zaraditi,tj.plasirati na tržište?
Hvala!!

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,947
a joj,ja ti imam zasađeno jedno 10-tak m2,trošak mi je bilo jedino sjeme....
možda uspijem isčeprkat koju lanjsku sličicu....

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
862
Kod 'eksotičnih' kultura potrebno je u početku potencijalnim kupcima prezentira kako se može to konzumirat.

Evo primera slo stranice koje obično prezentiraju jednog, a često i više uzgajivača.

http://www.sparglji.si/
http://www.zelenjava-pikapolonica.si/sparglji.html
http://www.sparglji.com/ sređuje se, a bude sigurno do sezone

Ima na tim stranicama svega, od upustava za uzgoj, recepata, kontakti za nabavu rasplodnog materijala...

Ako bi bilo problema s jezikom, mogu pomoć u prevodu ako bi kom bilo interesantno nešto konkretno, a i Google danas prevede bar u rangu bazično razumljivog.

Planovi sa hektarkim kalkulacijama su vrlo optimistični.
Za takav proizvod treba tržište tek da se stvori.
I da, blizina velikog grada je velika prednost.

Sumnjam, da bi bio uspješan uzgajivać nekud u zabiti.
Ne zbog proizvodnje, nego bi bio ovisan o posrednicima, jer je mala vjerovatnost, da bi mu kupci dolazili na vrata kupovat.

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
862
Objasni značenje riječi isplativost.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Objasni značenje riječi isplativost.
Ako je ulog u proizvodnju < dobiti nakon prodaje onda je to isplativo. Ne znam za neku drugu definiciju isplativosti. :(think):

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
862
To sam i mislio.

A kako bi objasnio razliku među pojmom 'isplativo' i 'može se od toga živjeti'?

Puno se stvari na papiru isplati, a od njih se ne može živjeti.
A često se živi od stvari, koje se 'nikom ne isplate'.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,947
i prve 3 godine nemoj računati na prinos...

marijan1

Član
Tu od
16 Velj 2013
Poruka
225
listam malo novi cjenik od Beja,i na zadnjoj strani naiđem na šparoge

cijena: 5000 sj. - 7.600,00 kn
50 000sj. - 74.500,00 kn!

uvjerljivo najskuplji artikl u cjeniku...

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nemaj brige,imam ja iskustva sa susjedima-imali smo mi pun vrt voća kada sam bila mala,ali ja sam brala uvijek susjedovo.Dok me nisu ulovili,a onda....

Na vrh