No pa da reknemo onda još i ovo-uzgoj šparoga se može započeti iz sjemena ili iz sadnica.Naravno da je iz sjemena dulji put,za godinu dana,jer toliko dobro razvijena presadnica mora rasti.Sjetva se obavlja u proljeće,sjeme je crno,krupno i dugo niče,jedno 3-4 tjedna.Sadice je najbolje uzgajati u zemlji a ne u kontejnerima (tako sam zaključila) jer će se bolje razviti-nakon nicanja,kada biljke ojačaju presaditi u zemlju.
A mogu se kupiti gotove sadnice po pet kuna u CPM u Zg,što bih ja voljela izbječi jer je skupo.
Sadnice se sade u otvorene redove,korjenje mora biri širom položeno,ko haljinica balerine.Pa se onda zagrnu.Pa se opet nagrču tako da se nakon zadnjeg nagrtanja oblikuju humci kao za krumpir koji imaju ravan vrh.Kao stol.Prve godine se beru samo par komada po busu,a ostali izboji se ostavljaju da izrastu grane,kako bi biljke ojačale.Druge se godine beru ,e sada ne znam jel normalno ili opet selektivno,ali sa berbom obavezno treba prestati dok počnu puštati suzu.To znači dok iz odrezanog dijela počne kapati voda.Na jesen se grane koje narastu nakn betbe kose i šparožište se čisti.Ima još,ali ajde da nešto reknu i drugi.
Svaki proizvođać šparoga mora najprije znati želi li proizvoditi bijele ili zelene šparge-bijele su skuplje,ali i kompliciranije za proizvodnju.A i to su dva različita kultivara.