Re: ŠPINAt
Bio je nekada Venzar ako se ne varam, ne sjećam se više točno.
probaj vidjeti nešto za blitvu, ciklu - to je ista porodica lobodnjča, vjerojatno idu isti herbicidi - prije onaj za blitvu jer se koristi lišće nego za cillku, ako nisu isti.
Evo sam tražila nešto o Venzaru pa sam naletjela na ovo - tu imaš aktivne tvari pa probaj naći komercijalne nazive herbicida - ako se ne možeš snaći , rekni - ovdje ili na pp pa ću ti ja potržiti.
"Tijekom 2005. godine na lokaciji u Šašinovečkom Lugu postavljen je pokus u usjevu špinata (Spinacea oleracea L.) sa svrhom provjere učinka dvokratne primjene smanjenih količina kombinacije herbicida na korove. Istražen je učinak sljedećih kombinacija herbicida: lenacil 640 g a.t./ha pre-em + (dezmedifam+fenmedifam+etofumesat 63+49+77 g a.t./ha) post-em; s-dimetenamid 576 g a.t./ha pre-em; (dezmedifam+fenmedifam 40+40 g a.t./ha)+ (dezmedifam+fenmedifam 56+56 g a.t./ha) post-em; (dezmedifam +fenmedifam+etofumesat 30+30+30 g a.t./ha)+ (dezmedifam+fenmedifam +etofumesat 42+42+42 g a.t./ha) post-em; kloridazon 390 g a.t./ha + (dezmedifam+fenmedifam 40+40 g a.t./ha) rani post-em + kloridazon 390 g a.t./ha + (dezmedifam+fenmedifam+etofumesat 35+45+55 g a.t./ha) drugi post-em. Svakom post-em tretmanu u škropivo je dodavano mineralno ulje ili dimetilpolisilaksan kao pomoćno sredstvo. Ispitivane kombinacije herbicida smanjile su svježu masu korova za 44,4 - 81,5%. Broj jedinki dominantnih korova koštana (Echinochloa crus-galli L.) i limundžika (Ambrosia artemisiifolia L.) nije se znatnije smanjio. Značajnije fitotoksično djelovanje iskazivao je jedino herbicid S-dimetenamid."
Ajde budi dobra pa meni odgovori jesi li ikada čula za visoki špinat.
Ja sam ga nekad imao i nagovorim se da preorem vrt i od onda mi je nestao.
Ja sam Vam djeco moja čovjek 68 odina i imam 100 m2 veta čisto za sebe za dosadu, a i za ispomoć i tu sam imao po cijelom vrtu visoki špinat što meni moja pokojna kuma dala još prije puno godina.
Ja na njega dovezao đubar i dao da se izore i izgleda da sam onda zatro taj špinat, a više ga nigdje nemrem naći niti tko zna kako se zove.
To ti je bio špinat oko metar visok i mogao si ga cijele godine podbirat bez sagibanja lijepo na stoječke, a rodan bio, čudo jedno.
Ja sada više nogdje ne mogu naći tu biljku ni kako se zove ni di ju kupiti. Poslije toga ga više ni na internetu nisam mogao naći, čak mu ni ime nisam mogao i po forumima naći.
Bilo je nekih naziva nizozemski i tako, ali nije to to.
Može li itko od Vas mladih forumaša pomoći mi u tom traženju.
Nije ni nizozemski i novozelandski, a ja neznam koji je.Može li itko pomoći od vas silnih poljoprivrednika?
Biti ću mu do smrti zahvalan-doduše kratko jer sam već na 70, ali ipak ću mu biti zahvalan.
Ajde pomagajte ako boga znate.
Željko