Na prvoj slici, višnja kanaluša. Uzgojni oblik kotlasta vaza. Ima rodnog drveta dovoljno, ne vidi se najbolje na slikama, ali sam puno rodnog drveta i maknuo. Kvaliteta naspram kvantitete. Evo slika od prije 2 godine.
Ovo su voćke oko kuće koje se režu posebnim režiom. Prvo režem sve grane koje mi mogu oko iskopati, onda režem sve grane na koje mogu glavu ostaviti. Onda uzgojni oblik.
Iz literature:
glavni nosioci roda kod višnje su svibanjska kitica i dugi jednogodišnji izbojak. Dugi jednogodišnji kod višnje i trešnje podrazumijeva duljinu preko 15 cm (često 30 i više cm) koji vršno nosi vegetativni, a postrano rodne pupove, s time da su rodni gušće grupirani u donjem dijelu izbojka (pri bazi).
Svibanjske kitice sam ostavio sve, a jednogodišnje izboje sam dio uklonio koji su bili nepovoljnog položaja, a ostatak skratio za 1/3. Sve slabije jednogodišnje izboje sam izbacio.
Na drugoj slici jabuka, uzgojni oblik vitko vreteno. Ima isto sasvim dovoljno rodnih pupova ostavljenih. Slikat ću ti je u cvatu ako ju ne obere mraz prije toga.
Iz literature:
Rodni pupovi joj se nalaze na nekoliko vrsta rodnog drva, tj. rodnih izboja. To su štrljak, plodnjak, stapka, pršljenasto rodno drvo i dugi jednogodišnji rodni izbojak.
"Najkvalitetniji i najpoželjniji su nam štrljak i stapka", kaže objašnjavajući da je
štrljak duljine svega 1-3 cm, dok stapka može biti duga od 5 pa do 20-ak cm, a samo je vršni pup rodni pup. Zbog svoje kratkoće, štrljak nam je poželjniji
Koliko ja vidim ostavio sam i više nego dovoljno štrljaka. Jednogodišnje rodne izbojke sam skraćivao kako bi potaknuo grananje jer još nije gotovo formiranje uzgojnog oblika.
Za treću sliku me ne pitaj ništa. U hladu je od susjedove kruške i raste kako raste. Ja ju samo malo skratim. Nikad rodila, nikad cvjetala. 7 godina već tako stoji...