Vidim boga ti, nova tema, pa da je zatrujem i ja malo 👹
Ćamim u radioni, čekam poziv tokara da su osovine gotove, pa reko da vidim tko ovih dana čita štivo vrlih majstora i poljoprivrednika...
Evo ja imam sex situaciju.
Kaže stara sremska "Što ide po selu, dobije po čelu" pa tako i ovaj moj jadni valjak, ležajevi na izdisaju, ali još mogu malo, takav posuđen s naglaskom na mazanje, ALI, nit' mazanja, nit' zadane radne brzine... Nakon 100ha dobijemo slijedeće:
U14h krećem u lov za dijelovima jer idu svi sveti na koje zaboravljam, neki spajaju i subotu, logično ne rade do ponedjeljka, a znamo svi da ponedjeljkom ujutro svi pokupuju šta ode preko vikenda pa roba dolazi od srijede itd...
U kućištima 6208 ležajevi. Kada sam rastavio sve je bilo jasnije, kućište ima mazalicu, ali ležaj nema utore za mazanje, a zatvoren je gumenim brtvama, pa faktički mažeš vanjsku košuljicu, a kućišta su specijalano pravljenja u maloj privredi jer ne postoji kućište za 6208 kakvo ja imam, pa hajde kod tokara s osovinama da vidimo šta ćemo s njima, ali prvo da nađem kućišta jer mi đabe požurivati tokara, ako nemam u što staviti osovine.
I tako u 3 različite trgovine uspijem naći 6 komada F210 kućišta s ležajima koje paše na rupu kao moje kućište. Naravno, kućišta me ne zanimaju tko ih pravi pa tako tu ima 3 Codexa (jedno kod tokara) 1 SKF i 2 Asahija koja sam dobio za šerpu ribe jer dugo stoje.
Problem se javlja jer je originalni 6208 40mm unutarni fi, kao i osovina, a bačvasti u F210 je 49,80mm. Rješenje pronalazim u piksnama rukavca za IMT, vanjski fi je 50mm, unutarnji 40mm i od jedne piksne mogu napraviti dvije piksne za osovinu, vratim se kod tokara predstavim mu plan i program on govori za kada treba, reko znaš kako to ide kod mene, jučer je bilo kasno.
Kaže on, slušaj, sutra iza podne će to biti gotovo, nema veze što je praznik, napravit ćemo, tako da će danas biti veselje sa sastavljanjem, ali mi je drago da je sve ovako ispalo, jest da će ceh biti vjv preko 500€ kada tokar završi jer samo ležajevi i kućišta su oko 400€.
Da, mogao sam spasiti stara kućišta, ubaciti 6208 koji dođu 20€, ali nakon koliko hektara bih opet imao istu situaciju ili mijenjanje ležajeva kada izostaje podmazivanje, tako da ovo je i financijski i majstorski pothvati, ali najvišr me veseli što u roku 24h imam sve riješeno. 🥰🥰
Ajd sad zbogom, neČu Vam da budem dosadan više.