• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas 2

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,004
Primarno sigurnost, manja šansa da dođe do slučajnog zapaljenja, a i čuvaš bateriju jer je samopražnjenje slabije.

Kad potrošiš par kutija javi se 😅
Treća kutija se troši...

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,187
Primarno sigurnost, manja šansa da dođe do slučajnog zapaljenja, a i čuvaš bateriju jer je samopražnjenje slabije.
Ako je samo to onda to za mene nije dovoljno dobar razlog da ja to radim svaki dan ili svaki drugi kad mi bilo koji akumulatorski alat zatreba.
Kod mene je jedan alat jednako jedna baterija i vade se samo kad idu na punjač ili alat na popravak.

Da je to potrebno vadile bi se baterije iz mobitela, daljinskih, vozila, laptopa, solarnih reflektora..... i od svugde gde ih sve danas ima.
Možda to ima smisla za majstore kuferaše kaj im alat izgleda ko iz dučana zauvjek.
Meni to nema smisla jer ja sam njega kupil, a ne on mene, da mi služi, a ne da gubim vreme na igru sa njim.
Vreme je novac, život je kratak, a igra brza......

gost1975

Član
Tu od
20 Pro 2022
Poruka
52
Evo da napisem moje iskustvo. Prije cca 2 godine imal sam mali uredjaj sa jednom okruglom baterijicom unutra. Jedno jutro sam ga nasel na stolu napuhnutoga i djelomicno rastopljenoga. Od tada sve sto se zove litij je odvojeno od uredjaja ima svoje mjesto i na temperaturi je da ne mrzne i sl.. Sve sto ima vise clanaka ima i BMS koji stalno pazi da su svi clanci jednaki na punjenju i praznjenju tak da je ta baterija jedna ziva stvar kak god se okrene.Bilo bi korisno da su u metalnoj kutiji, a ima i za kupiti posebna torba za te baterije, majstori koje znam uredno ih drze odvojeno u radioni u nekom dijelu di je samo beton tj. nezapaljivo oko njih.

• Like
Reactions: ZJ

domo1984

Dobro znana faca
Tu od
22 Srp 2014
Poruka
588
Tkz.akumulatorska stanica to ima i na brodovima vjerovatno i dalje,al za taj mali alat ako treba toliko oprez onda moramo za njega na predavanje.😉

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,187
Evo da napisem moje iskustvo. Prije cca 2 godine imal sam mali uredjaj sa jednom okruglom baterijicom unutra. Jedno jutro sam ga nasel na stolu napuhnutoga i djelomicno rastopljenoga. Od tada sve sto se zove litij je odvojeno od uredjaja ima svoje mjesto i na temperaturi je da ne mrzne i sl.. Sve sto ima vise clanaka ima i BMS koji stalno pazi da su svi clanci jednaki na punjenju i praznjenju tak da je ta baterija jedna ziva stvar kak god se okrene.Bilo bi korisno da su u metalnoj kutiji, a ima i za kupiti posebna torba za te baterije, majstori koje znam uredno ih drze odvojeno u radioni u nekom dijelu di je samo beton tj. nezapaljivo oko njih.
I alkalna baterija se zna napuhnuti ili iscurjeti iz njih hidroksid tak da ne mora biti litija u njima ;)

Slažem se da nije loše da su odvojene. Još je bolje čuvati ih odvojeno ali su rijetki koji to rade.
Kofer u kojem kupimo alat ima ležište alata, ja kolko sam primjetil kad staviš alat u ležište bez baterije alat nije na mjestu. Ima i dodatno mjesto za bateriju ali tu se stavlja rezervna.... čak ni proizvođač nije zamislil da se alat u koferu čuva odvojen od baterije.

Isto tak vjerujem da ima slučajeva da dolazi do nesretnih slučajeva zbog zapaljenja baterija, ali nisu baš (barem za sad) tak učestali i ne piše se puno o njima. Ima više pregaženih pješaka na zebrama nego izgubljenih života zbog zapaljenja baterija.

Naravno, svako nek radi kak misli da je za njega najbolje.
Ja bum za sad radil kak i do sad, dok se ne opečem, a onda bum i na mrzlo puhal ko u nekim drugim slučajevima.
Ja sam mislil da su neki drugi razlozi zbog čega je savjet baterije vaditi iz uređaja nakon završenog posla.

I tu opet dolazimo na jedno moje životno iskustvo.
Veli meni moja suseda, opet idete na more? Joj kak je tam lepo, ja gledala na televiziji.
Pitam ja, znam da si to mogu priuštiti, zakaj nejdete i vi?
Jeee, veli ona, čuli smo da su se tam neki ljudi utopili.....

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,002
Puno novijih alata ima "softverske" šaltere, tak da je elektronika stalno po naponom i prazni bateriju.
A kak je to "sitna" elektronika, nikad ne znaš kaj more pojti po zlu...i kratko spojiti bateriju.
Ne velim da se mora, ali sigurnije je ako se alat ne koristi svaki dan.

Koliko sam videl, novi Parkside koferi na nekim alatima imaju tak složeno da uređaj z baterijom ne stane u kofer, već ju treba izvaditi:
20250220_165911.jpg
Očito ne bez razloga...a sigurno se toga nisu jedini sjetili.
Dok na samo 2 g. starijim o tome nisu vodili računa:
20250220_165658.jpg

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,004
Meni je vađenje baterija postala navika, malo se opametiš kad vidiš sigurnosne mjere po brodovima na kojima sam radio par godina i gdje svaki ukrcaj prolaziš razne drillove. Nakon što sam gotov s poslom i vraćam alat u kutiju, dok ga spuštam istovremeno vadim i bateriju.

Što se ugrađenih odnosno neodvojivih baterija tiče, najpoznatiji je slučaj sa Samsung Note 9 i još nekim mobitelima koji su dobili zabranu unosa u avione jer su imali povećanu tendenciju samozapaljenja. Puno novih uređaja se ne šalje više avionom, bolje spriječiti nego liječiti.

Nadam se da nitko neće imati takvo iskustvo jer baterija kad krene gorjeti se teško gasi. Smatram da je u današnje vrijeme rizik radi manjka kontrole i uštede materijala dosta veći. Baš jutros sam bacio 16 novih Varta AAA baterija u smeće, nijedna nije radila, a račun sam naravno bacio...

• Like
Reactions: ZJ

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,162
Svaki battery pack ima u sebi BMS preko kojeg struja ulazi i izlazi u/iz baterije.
Izvadio ti nju iz uredjaja ili ne, ako se odlucila zapaliti, njoj je svejedno i rizik je isti.
Ne gubite vrijeme s vadjenjem baterija.

Obicne alkalne baterije je bolje izvaditi da ne iscure i pojedu kontakte.

Tocka

gost1975

Član
Tu od
20 Pro 2022
Poruka
52
Postujem koment, ali luznata zaslini kontakte, olovna umre u svojoj otopini, a litijska te rijesi maltene nekretnine kad krene reaktivnost njena tj. kad bms nije ili nece odraditi posao.

Najnoviji postovi

Na vrh