• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas 2

Tu od
5 Lip 2020
Poruka
111
Ako koga zanima pravi brodski zvuk V8 motora nek upali zvučnike i nek sluša simfoniju od 310 konja, 7400 pravih kubika, potrošnja od 45-60 litara benzina na sat vožnje✌️ motor je danas vužgal i sprema se za ugradnju.

60 litara goriva na sat?! 😱
Pa zar je stvarno potrebna tolika snaga za brodski propeler?
Nije jadrolinija hebemu miša :censored:

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,479
Strašno.
Pa kolike je veličine to plovilo? Masa?
Bi li ga mogao pokretati i slabiji motor - je li toliko rastrošan motor potreba ili luksuz?
7m je dugačak.
Masa oko 2 tone bez posade i prtljage, vode i goriva. Motor može biti i 10 konja da voziš lagano 4-5 čvorova. Ali za prave perfomanse ovog tipa broda mora biti 200 konja minimalno. On je za to projektiran. Onda letiš oko 35 čvorova.
Ma to je gušt, neko veli skupo, ali postaje pod normalno kad to imaš. I to je najjeftiniji boravak na moru.
Inače to su GM motori V6 ili V8.
Kad imaš takvu slobodo na moru to ti niko nemože platiti.Ona jutra kad se probudiš u nekoj vali na sidru nema to cijene. Istina sve je skupo dok se ne posloži, al kad sve dođe na svoje onda je to to.

Tu od
5 Lip 2020
Poruka
111
7m je dugačak.
Masa oko 2 tone bez posade i prtljage, vode i goriva. Motor može biti i 10 konja da voziš lagano 4-5 čvorova. Ali za prave perfomanse ovog tipa broda mora biti 200 konja minimalno. On je za to projektiran. Onda letiš oko 35 čvorova.
Ma to je gušt, neko veli skupo, ali postaje pod normalno kad to imaš. I to je najjeftiniji boravak na moru.
Inače to su GM motori V6 ili V8.
Kad imaš takvu slobodo na moru to ti niko nemože platiti.Ona jutra kad se probudiš u nekoj vali na sidru nema to cijene. Istina sve je skupo dok se ne posloži, al kad sve dođe na svoje onda je to to.
Ok sada mi je malo jasnije, ali opet mi ne ide u glavu tolika potrošnja.

Mislim tu konjažu bez problema bi dao npr Mercedesov OM606 koji troši daleko manje...
Hajde mi objasni zašto neki prosječan motor iz automobila (dobro ne baš prosječan nego malo jači) ne bi mogao pogoniti to čudo po morima nekom pristojnom brzinom?
Zašto je projektirano da troši jedan čitav automobilski rezervoar u sat vremena?

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,479
Normalno da bi mogao, ali auto motor nemožeš registrirati u brodu.
OM 606 je dizel, taj ima veliki okretni moment, pogon na brodu nije za takve momente napravljen. Tj ima ih ali su jako skupi.
Sve se veže jedno na drugo.
Ima puno faktora koji diktiraju porošnju.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,973
Kuke se zovu u Hercegovini. Kako se zovu u vas u Istri pojma nemam :D

Taman i ja danas brao za ručak. Nema ljepše salate u ovo doba godine.
Bljuš, kod nas se najčešće sprema na način da se pofriga na malo ulja i onda dodaju umućerna jaja "na fritaju " ili kuhan pa sa kuhanim jajima na salatu. 😋

Tu od
5 Lip 2020
Poruka
111
Bljuš, kod nas se najčešće sprema na način da se pofriga na malo ulja i onda dodaju umućerna jaja "na fritaju " ili kuhan pa sa kuhanim jajima na salatu. 😋
Mi ih najviše jedemo sirove. Samo operemo, nasjeckamo, po želji octa i ulja. Čista svježa salata. Ništa ljepše.

A ima i ta verzija sa jajima što je isto odlično.

Ovdje se slabo jedu šparoge, kuke drže primat. Kakva je u vas gore situacija? Jesu li popularnije šparoge ili kako vi kažete bljuš? I koja je razlika u okusu?

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,433
@Kapetan_broda_Kupljenec, a koliko putnika prima takav brod? I meni se to čini puno, pogotovo jer sam radio na kruzerima klase Sphinx s motorima MaK 9M43C od 9,6 MW koji u luci troše cca 800-1000 litara goriva. Kad se preračuna po broju putnika, ispada 3 litre goriva po putniku na 100 prijeđenih kilometara što je daleko ekonomičnije od auta jer tu ipak ima puno više "prtljage" (restorani, bazeni, kabine,...).

Najnoviji postovi

Na vrh