• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
A meni treba opisati kak se raadi kosana mast. Jednom sam čul, probal, al to nije ispalo kak treba. Ja sam, kao klinac, jel svinjsku mast namazanu na kruh, Ponekad sa šećerom, a ponekad sa solju. Dve šnite u ruke pa na sanjke ....

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ako si je solio na kruhu, onda si jeo taljeniu mast - mi to zovemo talena - onu nakon koje ostaju čvarci. Ta je bezukusna i ja bi se porigala da je moram jesti.
Kosana je fina - to skuhaš špeka, oguliš kad se ohladi, i samelješ na osmicu ili desetku, ko mljeveno meso. Onda posoliš dobro, premijesiš da se sol rastopi i staviš u lojdricu. To na tavanu il u podrumu ili špajzu fino stoji, a možeš i meso spremiti u nju, pa imaš meso z lojdrice - ili z tiblice.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Eto zahvale @johabica. Ali... fina je ova moja "talena" mast ! Ima okus i moris. Bi se iznenadila da probaš ! :p:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ima zgzac prav. I ja sam kak mali jel tu taljenu mast na kruhu i potepel si z malo cukora. Kod nas se špek prije taljenja napaca i posoli tak da je mast dišeća. Kad se rascvira, cela hiža diši.
Ja sam baš malo prije za fruštuk riješil komad prezbušta. Doduše, malo sam ga presolil :icon_redface: pa sad išćem komade koji su masniji. :biggrin:

Mi meso opečemo i zalijemo u banjice s topljenom masti. Super za po ljetu. Izvadi se komad i samo se prigrije. Prsti se poližeju.

Nema do domaćeg!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,486
Pri nama se v špek ili salo za cvreti (topiti) mast ne dodaje nikaj, nit' sol nit' mlijeko.
Mast mora biti neutralna.
Može se namazati na kruh, ali mora biti domaći, z krušne peći, jer ju ovaj "gospodski" mam popije i posoliti ili pošećeriti.

Ak se meso zalijeva u mast, onda se ono napaca u soli i ispeče, te zalije u mast. Ta mast postane slana od mesa.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Ja obavezno stavljam mlijeko i luk kad topim mast . I najbolji su mi čvarci na svijetu . Navika kaj češ .... A ne volim ni kad su prejako stisnuti.
A nikaj ekipa... da mi napravimo neku degustaciju domaćeg ?

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Ova ti je dobra...@ZGZAC, zašto se mi nebi mogli okupit jednom godišnje npr. pred kraj godine negdje u nekom restoranu, upoznati se, donjeti svaki neku deliciju, naravno uz neku kotizaciju od 100-150 kn za prostor i večeru, koliko pratim ima nas odasvud, naravno osim onih koji se srame svog prebivališta, budući je Zagreb središte HR, predlažem negdje u okolici ZG.
Inaće danas sam bio u šumi, naradio se kao vol,sad popio jedan Andol jer ću dobiti upalu svih mišića i sad krečem u Saunu da se opustim.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
ZJ,

svatko dela kak je njemu najbolje. Iako bi mnogi za neke moje postupke (npr. mokri pac) rekli da su zastarjeli, ja ih se jednostavno neću odreći. Uvijek dobim ukusno, a nikad problema. Dok je tak nemam razloga za mijenjanje.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,486
Iwanho, rekel sam kaj je pri nama, no svako nek si dela kak mu je najbolje.

I mi delamo mokri pac, iako mi se čini da nam meso ispadne preslano.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
@bohorv
Zna se da mi Hrvati nismo "složna braća" pa ti s tog okupljanja nebu nikaj ....
Na žalost.
Ali, ja sam voljan ! Ako ima zainteresiranih kolega, čak sam se spreman dati i u organizaciju !!

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A nema tva - tri tjedna kako me pitao za tebe. Veli, jesi živ.
A i ja sam se već pomalo pitala. Ne listam baš mehanizaciju, tu i tamo pa te ne primjećujem na forumu.
Pozdrav mali veliki plavi dječače. Si završil školu? Još si biciklist?

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Re: Sto ste radili,ili planirate raditi danas?

iwanho i ZJ kako radite mokri pac, ja ga također radim, meni ne bude preslano meso.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
@bohorv
Zna se da mi Hrvati nismo "složna braća" pa ti s tog okupljanja nebu nikaj ....
Na žalost.
Ali, ja sam voljan ! Ako ima zainteresiranih kolega, čak sam se spreman dati i u organizaciju !!

A sad si me sjetio, naš je pater familijus ilitiga server Admin foruma, fater, gazda šta već je, bio nešto imao u planu već dva puta organizirati susret, pa mu izmaklo. Valjda mu se nešt nije poklopilo, ili odustao zbog kakvih problema ili nedostatka entuzijazma., tko zna.....:biggrin:

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
A nema tva - tri tjedna kako me pitao za tebe. Veli, jesi živ.
A i ja sam se već pomalo pitala. Ne listam baš mehanizaciju, tu i tamo pa te ne primjećujem na forumu.
Pozdrav mali veliki plavi dječače. Si završil školu? Još si biciklist?

Živ živ kak nebi bil heh,ma rijetko sam i ja po forumu pa me tesko primjetit,videl sam tu i tam muža na pijacu,al uvijek neka strka i brzina brže bolje drugam iti i tak..radi se dosta doma,škola i ode vrijeme..nisam još gotov sa školom,imaa još dana,vele mani se sela i školuj se,selo i posel na selu te uvijek dočekaju,tak da idem do kraja kak god moguče,i dok završim nakraju ni kao ing. Strojarstva nebu posla heh,a ak nebu posla onda bu po tradiciji poljoprivreda se dalje tjerala..ove godine sam baš išel kroz Belicu,al se nisam nikak mogel sjetit koja je vaša ulica

zlatko2

Član
Tu od
10 Velj 2013
Poruka
90
Kosana mast ili "slanine (s naglaskom na i) ili po štrigovski "zabil" i mast na kruhu su nebo i zemlja. Nikakve sličnosti ni po okusu ni po mirisu, čak ni po boji (ako je iz tiblice u kojoj je meso).

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Voda, ocat, papar, češnjak se stavi u vajglu (plastična posuda od 15-20 litara). Taj dio uvijek pripremi žena pa se nadam da nisam nekaj pozabil napisati. Napuni se otprilike do polovice, odnosno koliko je mesa za pacanje. Komade koji se buju pacali umočim u smjesu. Nakon toga svaki komad zasebno natrljam sa solju. Natrljane komade slažem u plastičnu bačvu - kacu. Prvo stavljam veće komade s kožom, pa manje komade s kožom. Zatim slijede komadi bez kože pa meso koje se bu opeklo i zalijalo u banjicu. Na kraju dolaze rebrica. Smjesa iz vajgle se lagano ulije na složeno meso. Pazi se da ne dođe do ispiranja soli s komada. Ukoliko je smjese za pacanje premalo da pokrije meso, dolije se voda.
Nakon tjedan dana se izvadi meso namijenjeno za spremanje u banjicu, a preostalo ostaje još 2 tjedna.

Kod takvog načina nisu svi komadi jednako slani. Ovisi o tome koliko je soli naneseno na koji komad. To radim po iskustvu. Šunke koje su za kuhanje nisu problematične ako su malo preslane jer se kod kuhanja promijeni voda, jedan put ili dva put, ako je potrebno. Međutim kod onih komada kaj se jedu suhi sirovi, nema pomoći ako je preslano. Barem je ja ne znam.

Držim da mokri pac ima veliku prednost ako se za vrijeme pacanja znatnije povisi temperatura. Moguće ga je prek tekućine efikasno hladiti ledom.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh