• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,723
Bitno je da je vapno svježe, a najbolje je gašeno vapno koje doma proizvedeš.

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
919
Bitno je da je vapno svježe, a najbolje je gašeno vapno koje doma proizvedeš.
Nemam ga odakle proizvesti brate, uopste se ne razumijem u kreč koji je gaseni a koji nije. Ovamo ima u dzakove da se kupi kreč, e sad ne znam je li to gaseni ili ja treba nesto da ugasim 🤣🤣🤣🤣

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Drustvo imam jedno pitanjce... Zanima me za pravljenje bordovske čorbe mijesanje plavog kamena i kreča. Konkretno me interesuje da li moze da se koristi krec onaj sto se kupuje u dzakovima na stovaristima?
Možda da spomenem kako to vapno treba otopiti u vodi i fitrirati na fino sito ..finoča sita ovisi o dizi na šprici..

Da li govorimo o vapnu u vrečama koje se koristi u građevini?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,723
Nemam ga odakle proizvesti brate, uopste se ne razumijem u kreč koji je gaseni a koji nije. Ovamo ima u dzakove da se kupi kreč, e sad ne znam je li to gaseni ili ja treba nesto da ugasim 🤣🤣🤣🤣
Znam, a najvjerojatnije ni iz čega.... kod nas se nekad kopal kamen koji se pekel....
Zaboravi, ovo kaj kupiš u vrečama je hidratizirano vapno i to je ono kaj tebi treba da bi doma napravil bordošku juhu.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
Drustvo imam jedno pitanjce... Zanima me za pravljenje bordovske čorbe mijesanje plavog kamena i kreča. Konkretno me interesuje da li moze da se koristi krec onaj sto se kupuje u dzakovima na stovaristima?
Vidio di što su forumaši odgovorili, ja budem još malo dopisao.
Najbolje za to je zrelo gašeno vapno. Kako se do njega dolazi? Vrši se žarenje kamena vapnenca. Nakon toga se tako odžareni kamen "gasi u vodi", hidratizira, pri tome se javlja vrlo visoka temperatura, vapno kuha, kipi. Dok se ohladi postane kao gusto vrhnje.
E sad, vapno u vrečama može biti hidratizirano, ako je onda sve 5.
To znači da nekog vraga moraš istražiti, pitati i iščitati na njegovoj deklaraciji. To bude ozbiljan i kvalitetan pristup tvojem problemu. I dok budeš slagao bordošku juhu (modra galica+gašeno vapno) pazi na Ph vrijednost. Nije vapno samo radi ljepjivosti nego i da neutralizira...

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,833
Imao sam par vreća tog vapna, neke vreće su se poderale onda sam sve to strpao u plastičnu bačvu i izmiješao sa vodom. Vode nadolijem za dva prsta

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh