• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@MUHA ja znam da i ti to znaš, da kontaktni klizni prsteni moraju na osovini rotora biti "nepokretni" u svojem položaju, u kojem četkice voze po središnjem dijelu svakog prstena. Ako su se oni u radu šetali, s njima onda makar malo šetaju i četkice koliko im nosač dopušta. Da bi to baš izazvalo zamor materijala na "finožičanom vodiću" četkice, ne bi trebalo, ali možda ipak je. Ta četkica izgleda kraća, valjda je imala jaki feder, ma nagađam. Znam da budeš sam sve skužio, ili več jesi. Ionako bude netko za ovo rekao da ti samo drobim i filozofiram, a nemam takvu namjeru. Nije baš svakodnevna pojava da prstenovi šetaju, ali su svako malo jedna četkica manja od druge, a češće plusova...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Nepokretni su, nataknu se na nazubljenu osovinu koju mi je zbog toga bilo teško izmjeriti koliko je ravna.
Četkica nije krača, samo tak izgleda jer je opruga zbog grijanja izgubila svoje svojstvo.

Ipak su prstenovi bili neravni i to jako. Barem ja tak mislim i mislim da je to bil problem.
Interesantno je kaj vanjski šeta tri desete, a unutarnji četiri, to mi nikak nema logike pošto je vanjski dalje na osovini....
Uglavnom, skinul sam prstene sa jednog drugog na kojem se ležaj okrenul na rotoru i taj prsten šeta dve, tri stote na toj istoj osovini na kojoj je onaj prije šetal nekoliko desetih.

Vreme bu pokazalo jel sam u pravu, a sad idem skoknuti u dučan po drugi prsten, baš me zanima kaj bu on rekel.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Kožica šeta a prsten ne laufa ili je ekcentričan..bem te

Jel možda ko kaj primejtil kak je na moru sve poskupelo? 🤕😳
Inače 20 dana mora se zguralo sa 1000€ a sad tih istih 20 dana teško da se zgura sa 3000€. Osjeti se razlika.
Nije problem trošiti kad se ima..ne osjeti se

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,923
,....
Vreme bu pokazalo jel sam u pravu, a sad idem skoknuti u dučan po drugi prsten, baš me zanima kaj bu on rekel.
Nekad se pazilo i na tvrdoću četkica!
Ne sjećam se više koja je išla na koji bakar!

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Kožica šeta a prsten ne laufa ili je ekcentričan..bem te
Ne razumijem?
Nekad se pazilo i na tvrdoću četkica!
Ne sjećam se više koja je išla na koji bakar!
A da, čiste grafitne su išle na nekaj, a one kaj su imale bakra u sebi na nekaj drugo.
znam da smo s tim imali probleme na pogonskim elektro motorima na viličarima.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Primjetil sam da klizi prsteni šetaju malo gore dole.
Ova me rečenica navela na moj komentar. Ja sam mislio da prsteni šetaju, klize po osovini rotora, a ti si sad pretpostavljam napisao da su ovalni, ekscentrični pa ta četkica jako hoda "gore, dokhe" . 🤔 Gledal sam ponovo tvoje slike, da feder je skureni, to znači da žica nije vodila struju nego on, a on je višestruko slabiji vodić pa se jako grijao. E sad, toliko o teoriji forumaša "puknutog" kak je na pobudi struja rotora kroz diodu 1 A. Da je tak mala ne bi se feder užaril, ausglidal i uništio.

Grafitne četkice na dinamo, bakrene na anlaser, alternator ima u sebi kompromis, gemišt, ferbakreni grafit, tumačite ovo kak znate, ja se idem ohladiti, jako mi je vruče 👋

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Ova me rečenica navela na moj komentar. Ja sam mislio da prsteni šetaju, klize po osovini rotora, a ti si sad pretpostavljam napisao da su ovalni, ekscentrični pa ta četkica jako hoda "gore, dokhe" . 🤔 Gledal sam ponovo tvoje slike, da feder je skureni, to znači da žica nije vodila struju nego on, a on je višestruko slabiji vodić pa se jako grijao.
Upravo tak, htel sam reči da su ekscentrični pa je zato možda žica izgorjela.

Grafitne četkice na dinamo, bakrene na anlaser, alternator ima u sebi kompromis, gemišt, ferbakreni grafit,
Upravo sam kupil par komada prstenova. Ovaj skroz dole je ovaj excentrični. Bumo vidli kakvi budu ovi drugi.
Federi su problem, nema ih za kupiti pa bum skinul iz starih reglera.
A i četkice postaju problem, uhvatil sam dvije i naručil još par komada. Na slici se vidi razlika četkica o kojoj pričamo, a ako sam dobro protumačil za alternator je svejedno?

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,923
Jednom sam u "svojem dućanu" našao oko litru i pol novih četkica! :hahah:
Ispravak: nisu nove, ali su neupotrebljavane

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Ima ih i kod mene barem za pol litre, a možda i litra. Samo kaj su za uglavnom za brusilice, bušilice, a baš mi se i ne turpija.
Nekad prije smo to delali jer nisi mogel baš na kiosku četkice kupiti.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@MUHA
Pa za alternator su četkice po sastavu nekakav mješung materijala, prešani grafit s bakrenom prašinom, ali ako jako bakrene drže amperažu na anlaseru, a grfitne na dinamu, onda su ove na alternatoru dobar kompromis. Problem je da su žice neki put u slabom i lošem spoju s četkicom i tu se grije, ili žica ispadne, pa onda dio vodljivosti preuzima feder i grije se kao rešo. Tebe je izgleda to snašlo. Ma nije strašno kad več sve potrebno imaš na stolu. 👍

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Ma nije strašno kad več sve potrebno imaš na stolu
Kaj sve potrebno, sad sam tak srdit da bum još barem tri komada složil od ovoga kaj imam na raspolaganju .
Jednog ionak upravo radim, taj ide na projekt, još jednog bu garant složil za rezervu, a jednog ako mi tokar uspije spasiti gnjezdo za ležaj na rotoru.
Šteta kaj nisu svi isti pa sam sa djelovima kakve trebam u knapu za ove 120A
Ali možda od ova dva 100A složim barem jednog ako ne uspijem sa popravkom osovine rotora.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh