• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
893
Zna li neko postoji li neka aplikacija za ubacivanje - automatski, teksta na videu prilikom nekog govora,pjesme? Ili mora ručno da se ubacije?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,387
Potraži: Shazam

Možda je to blizu onoga što tražiš ;)
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Malo edukacije o moru i valovima, tj vjetru kak koji puše i značenje😎🏖️🛥️
Na moru uvijek oprezno. 🙂

Moramo si pomagati jedan drugumo, zato smo tu. 👍

Svaku večer slušamo prognozu kojima neke informacije nisu jasne baš, pa da malo pojasnim.
Kaj znači kad vele more 1do2?

Pretežno sunčano mjestimice uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab, samo na krajnjem istoku do umjeren sjeverozapadni. More 2, ispočetka i sutra ujutro ponegdje 3. Vidljivost 20 km. Najniža jutarnja temperatura zraka od 8 do 12, na Jadranu od 16 do 20, a najviša dnevna od 21 do 24, na Jadranu od 25 do 28 °C.

Upravo ste pročitali jednu uobičajenu vremensku prognozu kakvu možemo čuti svaku večer na televiziji. Jeste li razumjeli baš sve informacije? Napisano je i da će “more biti 2, a ponegdje 3”. Sigurno se pitate o kojoj se mjernoj jedinici radi.

Radi se o Beaufortovoj ljestvici koja služi za ocjenjivanje jačine vjetra prema njegovim učincima. Ljestvicu je 1805. godine izradio Sir Francis Beaufort, britanski mornarički časnik i hidrograf, kako bi se bez upotrebe instrumenata mogla znati jakost vjetra.

Ukupno se koristi 13 stupnjeva beaufortove ljestvice (0-12) kako bi se po učincima vjetra mogao odrediti utjecaj na valove, dim, drveće itd. 150 godina kasnije, 1955. su američki meteorolozi skalu proširili na brojeve do 17, za vrlo jake vjetrove.

Ako na vremenskoj prognozi kažu da je more 0, to znači da je more mirno i izgleda kao ogledalo, a vjetar ima brzinu do 1 km/h (0,3 m/s). Za more 1 kaže se kad je brzina vjetra od 1 do 5 km/h, a vjetar ima naziv lahor dok valovi mogu biti od 0 do 0,2 metra.

More 2 je povjetarac, pojavljuju se mali valići visine od 0,2 do 0,5 metara, a vjetar puše brzinom od 6 do 11 km/h te se može osjetiti na licu. More 3 označava slab vjetar od 12 do 19 km/h, valovi su od 0,5 do 1 metar. More 4 ima brzinu od 20 do 28 km/h dok valovi idu od 1 do 2 metra.

Ako na vremenskoj prognozi kažu da je more 2 do 3, to znači da valovi biti visine od 0,2 do 1 metar, a brzina puhanja vjetra od 6 do 19 km/h. Kad sljedeći put budete na moru, sigurno ćete i sami moći odrediti koliko je more u tom trenutku te drugima oko sebe prenijeti informaciju, kao da ste meteorolog.

Sljedeći brojevi na skali označavaju sve jače vjetrove, sve veće valove:
– more 5: 29 – 38 km/h, valovi 2 – 3 metra
– more 6: jak vjetar 39 – 49 km/h, valovi 3 – 4 metra
– more 7: 50 – 61 km/h, valovi 4 – 5,5 metara
– more 8: olujni vjetar puše brzinom od 62 do 74 km/h, a valovi su 5,5 – 7,5 metara
– more 9: jak olujni vjetar 75 – 88 km/h, valovi 7 – 10 metara
– more 10: orkanski vjetar puše brzinom od 89 do 102 km/, valovi 9 do 12,5 metara
– more 11: vjetar 103 – 117 km/, valovi 11,5 do 16 metara
– more 12: orkan puše brzinom većom od 118 km/h, a valovi su veći od 14 metara.

Kad je more 7, hodanje je otežano, njišu se cijela stabla dok pri oznaci 8 vjetar lomi grane na drveću. Kad je more 9 nastaju laka oštećenja na zgradama, smanjena je vidljivost na moru, a pri more 10 vjetar čupa drveće iz zemlje, a na zgradama nastaju velike štete. More 11 donosi velika razaranja, a more 12 (orkan) za posljedicu ima katastrofalna razaranja.

Stupnjevi beaufortove ljestvice koriste se samo u posebnim slučajevima u Kini i na Tajvanu, kod tropskih ciklona.

Tak da stalno treba paziti na prognozu.


Sve vas pozdravlja vaš Kapetan broda. 🛥️🛥️😎
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
I pazite kad spavate na sidru da ne bacite štrik preko nekog tuđeg🛥️
Jako je bitno kak se sidro baca za spavanje.
Edukacija o tome kroz koji dan. 👍
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Svakako sa stajališta šarma, noćenje na sidru jedno je od priželjkivanijih iskustava za one koji kreću na krstarenje. Doista, u kolektivnoj mašti nautičara, spavanje na sidru je u određenom smislu jedan od najvećih izraza slobode na moru. Uostalom, često se kaže da brodom kupujemo budući odmor, pa tako i gdje prespavati. A u “paketu” su i noći na sidru pod zvjezdanim nebom.
Velika prednost spavanja na sidru je maksimalna sloboda. Ni na koji način ne ovisite o rasporedu kopna, kao ni o dinamici i birokraciji pristajanja u luci. Ukratko, sidro nam omogućuje manje planiranja i više improvizacije. Živimo bez uvjetovanja, ne moramo brinuti o rezervaciji ili dolasku u luku u određenom roku kako ne bismo izgubili vez. A onda možete prenoćiti u osamljenim mjestima i uvalama, možda često dostupnim samo s mora. Ukratko, noć na sidru savršen je primjer životnog stila nautičara na odmoru.
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Onda je valjda na pučini, a ne na sidru, ja mislio neka budala se loži na sidra pa legne i trlja se dok ne zaspi, a jeste Vi nautičari čudni, nije ni čudo što normalan narod "ne može" u te vode, kao skupo, skupo, a u biti je to još jedna sektaška skupina 🤐🤯

Sad mi je sve jasno!
 
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh