• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što je to Božić i u što se je pretvorio

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Što znamo o Božiću i kako ga živimo?
Kako pamtimo i pratimo promjene?

Da li je Božić purica ,advent,trošak,radost,polonoćka,petarde,susreti,pokloni pod bor,film sam u kući?

Ako je badnjak veča radost možete pisati i o tome .

Hvala ti Božiće.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,722
Na Badnjak navečer je moj djed donesel slamu vu hižu na kojoj smo se mi djeca poslije igrali. Pri tome je izgovoril prigodni napjev. Peć je gorjela, bilo je toplo, vu hiži i pri srcu. Još ako smo dobili bombona kaj je bil ukras na boru sreći nije bilo kraja. Nije bilo televizije ni mobitela. Njih je mijenjal dječji smijeh i veselje. 🙏

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Tak je i pri nama bilo, uz to sve navedeno pekel se božični kruh, zdjelica sa žitom u koje je bila utaknuta sviječa, ispod stolnjaka se stavljal sitan novac kojeg smo mi deca jedva dočekali da se makne..... polnočka...

Tome kaj više nije tak i kaj se takav ili sličan običaj više ne provodi smo dijelom i mi stariji krivi.
Jedva da i bor nakitimo, a nekad je to bila radost i veselje. Ko je imal lampice..... a danas svijetle bez smisla...

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Konzumerizam, fritule, orasari, kuhano vino, kobasice, dedamrazovi i druge gluposti. Nigdje nema jaslica, Isusa, Marije ni Josipa. Bozic se vec slavi mjesec dana, odnosno ne Bozic nego blagdani. Kad dodje Bozic vise nije nista zanimljivo jer je sve bilo prije . Prije sam u djetinjstvu cekao da deda na badnjak iz sume donese borovicu koju smo na vecer okitili, postili, isli na polnocku pjesice dva kilometra. Poslije se pod borom nasla koja jabuka, secerni bonboni ili kakva igrackica.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,928
Ni otac ni ja nismo bili u Partiji. Otac je jedino što se tiće crkve kitio bor za Badnjak.
Kad sam ga pitao nešto o crkvi samo je rekao "svi su oni isti i kak vjetar puše"!
Crkva (svečenici) su mu se zamjerili jer su sudjelovali u zločinima u 2.s.r. :eek:
Ne kitim bor i ti dani su mi kao i drugi samo što ne rade neke trgovine!
A sad jedno nezgodno pitanje: Koliko je ljudi potamanila bilo koja vjera?
je*eš takvu vjeru (islamisti u Italiji) kad roditelji i ostatak familije ubiše svoju kčer jer se nije htjela "udati" za starca koji ju je kupio!
A što predstavljaju oni "klečavci"?
Ili što će oni oprati crkvu visokotlačnim i zadimati sa onom dimljenkom jer su se neki pojebali na oltaru!
Pa ljudi sve se vrti oko pipinke!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
. Bozic se vec slavi mjesec dana, odnosno ne Bozic nego blagdani.
tu je negdje bit ,nit..ali sam čin božića kreče od adventa , 4 tjedna prije ..tako da u tom smislu nije puno toga krivo osim prodaja ukrasa za stol s 4 svijeće za koje malo tko zna čemu služe .

evo slušam u pozadini razgovor dvije žene radi se o zamjeni papira u kuhinjskim elemetima , i sad si mislim taj naš Božić je toliko razapet i ne stigne tamo gdje bi trebao jer se mora baviti papirima u kuhinjskim elemetima ...pa gdje je kraj .

@Lee Champa , crkva je sve to kaj si napisao , ali crkva je institucija ..isto kao i birtija , birtija te ne čini pijancem.

Posljednje uređivanje:

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Okreneš bilo koji radio (iznimka HKR), već tjednima božićne pjesme, a na Božić budu puštali guettu i sl. Di su nestale adventske pjesme? I kad advent traje još u 1.mjesecu, pa dajte...
Deklariram se ko praktični vjernik, al se distanciram od ovih prve subote u mjesecu.
Božić i prateče blagdane provodimo skromno, al slavljenički.

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Crkva na zemlji je vojujuca crkva i ona nije sastavljena od svetaca nego od onih koji su na putu. Na tom putu se bori, pada i pobjedjuje. Svi smo u toj crkvi gresnici, i padamo ali bit je u tome da se i dignemo i stresemo sa sebe prasinu i blato. Zato i kaze na onome mjestu Pismo da ce se spasiti onaj koji ustraje do kraja. Trpeca crkva je u Cistilistu, a slavna u Nebu.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Dok sam bil dijete, tjednima prije Božića je padal i bil snijeg. Koline su bile par dana prije Božića, tak da bi bilo friškoga mesa.
"Zimske" su večeri bile duge, nije bilo televizora, tek poneki radio.
Na večer bi se, danima prije Božića ljudi po hižama okupljali i družili, žene su zajednički izrađivale "kinč" / nakit od krep papira, te od srebrnog ili zlatnog papira od čokolade, ako je bilo kaj malo u toku godine spremljeno za tu namjenu. Kinčalo se pred Božić raspela, zrcala (ogledala), izrađivale su žene šarene lance koje bi se u kućama postavilo za ukras na plafone, bilo je i vještih ljudi koji su izrađivali tzv. "lustere od slame".

Na Badnjak se išlo nabaviti "bor" uglavnom vrh neke smreke, koji su unesli u sobu uz prigodnu molitvu. Bor smo kitili s crvenim jabukama božićnicama, kupilo se i malo "salon bombona" zamotanih u šerene papire. Modernih kuglica je bilo malo, ili nikaj, to je došlo puno kasnije u naše selske kuće, nije se imalo penezi / novaca, a niti što takvo niti gde za kupiti. Redovno se u sobu donesla slama i tu je bilo valjanja malih i velikih, starijih i mlađih, veselja, smijeha.
Nama djeci su odrasli nabavili karabita, pa smo vani, danima, pucali s karabitom do iznemoglosti. Puno smo kaputa, đempera i druge odječe "skurili ispod pazuha" jer smo tak znali stiskati pikse / kutije od vazelina ili farbi, puno smo put dobili i po nespretnim dječjim prstima dok se piksa razletela.
Na Badnjak se postilo, išlo se uglavnom na Polnoćku i jedva smo dočekali da prejde polnoć, da se odma skuhaju kobasice, mmmmm koji je to doživljaj bil za naša "gladna" usta.
Z bora se bomboni nisu smeli uzimati tak dugo dok nije prešel "župnik z križecom" i obavil blagoslov kuća, tek onda se moglo malo zasladiti s salon bombonima.
Bor smo držali u sobi do blagdana Sveta tri kralja, iza toga smo ga "raskinčali" i odnesli nekam na vrt...

Postojalo je iščekivanje i radost tih druženja, jedno večer pri jedni hiži, drugu večer pri drugi hiži, a navek se je našel i nekakvi zdigani kolač za pojesti. Stareši su se družili, jeli i pili pa i zapopevali, pri kraju večera, navek je bilo veselo. Puno su se put prepričavale koje kakve aktualne dogodovštine, pa bi mi deca znali načuliti vuha ak su se stareši spominali koja je puca fkanila kojega dečka, poznatuga suseda, ili obrnuto.

Danas je takav oblik druženja nestao, zanemaren i neki bi ga s prijezirom komentirali, danas nije dobro radi pravljenja smeća unesti slamu, danas ako nema" vužganih 600-1600 lampici" to nije prigodno adventsko ukrašavanje. Danas ako se ne speče 14 vrsti kolača to ni Božić, ako se nema bakalara, janjetine, odojka, teletine, francuske šalate, ak se ispod bora ne najde najnoviji mobitel veličine šlape, to ni Božić.

Ja bum rekel točno denes više to ni onaj meni draži Božić - to je konzumerizam i naše "preseravanje", od oholosti i prestiža više neznamo kaj bi zmislili i napravili.

Hvala ti @vlč.puknuti kaj si zmislil ovu lijepu temu, barem sam se i ja zmislil, kak mi je negda prije Božića i radi Božića lijepo bilo, makar je bilo siromaštvo i makar sam bil mali.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Da, i ja sam od onih koji se sjećaju Božića kakav bi trebao biti, no danas se zbog sve veće pohlepe to ne funkcionira. Danas se sve gleda kroz novce, no tu jedan veliki dio krivnje snosi i sama vjera, tj. njene sluge.

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Opet ponavljam!
Tko će osuditi onoga tko nije katolik?
Je l tebi znači što: "Ne ubij"!
Da, Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorodjenog Sina da ne ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, vec da ima zivot vjecni. Jer Bog nije poslao svoga Sina na svijet da sudi svijet, nego da se svijet spasi po njemu. - Tko vjeruje u njega, tomu se ne sudi, a tko ne vjeruje, vec je osudjen, jer nije vjerovao u jedinorodjenoga Sina Bozjega. U ovome se sastoji sud:Svjetlo je doslo na svijet, a ljudi su vise voljeli tamu nego Svjetlo, jer su im djela bila zla. - Svatko tko cini zlo mrzi svjetlo i ne dolazi k svjetlu, da se ne otkriju njegova djela. Onaj koji radi sto je posteno dolazi k svjetlu, da bi se ocitovalo da su njegova ucinjena u Bogu. Sv. Ev. Po Ivanu3, 16-21.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
mene više muči što blagoslov kuća ima promjenjivi rok trajanja...neki put mi poponja blagoslovi kuću dva puta godišnje, a onda ima godina kad uopće ne dođe...(recimo jedne godine obavi u 1. mjesecu, a za sljedeću dođe istu godinu u 12. mjesecu...pfff...)... ;)

Najnoviji postovi

Na vrh