• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Evo kako Srpski ministar privrede vidi izlazak iz ekonomske krize.
Srpski ministar privrede odrzao lekciju cijelom Balkanu

U tekstu je iznesena hrpa matematički neodrživih ideja. Ako je to plan koji će se provesti, doživjeti će krah jer je neodrživ. Plan o kojem se priča kao da počiva na branju novčanica sa grana. Na žalost, očekuje ih teško razočaranje. To nije plan koji pali.:icon_cry:

Moj komentar je bio skoro identičan ovom odgovoru vama, ali ga je cenzura obrisala u roku 5 minuta. Komentar sam premjestio pod odgovor jednom od komentatora!

Posljednje uređivanje:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Krv i suze će teći, ali bez rezultata

Odgovarajući na novinarska pitanja Linić je, uz ostalo, kazao i da će se 2014. morati ponovno pokrenuti pitanje poreza na nekretnine, jer se ne radi o dodatnoj poreznoj presiji već otvaranju prostora za dodatno rasterećenje gospodarstva, kroz progresivno oporezivanje nekretnina koje se ne koriste, s čime bi se trebali složiti i u koaliciji, s obzirom da se 2014. očekuje gospodarski rast.
A da mi netko objasni od kuda će posjednici nekretnina stvoriti novce za porez? Mislim valjda ih žele zadržati. Oni koji rade, trebali bi to plaćati iz prihoda. Znači, rad će ipak biti dodatno oporezovan. Oni koji ne rade imaju opciju da prodaju nekretninu onome tko ima novce (valjda od rada). I sad pretumbamo sve nekretnine u ruke onih koji imaju para da plate dodatni porez od svojih prihoda i to onda nije porez na rad? Je, ali će možda biti dodatni porez na rad drugih od kojih i dolaze prihodi bogatijih. I što dobivamo? Bogati su jeftinije došli do nekretnina, a siromašni su ih nepovratno izgubili. Zbilja, to će biti odlična mjera za punjenje proračuna.
----
Glavno pitanje je što nam sve to treba? Zašto država ima dugove koje ne može otplaćivati i zašto se deficit proračuna financira zaduživanjem? Jer deficit države je suficit koji stvara profit i štednju u državi. Ako je profit i štednja od kredita, tada nema posla koji to može otplatiti bez dovoljnog suficita u vanjskotrgovinskoj platnoj bilanci. A o postizanju dovoljnog suficita u platnoj bilanci se uopće ne priča niti se potiče?
Međutim i kad bi nam to uspjelo, država bi morala svake godine odvajati dio BDP-a da bi plaćala kamate na novac u upotrebi. Ovaj zaključak može izvući baš svatko i to je čista korupcija u monetarnoj regulaciji koja ide na ruku bankama koje su dale kredit (stvoren iz zraka). A o toj korupciji ne želi pričati niti jedna nevladina udruga koja se bori protiv korupcije. Baš čudno. Nije ih briga za očiglednu i najveću korupciju u društvu već se bave sitni ribama koje umlate koji miliončić. Narode probudi se. Najveća korupcija je zapisana i ozakonjena u zakonu o HNB-u i statutu ECB-a!

Inače, smanjenje deficita i povećanje porezne presije znači da će biti još manje novca za profit. To znači još više nezaposlenih, bankroti, ovrhe i sve što s time ide. To ministar Linić naziva testom Vlade. To nije test Vlade, nego naroda. Za dvije ili tri godine idemo u bankrot države. Do tada će biti sve gore i gore. To je test za većinu ljudi u Hrvatskoj. Koliko mogu izdržati dok ne shvate da je ovo put u propast velike većine i da ovako više ne ide. Rješenje može biti tek kada se krene u rješavanje tri najvažnija financijska pitanja u jednoj zajednici:

1. Problem korištenja novca kao duga - koji jedino vide kapitalistički opredijeljeni
2. Problem u raspodjeli plodova rada - koji vide oni koji znaju nešto o novčanim tokovima
3. Problem međunarodne trgovine i razmjene - postizanje balansa

http://www.business.hr/ekonomija/linic-iduca-godina-ce-biti-test-za-vladu

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ja ipak mislim da porez na nekretnine narodu neće uvesti...jer ja svoju djedovinu mislim ostavit svojoj djeci pod svaku cijenu...a slafko neka pazi...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Darijus, i to je pitanje. Svi mi to hoćemo.
Svi mi mislimo tak, no, u mnogim zemljama postoji porez na nasljedstvo i u prvom koljenu. Čudim se kak se toga nisu (još) sjetili. U Francuskoj je (mislim) negdje oko 20%!!!

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
ja ipak mislim da porez na nekretnine narodu neće uvesti...jer ja svoju djedovinu mislim ostavit svojoj djeci pod svaku cijenu...a slafko neka pazi...

Kada dugovi stisnu vlast, bit će poreza i nameta ko u priči. Teško će normalan čovjek moći sastaviti kraj sa krajem.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
svjestan sam da naša vlast nema drugog izlaza nego gaziti po nama, ali moraju se zapitati da li ćemo mi svi baš indiferntno promatrati takvu poreznu presiju ili ćemo raditi "probleme"...
za početak bi se moglo pozatvarati hrpa opg-a, pa ti mene oporezuj ako ja nemam nikakvog prihoda...

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
dok ima imovine biće i poreza. Prihod nije uslov za porez jer postoji prinudna naplata, mislim da se kod vas to zove ovrha.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Ostaje jedino da kad imate OPG da imate trajni trošak, a nema garancije prihoda. Vaš profit znači da netko drugi radi gubitak. Molite Boga da bankari opet odvrnu kredite i da ih naivna raja počne uzimati i trošiti. Ili to ili izvoziti na tržište koje ima novac.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Franjo Tuđman i Slobodan Milošević su imali drugi ekonomski plan za SFRJ

Još jedan video gdje Domagoj Margetić govori o tome kako su bivši komunisti složno radili u svoju korist. Katastrofa. Tko ima slabo srce, bolje sa ne gleda i ne sluša:
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=WXpfWDQNpKc#t=67[/YT]

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
A joj kolika lova u pitanju. Doduše nešto me ne čudi da su imali dobru komunikaciju Tuđman i Milošević. Servirali su nam daje Milošević umro u Haagu, zar uistinu netko tko ima 100 milijardi eura na raspolaganju ne može potplatiti 6 doktora? :) He he

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
A joj kolika lova u pitanju. Doduše nešto me ne čudi da su imali dobru komunikaciju Tuđman i Milošević. Servirali su nam daje Milošević umro u Haagu, zar uistinu netko tko ima 100 milijardi eura na raspolaganju ne može potplatiti 6 doktora? :) He he

Nije smio progovoriti. Zar ne?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Skontajte ovo ;)
BEOGRAD-Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da bi Srbija
trebalo da postepeno napusti model privlačenja stranih direktnih investicija i da se okrene traženju novih tržišta odakle bi došla devizna sredstva.

Važno je da polako i bez naglih poteza napuštamo model privlačenja stranih direktnih investicija jer je ta moda prestala da bude učinkovita već da se okrenemo traženju novih tržišta odakle ćemo imati priliv deviznih sredstava", rekla je Tabaković na Regionalnom samitu guvernera, bankara i privrednika.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Skontajte ovo ;)
BEOGRAD-Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da bi Srbija
trebalo da postepeno napusti model privlačenja stranih direktnih investicija i da se okrene traženju novih tržišta odakle bi došla devizna sredstva.

Važno je da polako i bez naglih poteza napuštamo model privlačenja stranih direktnih investicija jer je ta moda prestala da bude učinkovita već da se okrenemo traženju novih tržišta odakle ćemo imati priliv deviznih sredstava", rekla je Tabaković na Regionalnom samitu guvernera, bankara i privrednika.

A što dovoljno dobro uspijeva samo u nekoliko postotaka država na svijetu. Očekivano je da će globalno omanuti. Devize dolaze ili od beskrajnih stranih investicija koje se neotplaćuju ili od izvoza većeg od uvoza. Čini se da sada pucaju na ovo drugo. Pitanje je samo što je cilj? Skupljanje deviza samo po sebi je bez veze, ako ih dobro ne ulažeš. Primjer je Norveška koja ima baš tu strategiju.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Smanjenje razlika u omjeru plaća

Smanjenje razlike u primanju je samo jedan od koraka prema pravednijoj raspodjeli plodova rada. Ovim korakom se samo pokušava smanjiti socijalna razlika između goniča robova i samih robova. To je odlična inicijativa robova. Međutim, pravednost se neće postići samo preko limita odnosa plaća u svakoj firmi. Prinosi od vlasništva nisu plaća. Vlasnici će se i dalje dobro bogatiti. Smanjiti će se mogućnost goničima robova da se priključe u elitni klub.

http://www.advance.hr/vijesti/iskra...-1-12-kapitalisti-prijete-odlaskom-iz-zemlje/

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Što donosi smjena na vlasti?

Iskustva mnogih država govore da promjene vlasti ne mijenja stvari. Očigledno je da ne može nekompetentna biračka baza izabrati pravu vlast jer nema znanje po kojim kriterijima bi ih odabrali. To znači da nema nikakve garancije da će nova vlast bilo što promjeniti. A velika nekompetencija birača može stvoriti paradoks da i kada bi nekim slučajem izabrali kompetentnu vladu da bi ista mogla uskoro pasti jer se pozitivni efektni ne vide odmah, a do njih se sigurno ne dolazi preko lagodnog života.

Taktiku sebičnih političara možemo uprostiti jednostavnim poslovnim planom: Doći na vlast i ostati na tom poslu. Pođemo li od tog očekivanog cilja, slijedi da uspješnost vođenja države nije bitna. Što je bitno? Bitno je da se ne razvije neki drugi pokret ili stranka koji bi ih mogao potpuno izgurati iz vlasti. Druga stvar je zašto se ljudi bave politikom? Pa iz razloga što kada si blizu pune zdjele, onda se lakše najedeš. Nikakva kriza se ne vidi kada se profesionalno baviš politikom. Sabor živi samoupravni socijalizam koji nikad nisu imali radnici: fleksibilno radno vrijeme, dobra plaća, jeftina kantina, dugi godišnji odmor, slobodni dani, produženi vikendi, dobre naknade, itd. . A o svemu odlučuju sami. Dodamo li tome i dotacije političkim strankama, politika je odličan biznis. Ako sad zamislimo da su političari nisu članovi više stranaka nego se radi o jednoj partiji gdje svaka frakcija ima svoju stranku (ima lažni politički profil) . Sad vi meni recite, čemu tada služe izbori? Da se postavi drugu frakciju na bolju poziciju. A čemu služe prijevremeni izbori? Da se fotelje prije zamijene. Nema to nikakve veze sa dobrobiti za veliku većinu. Takva društveno neefikasna vlast je sama izglasala zakone koji reguliraju rad političara na vlasti. I pogađate, nema nikakvih sankcija za društveno loše djelovanje. Sve je prepušteno isključivo odluci birača kada se ponavljaju izbori. I tu VI sada nastupate.

Kako prozrijeti lošu politiku i odabrati pravu? Praktično je to skoro nemoguće. Političke frakcije su dobro financirane i imaju medijsku podršku kojom se ispire mozak birača. Pri tome imamo libertarijance, liberale, lažne radničke pokrete, lažne komuniste, lažne socijaldemokrate i lažne socijaliste. Pa zar vi mislite da će iz svega toga smeća isplivati neka dobra stranka i osvojiti vlast? A zašto su skoro sve stranke političko smeće? Jer im politika služi za vlastiti probitak, a ne za upravljanje društvom za boljitak velike većine. Tu je jasno da nema boljitka za 100% stanovnika jer uvijek postoje oni kojima je uvijek bolje nego velikoj većini.

Ima nekih liberalnih mislioca koji svaku kolektivnu odluku (demokratsku) svode na nasilje prema pojedincu koji misli drugačije. Po tome mogu zaključiti da ih samo neka nevidljiva sila sprečava da kažu da su protiv bilo kakve demokracije. A kako će bilo tko pobijediti organiziranu rulju? Prvo će ih pretvoriti u samostalne pojedince bez kolektivnih ideja te zatim lako slomiti jednog po jednoga po sistemu “jači kvači”. Kako takvi samostalni pojedinci mogu stvoriti stabilnu državu koja će im odgovarati, ako ne priznaju demokraciju (volju većine). Jači će u tom društvu lako postizati svoje ciljeve jer se pojedinci ne žele udruživati radi kolektivnih ciljeva, nego radi vlastitih. A vlastiti ciljevi su najvažniji onima koji su najjači. Zbog toga slobodarski pokreti u biti rade kontra svojih interesa, a za interese najjačih. A ti najjači ih i podržavaju.

Sumiramo li situaciju sa lažnim proradničkim strankama i sindikatima koje se ne bave rješenjem makroekonomskih pitanja, nego samo zakonima kojima se određuju prava radnika, ali ne stvara makroekonomska osnova da se prava provedu u praksi, dobivamo kakofoniju političkih stranaka koje naizgled imaju šanse da se probiju na vlast, ali nemaju šanse da bilo što unaprijede u državi. Pitanje je što će nam uopće izbori pa i prijevremeni? U posljednjoj godini imamo 28 novih stranaka od kojih niti jedna nije ni blizu da ima ostvariv program. U ovoj situaciji se čini da desničarske nacional-socijalističke stranke imaju veliki prostor za jačanje. Zašto desničarske? Jer njih ne zanima smanjenje socijalnih razlika, nego elitni socijalizam u kojem privatni poduzetnici postaju partneri države i veliki igrači, dok se običnom puku nudi rad i red. Pa naravno da je taj plan kontra boljitka velike većine, ali je podržavan od krupnih igrača. Zajednički nazivnik je uvijek privatni interes najkrupnijih. A to će se prekinuti ukidanjem privatnog interesa. Na tom tragu sam napravio jedan mali algoritam za svakog stanovnika. Nazvao sam ga “Društveni vodič“. Tu svatko može naći jedno od tri solucije: Ili ćeš glasati za dobar kolektivni program ili ćeš glasati za dobar program koji ti dalje omogućava visoki osobni standard ili ćeš glasati za bilo koji program jer si ionako gubitnik kojem ne pomaže ništa. Ovo izgleda poprilično okrutno, ali samo su te tri mogućnosti. Stranke i pokreti koji imaju skoro identične interese kao krupni kapital uvjeravaju gubitničku većinu da treba glasati za programe koji su odlični maloj bogatoj manjini. Tih programa ima zbilja mnogo. Stranaka koje bi zagovarale kolektivistička rješenja skoro i da nema. Tj. ima ih, ali oni nemaju programe koji bi to omogućili. Prema tome, ostaje da ljudi mogu doslovce glasati za bilo koga, a da se skoro ništa neće promijeniti. Vjerojatnost za to procjenjujem na 99,5%. To znači da bi, ako se ništa ne promijeni, moglo proći i 200 izbora prije nego dođe do promjene politike.

Da bi se uopće bio moguć izlaz iz ove situacije sa pozitivnim učinkom za veliku većinu stanovništva prvo bi se morali pojaviti pokreti i stranke koje imaju financijski održive programe na bazi točne procjene uzroka te na osnovu toga postignu savez sa svim slično orijentiranim političkim snagama. Druga stvar je da takav politički savez dobije podršku birača te da osvoji većinu u parlamentu. Treća stvar je da izglasaju promjene u državi i ostanu dovoljno dugo na vlasti da bi se donijete odluke polučile pozitivne efekte. Puno se toga mora dogoditi, a pri tome puno toga može krenuti u krivo. Može se dogoditi da se ne pojavi stranka sa nedovoljno dobrim programom, da ne dođe do saveza, da se ne dobije podrška birača, da se ne osvoji većina u parlamentu, da se ne donesu ispravne odluke, da se promjene ne dogode jer se izgubila politička većina ili da popuste pod raznim pritiscima i odustanu.

U biti birači se ne bi više trebali orijentirati na manje zlo kod glasanja. Svaka stranka koja je u dosadašnjem parlamentarnom radu bila beskorisna (nije ukazivala na prave probleme i imala plan rješenja) bi trebala biti eliminirana kao mogući budući izbor svakog birača. Naravno da to ne može garantirati promjenu stanja u državi, ali omogućava da se kazni postojeća društveno pogrešna politika. Neka vas ne zavara kritika stranaka koje nisu na vlasti. Međusobna kritika tu samo služi kao besplatna reklama da bi se i dalje ostalu na istom poslu koji daje veliku osobnu korist. Na vama je da to vidite i neglasanjem za iste političare i stranke prestanete podržavati takvo ponašanje. Tada je naravno bitno i koga ćete birati umjesto postojećih. Pojedinci i stranke za koje mislite glasati moraju znati koji su osnovni problemi financijskog opstanka zajednice i kako se ispravno rješavaju. Ako o tome nemaju pojma, tražite dalje. Jer dok se traži ima šanse da se i nađe. Nada umire posljednja.

http://xreforma.wordpress.com/2013/11/21/sto-nam-donosi-smjena-na-vlasti/

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Iaa, iaaaa rajo

Svim ljubiteljima magaraca dajem ovaj video:
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=HMTkyjKQq_g[/YT]

images

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
He he skontajte ovo :)

U sljedećem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju Hrvatska će imati na raspolaganju 11,7 milijardi eura. Kada se od toga iznosa odbije ono što će Hrvatska uplaćivati u europski proračun, proizlazi da će godišnje imati na raspolaganju oko milijardu eura. Međutim, najveći dio toga iznosa nije zajamčen novac i on će se moći povući na temelju kvalitetnih projekata koji će morati zadovoljiti stroge kriterije.

http://www.glas-slavonije.hr/217097/1/Hrvatskoj-godisnje-milijarda-eura-ali

Meni je ta EU kao piramida :) Teški pušing...

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
He he skontajte ovo :)

U sljedećem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju Hrvatska će imati na raspolaganju 11,7 milijardi eura. Kada se od toga iznosa odbije ono što će Hrvatska uplaćivati u europski proračun, proizlazi da će godišnje imati na raspolaganju oko milijardu eura. Međutim, najveći dio toga iznosa nije zajamčen novac i on će se moći povući na temelju kvalitetnih projekata koji će morati zadovoljiti stroge kriterije.

http://www.glas-slavonije.hr/217097/1/Hrvatskoj-godisnje-milijarda-eura-ali

Meni je ta EU kao piramida :) Teški pušing...

Neko igra lutriju sa državom, ali ne mu ne ide baš!

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
He he lutrija ili klađenje isto dođe. Ti Nostradurus nisi kao mi poljoprivrednik pa ti nisu najbolje poznati programi pristupnih fondova EU. Već i vrapci na grani znaju da kod povlačenja sredstava moraš sve duplo više platiti. Naime nije slobodno tržište nego usmjereno na na francuske i njemačke proizvode. Koji su sa izmišljenim certifikatima duplo skuplji nego slobodna prodaja. Tako da ovih 4,7 mld možemo slobodno pomnožiti sa 2 jer toliko taj novac realno vrijedi na slobodnom tržištu u svijetu, da ne spominjem kineske proizvode gdje vriejdi x3. Znači imamo 9,4 mld na 7 godina u banku pa da vidimo zagarantirani prinos i povlačenje sredstava ;)

Užas što je Pusička sa pretnjom penzićima napravila...

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh