• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Ja se iskreno nadam, ali mislim da će 2023. biti prijelomna godina, rentabilnost će biti upitna, pogotovo za loše gospodarstvenike. Očekujem da će taj postotak iznositi od 10 do 15% onih koji neće biti rentabilni, ne nužno da će propasti.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Papirnato teško da će netko propasti dok je poticaja, realno ljudi odustaju od proizvodnje a hvataju se ugara...

Kaj se tiče rentabilnosti, ni sam ove godine neću ići u plus, a radim povrće...prodajem po lanjskim cijenama, i dosta teško ide...
Vidjet ćemo....kak su rekli slijepci... ;)

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,649
Propast ce i vise od 30% . Nemate pojma kakva se jesen i zima sprema. Znam more ljudi koji nis amaterski opg-ovci koji se kunu da nece vise nist. Lagano na bubanj i mir. A ima i koji su prezaduzeni. Zetva takva kakva je,al kuruzi ce bit zadnji cavao u ljes.

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
708
Ja ne vjerujem da bude statistickog smanjivanja broja OPGova. Jer se događa to da se otvara dosta novih tj cijepaju se postojeći zbog fondova. Realno gledano, mi na 900k Ha imamo oko 105k gospodarstava. Hmmmm. A možda 30% njih samo podiže poticaj dok drugi rade njihovu zemlju i plaćaju im zakup.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Nebi rekel da je zanimljivo nego senzacionalistički, huškački i pogrešno kao i većina drugih stvari na toj stranici. Nizozemska jest jako veliki proizvođač poljoprivrednih proizvoda ali u odnosu na njezinu površinu i broj stanovnika a ne u apsolutnim vrijednostima.
Evo podataka o udjelu EU zemalja u proizvodnji najvažnijih poljoprivrednih proizvoda/hrane. Nizozemska ju u top 5 u dvije kategorije: proizvodnja povrća (4. sa 8,5% i mlijeka 3. sa 9,3%)
Nizozmska ima 3,8 milijuna goveda, 12 milijuna svinja i 102 milijuna peradi. Zamislite taj broj životinja na površini duplo manjoj od RH. Zamislite taj pritisak na tlo sa stajskim
gnojem, gnojnicom, nitratima, metanom…na tako malu površinu zemlje.A npr. RH ima oko 430 000 goveda i 950 000 svinja… Gdje je granica iskorištavanja resursa? Ja vjerujem da je negdje između Nizozemske i RH…

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,923
A tko određuje tu granicu?
Je l to ona kad počnemo svi crkavati pa malo manje. Tada će biti kasno

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Pa ne vidim baš da kosturi hodaju po cesti. Hrana se masovno baca… Jel normalno da zemlja veličine Nizozemske ima 3,8 milijuna goveda i 12 milijuna svinja? Svaka čast ljudima. Oni su izuzetno sposobni, njihova tehnologija u poljoprivredi je 100 godina ispred nas, ali nemožeš crpiti resurse do krajnjih granica. Sve to ima svoju cijenu.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,617
A tko određuje tu granicu?
Je l to ona kad počnemo svi crkavati pa malo manje. Tada će biti kasno
Nažalost ima u svijetu krajeva gdje ljudi stvarno gladuju. :confused:
Ali krenimo od svoje države. Koliko ljudi godišnje umre od pothranjenosti, a koliko od bolesti koje su posljedica pretilosti? Kad bi pretili samo meli dio viška hrane odvojili za one koji nemaju, svi bi bili zdraviji. Pred 60-ak godina se kod nas u u dosta obitelji meso jelo jednom tjedno i nitko nije bil gladan. A danas, ako u obroku nema mesa, nismo jeli, a fizičkih aktivnosti je sve manje.. Je to normalno?
Nekad se normalnom težinom smatrala težina koja se dobije kad se od visine u cm oduzme 100.. Gdje smo danas? Vjerujem da je za dobar dio populacije u HR ,već sada primjenjiva formula težina = visina u cm - 50. Ako se trend nastavi, još malo pa bumo došli do toga da bu većina imala skoro jednak broj cm visine i kg težine. :mad:

@Lee Champa,
nemoj se bojati da buš zbog održivog gospodarenja resursima umrl od pothranjenosti, rađe svi postanimo svjesniji opasnosti od pretilosti.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Znam da me većina ovdje neće podržati, ali mislim da svako domaćinstvo koje to može jer posjeduje zemlju si triba proizvesti bar dio proizvoda za samodostatnost domaćinstva.
Evo, upravo je ukuhan pekmez bez grama šećera, 15 teglica od 350 grama od domaćih breskvi, slatkih ko med a sa vrlo malo vode u sebi. Sljedi sutra ili danas popodne još jedna takva tura, a onda bude na redu sok.
Šest staklenki pekmeza od kupina, iz vrta.
Marelice sam kupila i pekmez je u podrumu.
Trešnje su pospremljene.
Krastavci ukiseljeni iz svoga vrta, još radim, u podrumu je tridesetak staklenki od oko 700 grama, nastavak slijedi dok ih bude bilo.
Šest staklenki cikle ukiseljene, ostele smo već pojeli, jedna tura cikle još raste u vrtu, i to bude išlo u kiseljenje.
Mahuna je u ledenici.
Paradajz je ukuhan iz moga vrta već davno, jednu turu sam i malo prije napravila, još jedna takva, i za zimu dosta.
Već četerdesetak dana jedemo svako jutro svoj kukuruz šećerac, danas sam počela brati drugu posađenu turu.
Batat sam pipala u zemlji, već je dosta veliki, turske tikve za peći u rerni se već mogu poneke brati....
Muža sam poslala u vrt po porilluk, mrkvu, luk, krumpire.......današnji ručak bude napravljen isključivo od našeg povrća, samo je meso iz dućana, a i to bude sljedeće godine iz našeg uzgoja - piceki, pure i zečevi budu paradirali po vrtu - jedini problem je tko će ih klati, ali budem se snašla već nekako......
Žalim dubokoko što si nisam posadila petnaest sadnica varaždinskog kupusa za kiseliti, ali karfiol, brokula, šanon i koleraba rastu na vrtu, paprike....luk, češnjak su u garaži povađeni, pastrnjak budem počela uskoro brati, celer......

Ja sam na selu, neki susjedi maju vrtove odvajkada, većina veli - ne isplati im se saditi....pa treba zaljevati, pa.......a onda proklinju državu, sve im je skupo dok treba na placu ili u dućanu platiti.
Da, slažem se s tobom, svatko tko ima ma i jedan kvadratni metar zemlje može si i mora si posaditi barem nešto. Moje su se jagode razmožile toliko da sljedeće godine neću morati kupiti niti kilu, biti će ih i za jelo i za pekmez i za sok, a kupila sam proljetos petnaest sadnica.
Ja 35 godina nisam imala vrt.
Od proljeća imam, a posadili smo, i još ćemo na jesen posaditi voća svih vrsta, imamo i dva kestena mlada. I kaki jabuku.

Mislim da nam slijedi teška godina. Financijski teška.
Osobno me nisu toliko brinuli energenti, znam da će tu država napraviti maksimalno koliko bude mogla jer su energenti nešto na što može barem djelomično utjecati, energenti su široki europski ekonomski problem i radi se zajednički na europskoj razini da se cijene zauzdaju - koliko se može primjetiti, čini se da se prvi rezultati pomalo naziru, vjerojatno je jedinstveno udruženo europsko pregovaranje direktno sa proizvođačima nafte dalo rezultata i cijene su počele polako padati - tko je pratio sjeća se da je bio dogovor da se na europskoj razini zajednički bez posrednika nabavlja sirova nafta direktno od proizvođača - sve eu države zajedno.
Pitanje je sada, na koje mi laici vjerojatno nećemo saznati odgovor, da li je takva nabava ostvarena, ili su posrednici - špekulanti - shvatili da će biti izbačeni iz igre takvim pristupom eu zajednice pa su se odrekli svoga umjetno stvorenoga ekstraprofita i počeli poslovati manje špekulativno.
Mene više brine hrana.
Brinu me ove strašne suše po cijelom eu kontinentu, poplave po azijskom i američkom, to će biti generator nevjerojatnih cijena jer će hrane manjkati relno a ne špekulativno kao nafte i plina.
Bude nevolje i sa strujom,
Ničega nas dobroga ne čeka ove zime i sljedećeg proljeća, zato lijepo sve što se može sada pripremiti za zimu, treba pripremiti - ili svoje, ili sa placa.
Struje će Hrvatska imati, uvozimo je samo oko 20%, ali hrana bude problem.
Ajde, ja to prosuđujem po ovome što gledam na tv - Italija, Španjolska, Ukrajina - rusi pale žitna polja pred žetvu ukrajincima - kod mene je suša pobrala pola kukuruza, krumpiri su već odavno krknuli......
Zato ljudi, ono što imaš doma u svome dvorištu, na svome vrtu, zlata vrijedi - imao novaca za kupiti u dućanu ili ne imao.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,489
Tako se radi Jo.
Evo upravo sinoć sam radio smjesu za mlin,I tako stavljam ja svega,kukuruz, ječma, zobi bijele i crne, tritikala,raži pšenice, I dođe moja Bepina i veli,ne troši pšenicu sve više je upita za domače brašno,a ne planiramo dizati cijenu ,neke domaćice se informiraju,jer planiraju čim počne sezona loženja vatre počet peći kruh, I jesti ne procjenjivo.

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,997
Evo, upravo je ukuhan pekmez bez grama šećera, 15 teglica od 350 grama od domaćih breskvi, slatkih ko med a sa vrlo malo vode u sebi. Sljedi sutra ili danas popodne još jedna takva tura, a onda bude na redu sok.
Šest staklenki pekmeza od kupina, iz vrta.
Marelice sam kupila i pekmez je u podrumu.
Trešnje su pospremljene.
Krastavci ukiseljeni iz svoga vrta, još radim, u podrumu je tridesetak staklenki od oko 700 grama, nastavak slijedi dok ih bude bilo.
Šest staklenki cikle ukiseljene, ostele smo već pojeli, jedna tura cikle još raste u vrtu, i to bude išlo u kiseljenje.
Mahuna je u ledenici.
Paradajz je ukuhan iz moga vrta već davno, jednu turu sam i malo prije napravila, još jedna takva, i za zimu dosta.
Već četerdesetak dana jedemo svako jutro svoj kukuruz šećerac, danas sam počela brati drugu posađenu turu.

Zato ljudi, ono što imaš doma u svome dvorištu, na svome vrtu, zlata vrijedi - imao novaca za kupiti u dućanu ili ne imao.
I kod nas doma ista stvar. Pekmez smo doduše napravili od domaćih marelica, ove godine ih je bilo pa smo i podijelili drugima koliko smo bili u mogućnosti, nažalost nismo mogli svima udovoljiti jer je ponestalo, ali je bilo dosta da si ljudi naprave barem 2 ili 3 staklenke. Čak je i krumpir bio lijepi, ja sam se iznenadio, nisam očekivao da bude ove godine toliko s obzirom na sušu. Trešnje smo također pospremili, ima i šljiva, krastavci ukiseljeni, cikla je meni osobno najdraža, ja ju obožavam, tako da smo ove godine napravili više nego lani. Paradajz smo kuhali sad ovaj vikend, uglavnom bilo je svega iz vrta, uz volju, rad i trud sve se može napraviti, naravno ponekad je teško utjecati na vremenske prilike/neprilike, ali i tu smo se snašli ove godine, zalijevali iz našeg bunara, kišnice itd. I slažem se sa zadnjom rečenicom, to sam ja oduvijek govorio, ono što imaš doma iz svog vrta zlata vrijedi.

Posljednje uređivanje:

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,489
E sad da vam ispričam anegdota od prije neki dan ,gdje sam ja skoro bio izbačen iz trgovine, čekam ja na redu za kruh ispred mene njih dvoje, I tako prva je na redu gospođa kasnih srednjih godina,trgovkinja joj je prevrnula cijelu policu,dok joj našla nešto što joj odgovara, na kraju joj cijena nije baš ali plati i ode.
Iduća za njom je penzionerka, I opet ide prevrćanje cijele police,na što se ja nisam mogao suzdržati i glasno otpuhnem,a ona na mene onako agresivno da što je meni da ona želi samo najbolje za svoje unuke,a ja joj ja to odgovaram s dužnim poštovanjem, gospođo da ih volite onda nebi sad kupovali već bi im ispekli domače, I tu ona na mene svako čudo izviče,I još veli da nam društvo ide kvragu i da nas više ništa ne može spasiti,a ja nebi bio ja da joj nisam replicirao i na to rekavši da postoji spas , to je da otprilike godinu dana nema nikakvog kruha za kupiti.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Neznam dal je adekvatna tema,energetski stručnjak pokušava izaći iz zone u kojoj je stvarno stručnjak(energetika) ,u zonu o kojoj pojima nema(stočarstvo).

Jel sad svaki qrac bude iznosio svoje mišljenje za nešto o čemu nema pojima?
Predlažem da provede jedan dan na nekoj farmi,pa stekne dojam koliko nafte ipak "ide" u kravu.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh