• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Stočni grašak za zrno

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Prvi put me zeznuo kombajner, pa dva puta ja sam. E sad si još dajem jednu šansu. Idući put bude kak treba ili ga više nebu kod mene. IMG_20220713_165923_711.jpg

antondj

Dobro znana faca
Tu od
30 Kol 2015
Poruka
733
Posijano 12.10
150kg graska i 30 kg psenice po ha

Prilozi

• 20221024_173220.jpg
    20221024_173220.jpg
    86.7 KB · Pregleda: 21

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Skoro ništa ne znam o stočnom grašku. Jedino da je bogat proteinima. Može li netko napisati malo više:
- preporučljive sorte (ozime/jare),
- može li se ručno posijati i nakon toga plitko zafrezati?
- čime se bere - obični žitni kombajn ili neki adapter na njemu?
- kak se skladišti - uvjeti?
- Daje se svinjama sirov u zrnu ili se šrota kao kuruza?

Nadam se da nisam prezahtjevan. ;)

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Meni osobno je lakše dostupnija jara sorta, od Bc-a, sad ne znam zočno kak se zove.
Može se ručno posijati i jako dobro klije. Zelenu gnojidbu kad sam sijal, ostalo mi jedan dio vani i nakon kiše je najnormalinje proklijal.
Bere obični žitni kombajn, bez ikakvih preinaka.
Za čuvanje je bitno daje na suhom kak i ostalo žito.
Mislim da je šrotanje pitanje kak je živina naučena. Kroz smeljenu hranu životinja ima uglavnom bolju konverziju hrane, ali ak oće jesti cijelovitu hranu, zakaj ne. I nije isključivo za svinje, ja ga i kokošima meljem, radi bolje nesivosti🤞. Pročital negdi da proteini pospješuju nesivost kokoši

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Hvala. :ppozdrav:
Tvoj odgovor me ponukal da pročitam cijelu temu. Zaključil sam da bi mi najveći problem moglo biti kombajniranje. Prije nek se odlučim za sjetvu bi s moral snjim pospominati, ima li uopće volju kombajnirati najviše 1000 m^2. Koliko sam pročital, žetva je negdje krajem žetve ječma. Ako mora biti unutar 3-4 dana, to bi mogel biti realan problem.
Drugi problem koji sam uočil je polijeganje, ako se sije bez žita. Nitko nije spomenul ječam kao podusjev za sprečavanje polijeganja. Meni se čini kao logično rješenje zbog vremena dozrijevanja. Varam li se?

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Čul sam da neki tak rade i ima mi logike. Ja ga doduše sijem čistog, i ove godine je polegnul samo na potezu di mi se preklopilo gnojivo(uska parcela, pa je u sredini bil preklop)

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Posij bilo kakvo žito samo da ne polegne jer onda je problem pobrati. Ili jako dobro paziti na vrijeme žetve. Ove godine zakasnio 3-4 dana i onda problemi. Ostalo ga više na polju nego šta sam dovezao doma. Ovi gdje kupujem sjeme siju zob kao podusjev.

Hju64

Aktivni član
Tu od
13 Svi 2020
Poruka
131
Žiške obavezno tretirati i obavezno špricati korove jer kasnije kod žetve sam imao puno problema s vlagom od ambrozije. Planiram jari od RWA sijati kao kaj sam i prošle godine. Otporan na polijeganje, mislim da je jedini u toj 1. kategoriji od svih hibrida. Sijao sam čisti, na oko 3800 kvadrata bez ikakvog dodavanja umjetnih gnojiva u brazdu i bez žitarica, samo 3x15 50 kg. Kasnije dušik 25 kg. 1. reprodukcija je bila, 100 kg na tu površinu, oko 750-800 kg uroda. Ima peteljke koje se vežu jedna stabljika na drugu i onda se tak drži. Kod nas su i teža tla i slabiji urodi.

PecKe

Član
Tu od
15 Stu 2021
Poruka
68
Čitam malo uvezi stočnog graška i vidim mu jako lijepu primjenu, em oko životinja, em oko zelene gnojidbe. I iduće godine će definitvno bit svrstan u sjetvu. Možda i u proljetnoj sjetvi, ako se nađe komad zemlje. Također, ako se uspije i prodat koja kila ne bude odmoglo oko troškova sjetve. 🙈🙈

Jourek

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2014
Poruka
176
Jel sije tko ove godine grašak? Lani sam sijao domaći i slabo prskao pa smo se ove bolje pripremili. Rwa Tiberius je doma, i vrijeme ide sve toplije.
Pitanje: njiva je izorana na jesen, da li bi oranje pred sjetvu pomoglo protiv korova?

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Sljedeći tjedan se bi dalo već posijati, vrijeme je lijepo i u nastavku. Stomp odma nakon sjetve, i po potrebi basagran za korekciju

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,489
Ja već 3-4 pokušavam, i neide, valjda suša ili nesigurno sijeme, (nisam 100% siguran da dobijem proljetni)jer prvu godinu sam našao nekih 700-800 kg na ccca 5000m2,I kako bilo da bilo zadovoljan sam bio zadovoljan, a koke, koze, ovce prasci prezadovoljni.
Vrlo rado bih opet pokušao posijati,a opet me je strah jer sav repromaterijal je skup.

N6ia6

Član
Tu od
25 Lip 2015
Poruka
142
Ja sam odustao.Prosle godine sam dobio dvije jupol kante a posijao sam 25kg sjemenskog.Nitko nece kombanjirati kad treba i puno ga ostane na polju jer prezrije.Jedino sto se dobije zelena gnojidba bar je to neki plus.

antondj

Dobro znana faca
Tu od
30 Kol 2015
Poruka
733
Ja sam sijao u 9 mjesecu. Sad navodno nema sjemena jer su svi zbog eko shema sijali leguminoze

Najnoviji postovi

Na vrh