• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Stočni grašak za zrno

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,584
Vjerojatno se buju neki smijali, ali ipak bum postavil pitanje. Valjda me ne bu zadesila sudbina radoznalog mačka. 🤭
S obzirom na velik sadržaj proteina (zamjena za sojinu sačmu koja je obično gmo), bi li imalo smisla proizvesti malu količinu u vrtu za vlastite potrebe. Sijanje u trake širine 50-ak cm i berba ručno?

Jourek

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2014
Poruka
175
Meni kad je sfalilo graška za svinje kupio sam soju gmofree ali je kila 1,1€ (pehra)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,584
Neprerađena soja mi niš ne koristi. Sačmu sam dodaval u šrot za svinje koje se hrane na klasični starinski način (krumpir, buče, repa, lucerna, napoj) i to samo dok su manji. Kad je bilo dosta lucerne, bilo je i proteina.

@Jourek,
kod mene baš nema nekog izbora. Skupo je to pa se trgovcima ne isplati držati (nemaju prometa). Grašak valjda ne traži zahtjevnu preradu kao soja nakon žetve. Za moje potrebe je 50 kg godišnje zadovoljavajuće, iako bi se možda i to malo povečalo kad bi imal svoj grašak. ;)

Jourek

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2014
Poruka
175
1,1€ sojina sačma gmofree iz Mađarske piše na deklaraciji. Kod nas nema prerade naše soje valjda, a nit se više ni ne sije oko Varaždina

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,161
Piše i na zabavama(plotu) ..... Koliko sam čuo da je razlika između no gmo i gmo sačme cijena po toni koju će platiti veletrgovac

Posljednje uređivanje od moderatora:

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,519
Još kad znam ko je vlasnik Pehre(moj nekadašnji direktor koji je uništil VA-MU Varaždin u godinu dana),ništ ne vjerujem. Njemu ni ono kaj mu v ruki vidim

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,704
Aj dojdite k meni imam sirovu soju koja je gmofri po toj cijeni.
Vlastita proizvodnja!

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,895
Fora je kod graška da ne treba termičku obradu za ishranu životinja. Tu prednost kompenzira s nešto manjim udjelom proteina (cca. 28%, naspram sojinih blizu 40%).
@iwanho,
kak je napisal kolega @jlukaci7 , ak volja postoji za ručni uzgoj, nema nikakvih prepreka.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,584
Upravo to, da se može u čekičaru zašrotati i dodavat u hranu bez posebnih tretmana, uz obogaćivanje zemlje dušikom, me navelo da počnem razmišljati o proizvodnji za svoje potrebe.

Jourek

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2014
Poruka
175
Ako je tko planirao tretirati sjeme ove god ništa od toga. Malo sam tražio alternativu, postoji Rizik za grašak (agro Nika), ali obližnji Agronom nema i ne može za sad isporučiti

Prilozi

• Screenshot_2023-02-20-21-20-58-786_org.mozilla.firefox-edit.jpg
    Screenshot_2023-02-20-21-20-58-786_org.mozilla.firefox-edit.jpg
    31.3 KB · Pregleda: 13

Hju64

Aktivni član
Tu od
13 Svi 2020
Poruka
131
Upravo to, da se može u čekičaru zašrotati i dodavat u hranu bez posebnih tretmana, uz obogaćivanje zemlje dušikom, me navelo da počnem razmišljati o proizvodnji za svoje potrebe.
obavezno šrotaj s kuruzom i žitom zajedno, tvrd je ko vrag, meni čekičar (doduše stariji je) bome nemre samo grašak šrotati...

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,479
Ovih 200-300kg sam računao na sebe, naravno da bih volio da urod bude pun.
Koliko je u biti realno očekivati u nekakvim optimalni uvjetima uz adekvatnu agrotehniku.

Najnoviji postovi

Na vrh