• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Štore

• Temu pokrenuo vasso123
  • Datum prvog posta

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,951
Kolega @plus, odmah prije sklopke se postavi mali osigurač (od ~0,5...1A) i vleće se živi plus samo do radija na ulaz za držanje memorije.
Glavni "debeli" + se prekida na rastavnoj sklopki.
Radio nemre svirati, ali ne izgubi memorije, vura ne stane (ak je spojena)...
Ja to sve još navek razmem i znam, ali ne razmem zakaj drugima koji ne razmeju, nisi tam napisal, da si na radio moraju povleči novu žicu i tandara mandara...
Se više se igramo skrivača na forumu... no dobro, meni je i tak to sejeno... 🍷

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,491
Ne igramo se skrivača. Napisal sam kak treba kad.
Ko zna, bu razmel, ko ne zna, bu pital...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,886
E tak, dotle smo dogurali :ppozdrav:
ako neznaš šta je bilo upitaj Hrvate......

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,342
Deda, probaj...
Pak naj me hebati. Deni akumulator na pank ,spoji plus i minus na radio. I onda đi reči da ne dela. Za ovu raspravu nam štore ne treba. Na plus klemu moreš još naštancati 15 žarulji,ali bez minusa bu kmica.a radio bu z direkt minusom delal. Argumentiraj ak nije tak

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,951
Ne igramo se skrivača. Napisal sam kak treba kad.
Ko zna, bu razmel, ko ne zna, bu pital...
On ko zna nebu uopče postavil pitanje, neg si doma to zašarafil i otišel k susedi na kavu, ili vu krčmu na coctu.
O jeste postali zahebani, z skrivačima.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,886
Pak naj me hebati. Deni akumulator na pank ,spoji plus i minus na radio. I onda đi reči da ne dela. Za ovu raspravu nam štore ne treba. Na plus klemu moreš još naštancati 15 žarulji,ali bez minusa bu kmica.a radio bu z direkt minusom delal. Argumentiraj ak nije tak
Delal bu, a jel buju meorije ostale :unsure:

A Štore, Štore morti ni kabinu nema što ne znači da nemre radiona imeti.
Tam prije puno let ja perem velikog Ursusa bez kabine i skužim da su n arnjevima zvučnici. A sunce ti poljubim gde je dima tu je i vatre i bacim se u potragu za radiom, kad eto njega ispod sjedala, kaplje voda iz njega.... imal je garantirano dobru masu

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,886
Ja sam na tvojoj strani. Samo se igram skrivača podbadača.

Isto ko i ti čekam da nam ZJ pojasni.
Znam za kondenzatore, znam za NVRAM/EEPROM ali njima je svejedno sa čega ih skineš.
Možda postoji caka za koju neznam.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,342
Za memoriju bez struje,iskreno nemam pojma. Na autu sam menjal akumulator i ništ se nije zgubilo. Ali za struju ,dal vlečeš posebni plus ili minus direkt,dragom bogu svejedno. Čekam da me ZJ demantira

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,886
Nije se zgubilo jer si bil brz na izmjeni. Ovi kvalitetniji radio uređaji do pol vure mogu, a ovi kaj imaju super kondenzatore i danima, a tek ovi treče spomenuti, oni pišu na čip, pamte vječno.

A Zj-a čekam i ja ali njega dočekati....
Idem ja još pvc muldu deti pa pojavil se on ili ne odo ja na čajek, zahladilo je opet.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,491
@Deda Marek, masu na radiju nemreš razdvojiti od šasije, dok su trajni +12V i +12V za napajanje radija odvojeni.
Zato se mora prekidati instalacija vozila na plus klemi, tak da može ostati dio plusa koji je trajno prisutan (za napajanje memorija radija i vure, npr.). Taj dio "žive" instalacije se odmah pri klemi štiti malim osiguračem, tak da pri eventualnoj pojavi kvara, isti nemre uzrokovati zapaljenje instalacije.
20260216_172903.jpg

Primjer napajanja radija prek kontakt brave:
20260216_174240.jpg

Uostalom, na sličan način djeluje elektromagnetski rastavljač.

Najnoviji postovi

Na vrh