• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Strižna kosa dizel

Tomislav SB

Novi član
Tu od
29 Kol 2024
Poruka
6
Posjedujem strižnu kosu sa dizel rugerrini motorom, jedan klip. Ima dobru kompresiju, pali na prvu ali već kako stroj dolazi do radne temperature, dolazi do sve veće pojave bijelo-sivog dima na čepu oduška kada se skine (osjete se i blagi naleti kompresije) a nakon 15-20 min rada ne prima više gas, posustaje a onda se najzad polagano i ugasi. Naravno dok se ne ohladi i onda sve iz početka.
Inače takve motore imaju na cirkularima za drva, pa sam sa jednim starijim gospodinom koji je već sada i umro i održavao većini rezača takve motore, napravio uređenje motora (nove karike, uredio mi je element dizne, pregledao boš pumpu i naravno podesio zazore paljenja na zamajcu, kada sam gledao njegov rad shvatio sam da to ne može uraditi svatko a kamoli posjedovati odgovarajući alat). Stubline su tada bile Ok, kao i klip.
Tada sam mogao pokositi hektar bez problema, radila je satima i kosila čuda, na odušku ni trunke dima ni osjeta povrata kompresije.
Koju godinu poslje prevrnem se s istom naopačke, na brzinu ugasim motor ali primjetio sam da je isteklo nešto motornog ulja. Odlučim s njom (glupo) završiti par otkosa (da ne idem sada u grad kupovati, donositi i nadolijevati motorno ulje jer sam smatrao da završetak posla će toliko izdržati), tada sam osjetio da počinje teže raditi i odmah sam shvatio što je i ugasio, tada sam shvatio da je ipak došlo do značajnijeg manjka motornog ulja, moguće pregrijavanja i početka ajmo reći "zakivanja".
Nakon toga, motor više nikad nije bio isti, odnosno, ima anomalije gore prvo pomenute.
Moja pretpostavka da nemam problema sa sustavom dovoda goriva jer radi idealno (inače to ne bi od početka) pa pretpostavljam da je problem gdje podizanje radne temperature motora uzrokuje neka naprezanja unutar motora i onda njegovo gašenje (koje prati pojava ne tako intenzivnog ali vidljivog dima).
Više mi ju se ne da ni upaliti jer znam što će biti.
Ako smatrate da krenem od karika, koliko je vjerovatno ako smatram za sebe da imam neka tehnička znanja, obaviti samostalno skidanje glave i zamjenu istih.
Dakle radi se o ruggerini motoru (jedan klip), znam da su vrlo slični lombardini motorima. Možda bih jedino za rez. dijelove mogao imati veći problem (čak i vaša preporuka od kojeg trgovca rez. dijelova da krenem).
Hvala na svakom odgovoru.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,900
Moj savjet, potraži majstora da ti uradi motor. Nemože to svako. Mijenjati po neki dio može ko se dobro razumije da da utvrdi koji dijelovi nisu oštećeni i da imaju prolaz. Već si jednom osvježavao, izgubio ulje može da imaš ozbiljan popravak obradu radilice i kompresionog prostora.

Najnoviji postovi

Na vrh