• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

stroj za bušenje bunara

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Savo,ovo u biti nemože nikaj,osim u idealnom materijalu,prapor,lapor,čvrsta glina koja ne bubri.Ako dojde u zaglavu onda je mala vjerojatnost da se bude izvuklo pribor,a veća da se nekaj polomi.Ja sa ovakvim strojem nebih išel dublje od nekih 40 metara.
Kak i sam veliš sve te mašine koje si susretal su stare i preko 50 godina ali dan danas rade svoj posel.Zbog čega?Zato jer imaju jednostavnost i ogromni obrtni moment na vretenu,a najbitnija je klipna pumpa koja osigurava potreban pritisak u bilo kojem radnom području.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,067
Pa i 40 metara za ovakve jednostavne mašine je po meni ipak uspjeh :p

Zaglave , uh , naježim se kada čujem tu riječ
Tačno , te mašine su stare ali ipak rade bez greške , rezimo ''janez'' ima toliku silu podizanja pribora hidraulikom i + da se pomogne vitlom da mu sanke propadaju u zemlju ako nije dobro potklocnan , još ako napravi duplu rolnu sa sajlom onda je 2X sila vitla , e to već vadi kineze odozdo :rolleyess:
A o obrtnom momentu ni da ne pričamo :mrgreen: da nema 5 tona okrenuo bi se oko pribora kao balerina

Uglavnom , moja neka ideja da se napravi neka budževina na traktorski viljuškar i danas živi , znači da se može zabušiti dubina do 20 metara prečnika maksimalno do 160mm , obično ide manja cijev ali ipak ostaviti rezervu
Kod nas ljudi zabuše takve bunareve ručno pa što onda nebi mogla i kakva-takva mašina
E sad , pitanje je kako se ''odbraniti'' od šljunka :scratch
 

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Možeš bušiti "na suho",pa probati istovremeno cijeviti sa obložnom kolonom.To bi ti bilo ok,a ako ideš vodom,tj.isplakom onda ona mora biti gusta,znači trebaš bentonit koji će to sve držati,ali čim izvadiš pribor ili si uspio dostići željenu dubinu,odmah cijevi sa bunarskim cijevima ili obložnom kolonom ako misliš dalje.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,067
A može li se ići zajedno sa priborom i bunarskom cijevi ?
znači dubine oko mene za te ''jeftine'' bunareve su oko 10tak metara ali ima šljunka
 

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Ne može sa bunarskom cijevi,može se jedino metodom laviranja,a to je kad se prilikom bušenja istodobno posebnim uređajem okreće i utiskuje obložna kolona(čelična).To je dosta skupo u biti nedostižno za naše pojmove.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,067
To je već ''viša škola'' za nas niskobudžetne , u prevodu sirotinju :rolleyess:

Gledam na njuškalu ima popriličan broj mašina na prodaju , na PIKu nema nikakve ponude po tom pitanju , samo jedan oglas da čovjek popravlja geomašine
 

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Savo,ima i to svoj razlog.I moja mašina je bila na njuškalu.Kak sam i rekel,napraviš posel uredno i onda čekaš pare,dobro je još dok pokriješ naftu i putne troškove.Stvar je u tome da svako očekuje brdo vode,pa zove rašljara,ovog,onog,ma sto ćudi.Ali,jedina provjerena metoda je metoda geoelektričnog ispitivanja.Ovi tvoji bušači bi to morali znati.Geoelektrika daje uvid u slojeve i približnu dubinu diskontinuiteta slojeva.Prema tome se može u nekih desetak metara reći gde i čega ima ispod.Na temelju toga se radi istražna ili istražno-eksploataciona bušotina.E,ali geoelektrika je skupa,košta poprilične novce i tek na temelju toga ja mogu nekom predočit koliko bi moglo biti vode,a realna količina se dobije nakon niza testova na samom bunaru.No običnog poljoprivrednika to ne zanima,on želi vodu i to po čim povoljnijoj cijeni.Tu se onda javljaju fušeri i tak u nedogled....
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,067
A ta geoelektrika , to je neki veći postupak pretpostavljam
Čisto sumnjam da ovi ''moji'' koriste neke savremenije metode , oni idu po sistemu prvo nasumična bušotina pa onda ako se pokaže da ima nešto interesantno se rade detaljnije pretrage pa na kraju cijela mreža bušotina
Evo skoro je rađeno preko 100 bušenja u jednom selu , na području gdje se planira izgraditi novi blok termoelektrane je urađeno takođe preko 100 geomehaničkih bušenja (do 15tak metara čini mi se)

Nemoj misliti da sam ja nešto ''načitan'' sa poznavanjem bušenja , ja samo prevozim mašine i snadbijevam ih vodom tako da i ako odvalim neku glupost nemoj da te iznenadi :rolfer:
 

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Tebe smatram vrlo upornim i intelektualnim čovjekom tak da mi razmjena znanja s tobom ne predstavlja nikakav problem.Sad ja neznam koje metode oni koriste,ali kod istraživanja za zahvaćanje rudnih bogatstava radi se upravo mreža bušotina čija je gustoća karakterizirana i spada u grupe.Primjer A,A1,B B1 i tak dalje.Znači,oni kad izbuše neko područje,navest će da je to područje istraženo A kategorijom i prilažu dnevnik bušenja uz to.Geoelektrika i geoseizmika rade na principu emitiranja i odbijanja valova,električnih ili seizmičkih.Različite stijene imaju različitu razinu refleksije tih valova i prema tome se određuje dubina slojeva i njihovi diskontinuiteti.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,067
To se neki mobilni uređaji , i vjerovatno ih nema na našim krajevima
Ček jel' to ono što su išli sa onim strašnim ruskim vozilima , navodno što istražuju naftu :scratch
 

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
To jesu mobilni uređaji,u današnje vrijeme lako prenosivi,ali za obićnog laika metode su komplicirane.Treba pažljivo pratiti smjer terena,vidljive rasjede,pomake da se odabere pravilan smjer sondiranja.
 

Njoko

Aktivni član
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Kako sam već bunar sam kopao ručno 6 metara sve uredno salio armiranim betonom,prošla 2 tjedna sam bušio u njemu i evo što mi se desilo.
Nastavili smo bušiti još 6 cijevi fi 1000 koje smo i postavili,a onda kreču problemi.
Kako je zemlja iznimno tvrda nije mogao iči orginal svrdlom za cijevi fi 600 nego prvo 300 onda 400 nekih 22 metra,ali u međuvremenu bunarđiji se desile neke stvari i nije mogao doći 10-tak dana.
Kada smo krenuli sa bušenjem tj proširenjem fi 600 počelo se urušavati i skoro nam zatrpalo svrdlo,uspio je do nekih 17 metara.
Nema druge nego postaviti cijevi da to bude bolje stabilnije 2 fi 600 odjednom ali je jednostavno zemlja progutala te 2 cijevi.
Dole su neke čudne sile i zemlja samo radi urušava se,vode ima sbve ispumpali do dna.
Ispod 100 je ogroman krater one se drže na jednom sloju zemlje od 2 metra a ispod njega krater,neznam koliki jednostavno nemožemo ispumpat vodu,bunarđija išao unutra ali brzo pobjegao da ga ne bi poklopilo.
Sada što da radim dali da u taj krater nasipam krupni šljunak ili da ostavim da voda nanese pijesak iz zemlje.
Cijevi 100 nisu sijele ni cm a več su u vodi 7 dana.
Nagodinu u tom bunaru bušim dubinski 50-80 metara jer što sam ja kopao je fi 2700 promjer pa ima mjesta u njemu
 
B

bosniahos

Guest
.

Opasno.opasno,nije to za igranje.Znači ipak je potrebno snimanje terena dubinski kako se je spominjalo da rade ovi neki pro bušači,al su skupi.
 

Imbra

Član
Tu od
12 Srp 2011
Poruka
132
Njoko, bus h Kinu opal!!! Zovi ti neke strucnjake za to da nebumo svi skup zavrsili ko Haiti!!!
 

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Neznam zašto si sam betoniral te cijevi gornje koliko sam skužil ,kod bušenja koliko sam upoznat i je kvaka kad počneš bušiti tak i cijevi ubacuješ i one drže zemlju od urušavanja negdje ti je došlo da cijevi nisu sjele a ostala je praznina i normalno je da voda odnese taj pijesak ili zemlju pa ostaje rupa šta sad to i je problem možda češ imati taj problem urušavanja i dalje ako ne cijevi bi ti se mogle ukositi i opet nemaš ništa samo bačeni novac mislim da je to velika greška onog koji je kopal bunar ili manje iskustva ili loš proračun a to se nebi smjelo fušariti
 

Njoko

Aktivni član
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Betonirao sam zato što takovih cijevi fi 2700 cm nema nigdje i da nije betonirano sve bi se urušilo,kasnije smo bušili fi 1000 sve ok postavili cijevi,a dalje sve gore piše.
Bunarđija je iskusan 30 godina u tom poslu,spletom okolnosti dogodilo se što se dogodilo,nije mogao doći,ali nije ništa ni naplatio,jer nije završio bunar kako je dogovoreno.
Njegova volja ne moja.
Bunar je sada dubok 12 metara s ovim promjerima je oko 40 m3 vode + krater Bog dragi zna.
 
B

bosniahos

Guest
.

Nebih se osičal sigurnim iznad takve udlage,jedan znanac za rata nije mogal doči sebi kad je vidal da nema bunara u krasu ravnih kotara ostala samo neobična grota,znal je reči da ni ovca ni koza neide u taj dio več ga zaobilaze u velikom krugu mada ima tam hrane.Gledal sam e sad neznam dal je bil prilog na Discovery o Češkoj ili Slovačkoj tip sijedi na nekim rešetkama a dole bezdan bez kraja.Ima li puno naftoplinskih bušotina kod tebe?
 

Njoko

Aktivni član
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Ma nema ništa od toga a drugo zemlja je toliko tvrda da bunarđija kaže da nikada do sada nije kopao ovako tvrdu zemlju koja je više plava pravi plastelin svrdlo fi 300 mora terati težinom stroja 3 tone u zemlju i okretati da potone 10-tak cm,nevjerovatno ali istinito.
 

Dydy

Član
Tu od
6 Tra 2009
Poruka
306
Ma nema ništa od toga a drugo zemlja je toliko tvrda da bunarđija kaže da nikada do sada nije kopao ovako tvrdu zemlju koja je više plava pravi plastelin svrdlo fi 300 mora terati težinom stroja 3 tone u zemlju i okretati da potone 10-tak cm,nevjerovatno ali istinito.

Taj tvrdi slij se u mom kraju zove sedra, ili ti sedrena barijera , taj sloj odvaja povrsinsku vodu od dubinske i u mom kraju se nalazi na dubini izmedju deset i dvadeseti pet metara kako gdje .
Taj sloj obicno ne kopamo osim u slucajevima kad se rade arterski bunari ili za potrebe postavljanja rucnih pumpi za vadjenje vode s manjih dubina a sve u svrhu zastite dubinske vode da se cim manje mjesa s zagadjenom povrsinskom !
 
B

bosniahos

Guest
.

Kod nas kažu lapor.Kod kopanja podruma u vinogradu došli na lapor več na metar ipo e to je bila jeba.Ploču tj.sloj debel samo deset santima nagrizali cili dan ko štakori,haha.
 
Na vrh