• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SUNCOKRET sjetva-žetva

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,467
Koliko bi bilo dobro i jel bi uopće mogla gnojnica bikova zamijeniti predsjetvenu gnojidbu za suncokret? Ako da u kojoj količini?

turke

Aktivni član
Tu od
8 Pro 2014
Poruka
134
Koliko bi bilo dobro i jel bi uopće mogla gnojnica bikova zamijeniti predsjetvenu gnojidbu za suncokret? Ako da u kojoj količini?
Gnojnica od junadi ti ima 0,64% dušika , kalij 0,45% , fosfor 0,15% . Računaj 10 kubika 64 kg N , 45 K ,15 kg P . PH je od 8do 9 . Organski C 6% ,

turke

Aktivni član
Tu od
8 Pro 2014
Poruka
134
Da vredi, vredi sigurno . Jer tipa zemlje koje su gnojene gnojovkom ili stajskim vidi se na analizi od humusa , pH i zalihe fosfora i kalija . Jer negdar je bilo normalno da se navozi na ral 10-15 prikolic po 4 tone i čem bliže od farme . I te so se mekote top . ili ja sad koji otpeljal na ral 4-5 prikolic i dosta kaj ih cem vise pognojim .

Posljednje uređivanje od moderatora:

Crnki

Član
Tu od
24 Ožu 2022
Poruka
30
Hrani li netko svinje suncokretom? Planirao sam posijati ove godine nešto suncokreta pa me zanima kako se pokazao kod ishrane svinja. Koliko stavljate u smjesu, jel se melje cijelo zrno, iskustva.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,065
Prvo sam tražil kombajn, kad sam to riješil, onda sam išel u nabavu sjemena.
Imal sam sreće jer je jedan jaki poljoprivrednik kod nas isto ove godine krenul sa suncokretom.

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,763
Prije puno godina slušao sam jednoga poljoprivrednog inženjera koji je pričao o uzgoju suncokreta i rekao je kako je kod nas Novska neko zadnje područje za uzgoj suncokreta. Ne zbog tla nego malih površina koje se siju i onda ga napadaju ptice. Isti slučaj u zadnje vrijeme i sa vinogradima, mnogo vinograda je zapušteno i stvorili su se uvjeti za razmnožavanje čvoraka koji napadaju preostale vinograde koji se obrađuju. Probaj pa ćeš za nekoliko godina vidjeti kako će biti.

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
932
Pred nekih 20 g, kod nas je jedan gazda iz susjednog sela sijao suncokret koji je zavrsio u silazi za muzne krave. To je jako sudrana zemlja, ali suncokret je bio jako visok i jako lijep. Jedne godine je tak sijal i vise nikad nisam videl suncokret kod nas.
Mozda ne bi bilo lose, bar da se u njemu lijepo unisti sirak

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,763
Ne radi se o tome je li uspijeva ili ne nego o tome da neka površina određene kulture koja je usamljena na tome području može dobro uspijevati ali je atraktivna i za štetočine. Ne možeš posijati nekoliko hektara kukuruza na površinu oko koje je 50 hektara zapuštene površine. Pogledajte malo ove ukrasne suncokrete koje ljudi imaju oko kuća. Vrabci ih za čas očiste.

Na vrh