• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Susjed mi hrani svinje - pravna pitanja

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Pozdrav,

susjed mi ovu godinu počeo hranit svinje. Živimo međa na međi, moja terasa sa stolom i stolcima, roštiljom, suncobranom i prozorom od kuhinje i ulazom u kuću - je točno 15 metara od njegve štale gdje se odlučil hraniti 5 svinja ovu godinu.

Nije me ni pitao jel bi mi možda taj dnevni smrad kojeg sad moramo trpjeti smetao. Rekao sam si ajd neka si hrani ovu godinu. Ali ako će iduću godinu hranit morat ću nešto poduzeti. Ima tko kakva iskustva sa tim kaj se tiče pravne situacije?

Mislim nije baš okej da mi počne hranit pred nosom petero svinja, a gnjoj počne smrdjet i uništi ti ambijent. A pogotovo kada ti dođe posjeta i napraviš roštilj i počneš jesti pa ti potpuhne smrad od odstajalog gnjoja pod nos :icon_toilet: S tim da baš gdje živim nije selski ambijent nego više - recimo - gradski.
 

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Razgovarajte i dogovorite se nekak..
Možda da digneš neki paravan ili zid? Sa smradom, teško..
LP
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Postoje točno definirani uvjeti držanja stoke na seoskom gospodarstvu.Uvjete možeš,ako se ne varam saznati u općini u kojoj živiš.Propisi su donjetii-minimalno odstojanje svinjca ili štale od stambenog objekta-kako vlastitog,tako i susjedovog.Za male farme je to sedamdeset metara,a za ovo ko što ti imaš,par komada ,ne znam.Idi i raspitaj se.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,390
Pa kakvo je to selo gdje ne smrdi?

A kaj onda kad ti neki veliki farmer navozi gnojnicu na obližnje polje i to smrdi ko sto svinja mjesec dana?

Nemreš mu nikaj ak nije zabranjeno držati životinje.
Za naknadu mu daj jednoga odojka da ti ga udeblja. Buš videl kak odmah manje smrdi ;)
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
Ccccc...eh eh eh...to je samo selo, kome smeta nek se nosi čim dalje!!!

Ja vodim borbe malo-malo s nekim pogospočenim ljudima u našem selu kod izvoza gnoja i gnojnice!!!
No ne usude se više ni pisnuti da nebi dobili prikolicu gnoja ispred ulaza majku im prepametnu!!!

@zagi...
Pripazi ga malo, ako mu curi gnojnica iz tog svinjca i ako gnoj neadekvatno sprema, odnosno ako je gnoj po cjelom dvorištu kak to zna biti imaš ga pravo tužiti za to.

No ako je sve po propisima i sve uređeno i čisto nemožeš mu zbog smrada nikaj!
 

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Pa kakvo je to selo gdje ne smrdi?

A kaj onda kad ti neki veliki farmer navozi gnojnicu na obližnje polje i to smrdi ko sto svinja mjesec dana?

Nemreš mu nikaj ak nije zabranjeno držati životinje.
Za naknadu mu daj jednoga odojka da ti ga udeblja. Buš videl kak odmah manje smrdi ;)

Ne živim na selu. Ovdje u ulivi nitko nema doma životinja. Osim možda par kokoši netko. I ovdje nema oranica niti baš livada da se vozi gnjoj. Glej, sve je bilo super dok mi pred nosom nije bila štala. Zato me zanima jel sad zbilja mogu samo tak početi hraniti svinje doma, ja mislim da to nejde. Pogotovo ako smeta susjedima koji žive manje od 20 metara zračne linije od štale.Prešel budem na općinu pitati.
 

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
pogrješio si u startu odmah ove godine si trebao razgovarati sa njim, jer nagodinu on će smatrati da je imao tvoju prešutnu suglasnost. Ako ti smeta a očigledno da smeta jer do ove godine svinje susjed nije imao i nemožemo govoriti o nekakovoj tradiciji, selu seoskom imanju već godinama. Raspitaj se u općini kod komunalnog redrara što možeš poduzeti, guglaj malo upoznaj se sa zakonima. Uglavnom nemoj potiskivati problem jer ga tako nećeš rješiti. Mene je susjeda jebala za dim iz mog centralnog (jedanput tjedno kad vjetar puše prema njoj i kad je pritisak) pa evo nepričam sa njom već 4-5 godina i uopće mi nenedostaje.Mislim nije u redu ipak pokušaj razgovarati prije.
 

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
To su ti sitni problemi koji ljudima gorče kavu na terasi..
Moj rođak ima isti slučaj i između njega i susjeda je ogromna razlika u vrijednosti imovine. Koze su mu na petnaest metara i k tome gnojnica. Možda sam ga samo jednom čuo da komentira nešto oko toga, ali se uglavnom drži pravila da je sa susjedima najbolje biti samo na dobar dan.. Ipak se jednom 'seljaku' ne bi trebao baš gaditi smrad štale, naravno u normalnim granicama. Dok je moj susjed prodavao svinje u polovicama sa svog dvorišta, crijeva bi išla u gnoj. Pa si sad zamislite kak' to funkcionira kad je odvoz gnoja na redu?.. Od mene ni riječi, ali sam znao dobiti prigovora zbog smrada kamiona na dvorištu.
 

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Zagi samo ne nagli i neidi đonom ,ima nas svakakvih poneki smo toliko spizdili od pojedinih propisa i zakona da smo se otuđili i od ljudi a i prirode. Moj stav prema susjedima je da treba biti u dobrim odnosima (ako se da) ,nedaj bože zla na dvoru ko če ti prvi uskočit ,brat,sestra,mama,tata,rodbina koji žive u drugom gradu ili selu ili susjed ...
Ako nezna kako da riješi smrad pomozi mu daj mu koji savjet, ima jeftinih cisterni po otpadima.
 
Na vrh