• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tehnika oranja nepravilnih parcela (dvobraznim plugom ravnjakom)

margonalis

Član
Tu od
17 Tra 2011
Poruka
45
Hej ljudi.

Pitanje.Imam tri problematične parcele koje su dosta nepravilne.Najveći problem mi predstavlja jedna od 1300 hv, onako, na jednom kraju je dosta uža nego na drugom, pa se pitam kako da ja to pravilno zaorem (dakle režem od međe prema sredini, i nema kanala u sredini).

Znam da bi u teoriji kod zaoravanja trebao sa ravnjakom uvijek krenuti od sredine prema van (ali će mi se onda desiti da ne mogu povuć' dvije brazde točno do međe (ili ostaviš među široku pol metra ili se može desiti da je odrežeš previše).

A drugi je problem što onda ja najčešće kad zaoravam održem prvu brazdu od međe sa jedne i druge strane, pa onda krenem ostalo od sredine prema van.Zbog čega se desi da na kraju moram jahati po onoj brazdi koju sam prvu povukao uz među, što je teško sranje jer sam onda žešće nagnut sa traktorom.

Ni sam nisam pametan, što je najbolje raditi, išao sam malo uokolo gledati kako drugima izgledaju njive nakon oranja i sve su ko knjiga, ono, brazde kao strijela, i sve pod pravim kutem.Ako razoravaju kanal strijela i ujednačen, ako zaoravaju među, opet strijela i to kao da je lik nožem odrez'o.

Možda je to zato što u mom selu 99% ekipe koja traktorira ima iznad 50 god. i barem 20 godina iskustva, mora da je to.I svi imaju ledine pod pravim kutem.Išao uokolo i nigdje nisam vidio da je netko "odoravao" trokut, vanjski ili unutarnji.Vjerovatno su za austrougarske oni kvazimjernici mjerili i pili cijeli dan, no kod moje ledine su se konačno prepili i zajebali izmjeru.:partyman:

I za kraj, kad režem plugom od međe (što apsolutno mrzim raditi) kako to raditi a da stalno ne zirkaš u plug (gdje bi bila ta zamišljena crta u odnosu na traktor, gdje plug reže.Tj u šta gledati, ili što poravnati sa tom zamišljenom crtom gdje bi plug trebao rezati, prednji desni kotač poravnati sa međom ? ili moža lijevi ? ili ručkicu za zatvaranje poklopca na sredini haube poravnati sa desnim rubom međe, šta !? a da se ne treba voziti u trećoj sporohodnoj i stalno zirkati odostraga da bi vidio što plug reže svakih deset centimetara.


I za sam kraj :D

Znam plug naštelati.Ono, na ravnom ga fino dignem malo od zemlje pa ga uštelam "u vagu" uzdužno i poprečno, zadnji raonik je par centimetara niži od prednjeg.Kockice su između kružića (IMT 533).I naravno uštelan je koliko može biti tako da ne vuče traktor niti desno niti ljevo.
Eh sad, svejedno se zna desiti da mi zadnji plug ore manje od prednjeg, zašto ? skužio sam da protivno logici, ukoliko poteznicu našpanam (skratim), dakle dignem zadnji raonik par centimetara onda taj zadnji plug ore dublje (kako ako sam ga podigao).I druga stvar koja me totalno nervira je ona desna ručica, na desnom ramenu hidraulike kojom se regulira visina ruke.
Naime prokletinja se stalno odšarafljuje, dakle ruka padne za do oko 7 centimetara.Tako da nakon svaka dva tri prolaza moram gledati i hebati se sa špananjem iste.

Šta učiniti da zaustavim ručicu da se odšarafljuje, i da li ta ručica utiče na dubinu oranja.I da li poteznica takođe utiče na dubinu oranja u većoj mjeri.Te na kraju u koji položaj postaviti kockice na IMT 533 da bi se oralo najdublje što se može.

PS

Znam da postoji tema gdje se raspravlja štelanje pluga, ali tamo se objašnjava kako uštelati okretne plugove, što nema veze sa ravnjacima, pa sam otvorio novu temu.
 

toma 3340

Član
Tu od
1 Svi 2011
Poruka
889
ovo ti slikica kako ja radim i meni ispane super samo imam zetora 3340 pa kada je nezgodno izaći iz brazde uključit diplu vuču a plugovi batuje koje imam su u banani ali je opet oranje dobro


Uploaded with ImageShack.us
 

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
Jarane,moj ti je savjet kad vec imas ljude koji kako kazes dobro to rade i imaju iskustva
sa oranjem.Uzmes par piva zovnes nekog od njih da ti to pokaze na licu mjesta kako se radi
i poslije znas.Ovako je to sve tesko jer niko ne zna kako izgleda ta njiva koji ti je plug itd.
.
sretno...
 
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
249
ovo sto ti je tomo nactrao je kak se radi samo ako razumijes sto ti je s tim crtezom htio docarat. ja npr. narezujem tj. ravnam takve špićaste njive uz medju li dok dodjem na sredni do jarka, ali to nema veze, svaki ima svoj nacin.
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
zamisli kako je meni bilo kad mi je prije puno godina umro tata a ja do tad nisam nikad orao pa sam se sa 22godine prvi put učio orati,još uvijek ima malih problema jer nijedna zemlj mi nije pravilna ali za svaku imam poseban stil oranja,a zadnju brazdu sam usavršio gotovo 99%,bitno da ti plug ne šeče ljevo desno,ljevi kotač prekomeđe ali striktno uz nju i mora ostati međa da trijezan može po njoj hodati,to ti vrijedi samo za 1 i 2 brazni plug,3br,je druga solucija ali mislim da kod njega ideš striktno po međi:axe:
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,074
kada smo već kod zadnje brazde kod odoravanja ja bi da napomenem da je predzadnja brazda bitnija od zadnje , ja u predzadnoj ili 2-3 brazde prije kraja već podešavam da mi zadnja bude puna i prava
i kada tako uradim izgleda kao da si je nožem osjekao pod konac
 

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Ima negde tema gde je Bobo napisal kak orati takve parcele.Toma,ja mislim da tvoja solucija drži vodu kod ovakvih blagih nepravilnih oblika,kod "trokuta" to baš nebi išlo,ili se varam?
 

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
6,022
Ma to je sve stvar kak se ćovjek navikne,ja kod oranja pokušavam polako ispravljatt več kad se počnem orat tak da onda ne kraju nemam puno uklinaka i slično.
 

toma 3340

Član
Tu od
1 Svi 2011
Poruka
889
to si u pravu da kod trokuta ova solucija baš i ne prolazi jer ovaj moj sistem ulaženja brazde u brazdu mora biti da jedamput uđeš pa onda 2-3 prolaza oreš normalno a to na trokutu je neizvedivo jer bi morao ulaziti svaku brazdu to bi ličilo kao da je tenk prošao njivom kad bi to radio a ne koda si orao a ovo za međe treba imati iskustva jer kako je rekao savoris odoravanje do međe se radi 2-3 prohoda prije tako da do predzadnjeg prolaza izravnaš njivu a onda u predzadnjem moraš znati ocijeniti koliko ti je širok plug i tako poštimati predzadnji prohod da bi zadnji samo točkom u jarku držao ravninu i ravno izorao

ja sam se to donekle naučio iako nemam puno godina jer sam učio na relativno dobrom traktoru koga ne baca po brazdi i to za zadnju brazdu ja vozim u 1 brzini kao i sve oranje
i držiš se ravno jarka jer ako do međe ideš sporo onda koliko sporo se mičeš i gledaš iza pogubiš se i neznaš više držati pravac a ovako ide dost brzo i samo ravno voziš ja na nekim njivama koje su dobre i pravokutne predzadnju brazdu napravim dobro i onda ni ne gledam nazad amo vozim ravno ali ipak to se sve stječe godinama rada i iskustvom

možda sam se i malo previše nahvalio ma nema veze samo se zezam i želim svojim iskustvom bar donekle pomoći drugima:):):eek::eek::eek::eek::lol::lol::lol:
 
Na vrh