• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

tema o čuvanju kukuruza

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
dakle ..kukuruz je na tavanu , kako intervenirati da u godini koja sljedi iz kurze ne izlazi oni grozni sitni dosadni leptirići koje u mom kraju nazivaju lepice ?
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
i ja muku mucim sa njima, ove godine sam kantama istresao kukuruz sa visine u prikolicu, uzeo onaj usisivac za dvoriste, koji moze i da puse, i sa njime ispuhavao tu gamad i ostake koji su napravili u kukuruzu, dvoriste je bilo svo u prasini, poslije toga sam ga ostavio u prikolici i poprskao sredstvom protiv tih gamadi. Evo nakon mjesec dana nema ih vise, ili im je hladno.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,752
Nije da ih nema više nego se gamad izlegla, izašla i odlepršala. Isto kao i žiška, ona crna puzajuča gamad. Ja to ne trujem jer je za pravi otrov duga karenca, barem zamene. Oni uzmu svoje a ja ostatak i dobro.
Predlani sam uzeo nešto ječma od susjeda koji je trovao pa sam si otrovao odojke. Krepala 3 ili 4 kom.
 

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
774
Meni se najpouzdanije pokazao jedan običan Raid sprej protiv muha, komaraca i ostale gamadi. Obilno pošpricam s njim i lepice sigurno pokrepaju. Čak ima i vrlo dobar učinak na žiške!
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,752
To truješ one šta izađu ? Šta je sa onima koji su recimo na dubini od cca 30 cm ili koji su još u zrnu ?
 

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
774
A kaj da ti velim, čekam da se opet pojave u letećemo obliku da ih potrujem. Hvala Bogu pa nemam neke velike probleme s time. Više me zaj... žiški u ječmu.
 

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,903
Ljudi su problem žiška riješili na način da su sa starog štaglja digli pod, a preko greda stavili letvice i sitnu mrežicu. Žižak se ukopava, traži vlagu, a vlaga pada na dno. Tako i žižak propada kroz mrežicu. A žitarice i soju puno njih čisti turbinom. Usis zraka bude takav da povuče u sebe sve što je lakše od zrna i izbacuje ga na izlaz. A jbg, nekad se mora i pošpricati...
 

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
http://www3.syngenta.com/country/rs/sr/cp/ProductList/Pages/Actellic50EC.aspx

Ja pošpricam po žitu i kukuruzu preventivno čim ga dopeljam doma sa polja. Žito kad se osuši spremam u bačve, a kukuruz veliki dio mi ostane rsprostret po tavanu. Četvrtu godinu špricam s tim i nikada ni jednog leptirića. Prije nego dopeljaš doma žito ili kukuruz možeš pošpricat s tim tavan ili kukuružnjak. Karenca je tri dana..
 
Posljednje uređivanje:

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,437
Mislim da nema. S tim rade samo ovlasteni... A nabavit se uvjek moze kao i sve drugo. Mislim da se u bosni prodaje normalno. Vjerovatno i u srbiji...
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,570
Ja žižak rješavam sa nekim tabletama iz Bosne. Njih poubadam u kukuruz, pokrijem ga ceradom i tako stoji tjedan-dva i to je to.
 

batad

Član
Tu od
10 Lip 2010
Poruka
304
Kako se to bosansko zove i gdje kupuješ, poljoapoteke ili neka druga mjesta?
 

Koko

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
418
Ja sam imao problem sa žišcima, ušli su u škrinju gdje je bila lanjska kuruza, bilo ih je milijardu! 800 litara kuruze je bačeno i zakopano na gnoj, ali gamad se razmilila uokolo! Dio ih se sakrio pod svježe klipove koji su prije pobrani, kad sam dovezao još klipova i počeo istovarivati, skužim to. Ništa, svaki klip u ruke, otresi žiške i s njima na prikolicu k novoj kuruzi, pometi sve, nakon par dana sam pošpricao sve zidove i pod s Neo Pitroidom (može i po kuruzi, ali zasad neću) i istovari kuruzu natrag, naravno opet pregledaj svaki klip, otresi i ubij još pokojeg žiška. Sve me svrbi dok ovo pišem, nikad nisam vidio toliku gamad! a barem prije toga nisam imao kuruze 10 godina!
 

Koko

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
418
I da, vidio sam par kukuruznih zlatica, jednu na njivi i jednu doma među klipovima!
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Danas raskovao drvene spreminek za kukuruz i zitarice, nisam mogao vise trpiti miseeve koji sus se udomacili ispod tih dasaka. Kupio lim deblijen 0.6 mm, duzine 6m i sirine 1,5. na stroju smo ga izbigovali, napravio obruceve od flaha, donji utiplao u betonsku plocu, ona druga dva rasporedio. pop nitnama spoji lim za obruceve. Stabilno izgleda. Volumen 4m3, cijenim da ce stati oko 3t zrna.Pravim takva dva, jedan za kukurz, edan za triticale, za moje potrebe dovoljno. ako zbavim fotoaparat poslikam, Mozda nekoga zanima.
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
2nsz675.jpg


5buqzb.jpg


35k4pqg.jpg
 
Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
ja znam da se tone raznih žitarica čuvaju u limenim silosima , ali njima se kontrolira vlaga i sve ostalo kako bi ostale zdrave i suhe .
Mene bi bilo strah kondenzacije u ovom slučaju .
Također beton na dnu nije baš sretno rješenje , trebao si ga odvojiti od betona .
KAd bi dolje nagurao tvrdi stiropor odrezan na mjeru žitarice bi ti bile zadovoljnije ,xd
 

Najnoviji postovi

Na vrh