• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tov junadi

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Kidanje znači čišćenje ili ? ako to znači onda da ručno svako jutro a dok su mali prva dva-tri tjedna onda je svaki drugi dan.
Štrajim im samo ujutro kad se počisti nabacam sijena do sad sam s otavom sve štrajil jer mi ne žele jest otavu nije tak fina a sad kad nema otave onda je sijeno lošije kvalitete ..

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
Kidanje znači čišćenje ili ? ako to znači onda da ručno svako jutro a dok su mali prva dva-tri tjedna onda je svaki drugi dan.
Štrajim im samo ujutro kad se počisti nabacam sijena do sad sam s otavom sve štrajil jer mi ne žele jest otavu nije tak fina a sad kad nema otave onda je sijeno lošije kvalitete ..
Da, čišćenje :). Imam i ja 8 junica i 2 bika gdje im ručno kidam.. Krave su na rešetkama :).

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Dobijem smjesu od njih da i lječenje i telići su nihovi.
Na proljeće je gradnja objekta za još oko 100 komada pa bude na dubokoj stelji i nema više onda ručnog posla ....

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Hvala radul !
Milane,da bude doboka stelja i svakih 8-10 dana se bude čistilo s utovarivačem ;)

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Ha čuj bude trebalo,Vinica je blizu traktor i balirka na labudicu i nabaliram 500 bala za par dana heeh...a imam i tu kod sebe nešto sijena i toga za štraju a planiram i s piljevinom ...
Da pola bude kosi pod a pola ravno širina 5 metara 2.5 metra od jasli kosi pod i onda 2.5 metra ravno i taj dio se bude čistil...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Napravi si tak da moerš i na kosi pod gore z traktorom, nebude to baš bajno i samo od sebe se nebude očistilo kak to mi mislimo :) Mislim zguraju oni nešto dole, ali sve je to slabo, treba ponekad i kosu ploču očistiti, kolega ima tak i sam veli da nije to baš bajno.

Ja bum radil objekat sa pregosnkim boksevima, npr 2 i 2 spojena, ali zid između sa jednom prolazom na zatvaranje, znači kad čisti ms traktorom jedan boks, bikove pretjeram u drugi, prvi kad se završi i stavi se slama, obrnutim postupkom idem na drugi i to je to. Čiščenje oko 2 puta mjesečno, ovisi o uvjetima i količini :)

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Kolike trebaju dimenzije objekta sa 100 bikova?
Koliki je minimalni prostor potreban po biku uopće?

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Da znam ja to isto da bude trebalo i kosu pluču čistit na sredini ideju stupovi i između su cijevi znači ja budem imal dva boksa samo kaj budu moji po dužini objekta a ne po širini znaš kaj mislim, i mogu s gornje strane čistit i s donje s gornje strane na ploči se bude rijeđe a sdonje strane ovisi vidjet ću kak se bude najbolje pokazalo.
Da ti imaš takvu opciju ja sam isto mislil tak ali mi se ovo čini bolje zbog prostora kod mene ja ču samo spustit krov na donju stranu evo u slici je sve objašnjeno..
Crvene crte označuju stupove,ove plave su boksevi,a crne crte su rubne znači ja budem samo s ovog gornjeg objekta spustil dole grede i postolje za krov i onda samo još podloga a u gornjem objektu budu isto bikovi na isti princip znači 60 komada ide u gornji dio i 60 dolje..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
2,5 m2 minimalno po biku ako ga toviš do 700 kg, mislim da tak struka piše, a preporuča se i više, no opet sve zavisi kakva bude ventilacija, kakav bude sam objekat.

Dobro si ti to zamislil, istina, treba gledati kak da se najjeftinije napravi objekt i da bude najfunkcionalnije.

Nego, vidim tu ti je gnojište iza ove štale, kam budeš onda s tim gnojem ak otu napraviš još jedan objekt?

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Samo do 330 kg su kod mene bikovi dalje idu kod drugog kooperanta do 600 kg..
objekt bude poluotvoren 3 strane zatvorene a ova od hranidbenog hodnika bude poljeti otvorena a zimi ide ona zavjesa zelena.Kasnije razmišljam još dole napraviti za produženi tov na rešetke odmah ispod toga desno od hodnika pa bi bilo zatvoreno ali to kasnije tek kad se ovaj objekt otplati.ove strane sjeverna i južna budu do pola zatvorene a dalje gore bude poletvano značu svaka druga letva...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Aha, to toviš samo prvi dio, na produženi tov idu dalje...

Da se napraviti vrlo jednostavan objekt za tov, tak da netrebaju astronomske cifre za to.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Ako ideš legalno..dolazimo do astronosmkih nebuloznih cifri nažalost!

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Meni bude legalno, čekam riješenje o legalizaciji i odmah se hvatam prenamjene objekta :)

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Šanana da do 300-350 kg samo tovim...
A kaj da kažem neznam ni sam jel da idem na legalan način ili ovak bez dozvole pošto imam jednog zeznutog suseda toga me je strah da ne prijavi jer bi taj objekt bil iste veličine ko i ovaj gornji 250 m2 kaj nije malo..
Gornji objekt je legalan a sad idem iduči tjedan malo do uprave za graditeljstvo da vidim kolko bi došli papiri a vidjet ču i savjetodavnoj pa idem na ruralni se prijavit za mjeru 4 a i za mjeru 6.1 za mlade poljoprivrednike pa budem vidio kaj bude stoga.. ak budu papiri više od 50 % investicije nema šanse da idem u to napravit ču podlogu i par bagremovih stupova pokrijem i ak ko pita objekt je montažni...

Najnoviji postovi

Na vrh