• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

TREŠNJEVINA

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Imam pitanja oko divlje trešnje.Imam nekoliko desetaka komada od veličine 15 do 90 cm.Zanima kad je optimalna debljina za rušenje,dali da odrežem grane sa strane na ovim manjima tako da rastu bolje u zrak ili da ostavim da ne počne bolje terat nove izdanke i kaj bi se dogodilo da odrežem recimo vrh (dali bi se počele debljat ili bi se osušilo drvo ,onda neka imaju po dva ili tri izdanka iz jednog korijena ,dali da OSTAVIM ILI DA ZRUŠIM JEDNO PA DA POČNE BOLJE RAST ovaj drugi izdanak ,inače imam 4 šumice koje nisu bile korištene 40 godina ,sad ih sređujem (čistm korov ,trnje drač-ima svega) tak da ima svakakvih trešnji sa puno grana pa čak i bez grana s obzirom da je bila đungla ,inače mislim prodat suho drvo ,unaprijed hvala

Rezat vrh nikako. Obrezivanje postranih grana da dobiješ kvalitetni trupac svakako, ako ti se da odnosno imaš volje, samo nemoj pretjerivati odjednom.
Optimalna debljina ne postoji, nego starost, ako su recimo stare oko 40(?) god. i imaju tu debljinu onda su te debele zrele za sječu. Ove tanje su potomci tih starih.
Ako imaš više iz jednog panja, probaj maknuti i ostaviti najbolje i najljepše, mada do sada nisam vidio trešnjevu panjaču i ne znam hoće li trulež napasti preko korijena.
Možda tako rastu tri stabla pa ti se čini kao da su iz istog panja?

buco1975

Novi član
Tu od
25 Pro 2011
Poruka
13
vjerovatno nisu iz panja nego rastu na "hrpi" pa si mislim bolje da raste jedna prava nego 3 nikakve ,a trešnje su možda i starije od 40 godina tko zna kad je to posađeno,u igri su bili ostavinski problemi pa nije niko to obrađival (brinul) se o tome 40 godina,a trešnje su stare tko zna kolko ,imam recimo par komada debljine 50 cm ,a imaju puno grana sa strane pa si mislim da ih odrežem pa nek se drvo deblja jer su rasle svakak zbog trnja, agacije i ko zna čega svega ne ,ja sad to čistim i mislim prodat trešnju

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
vjerovatno nisu iz panja nego rastu na "hrpi" pa si mislim bolje da raste jedna prava nego 3 nikakve ,a trešnje su možda i starije od 40 godina tko zna kad je to posađeno,u igri su bili ostavinski problemi pa nije niko to obrađival (brinul) se o tome 40 godina,a trešnje su stare tko zna kolko ,imam recimo par komada debljine 50 cm ,a imaju puno grana sa strane pa si mislim da ih odrežem pa nek se drvo deblja jer su rasle svakak zbog trnja, agacije i ko zna čega svega ne ,ja sad to čistim i mislim prodat trešnju

ako misliš rezati deblje grane, ne znam koliko je to dobro, jer ja sam napravio isto, grane su bile debele oko 8 -10 cm i drvo je počelo kalusirati, prve godine je bilo dobro, ali sljedeće se na rezu vidjelo da je drvo počelo trunuti. kad sam ju srušio i srce je već počelo trunuti. stablo koristi puno energije za tako nešto, ako ima dvije grane uspjeha nema.
tako da, ako je nekakav trupac za prodati, probaj naći kupca.
tanje (mlađe) bolje podnose orezivanje jer lakše zarastu ranu, 1-2 cm odrezane debele grane zarastu sljedeće godine. ovo što misliš orezivati su previše stara stabla za to.

I

ihorzic

Guest
nude mi na stablu za trešnju promjera 63 cm furnirka 1500 kn za kubik , čini mi se malo i nisam dao - prihvačam savjete

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,752
nude mi na stablu za trešnju promjera 63 cm furnirka 1500 kn za kubik , čini mi se malo i nisam dao - prihvačam savjete

ako je furnirka i deblja od 50 cm u promjeru onda po cjeniku HŠ vrijedi na panju 3525 kuna za kubik
a ako je 1. pilanska onda je 1711 kuna za isto...

doduše, imam cjenik iz 2008, al mislim da je to tu negjde...

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
ako je furnirka i deblja od 50 cm u promjeru onda po cjeniku HŠ vrijedi na panju 3525 kuna za kubik
a ako je 1. pilanska onda je 1711 kuna za isto...

doduše, imam cjenik iz 2008, al mislim da je to tu negjde...

vrijedi u HŠ ali ovo ja vjerovatno na crno bez papira moraš i to uzeti u obzir

I

ihorzic

Guest
nije na crno - imam papire i počekičana je - hrast sam prodao i jasen ali nju sam ostavio imam ih 3 komada i mislim da imaju kompletno sve tri između 5 i 7 kubika .

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
kome si prodao hrast i jasen i po kojoj cjeni ?

moze i na pp

I

ihorzic

Guest
domaći nakupac koji kupuje za nekog kod Koprivnice
hrast 800 kn prva , druga i trća klada po istoj cijeni a jasen po 700 kn

komentirajte

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
Kako je išlo sa isplatom ?

Jel bi taj nakupac došao đakovo po trupce ili ?

I

ihorzic

Guest
kapara , sjeća , isplata i odvoz
zadovoljan

imao sam 100 metara drva nakon njih

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,752
domaći nakupac koji kupuje za nekog kod Koprivnice
hrast 800 kn prva , druga i trća klada po istoj cijeni a jasen po 700 kn

komentirajte

poslal sam ti pm, taj plaća po cijeni hš, i ne prigovara...

a tko ti je klasirao, kupac ili ipak neko iz šumarije?

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
poslal sam ti pm, taj plaća po cijeni hš, i ne prigovara...

a tko ti je klasirao, kupac ili ipak neko iz šumarije?

Bio bih ti jako zahvalan ako bi i meni mogao poslati podatke od čovjeka kojem si prodao trupce. Vrijeme je da hrastovi krenu prema dolje. Jel on sam ruši ili moram ja? Hvala unaprijed.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,752
Podatci poslani, preporučam kontaktirati čovjeka dok je drvo još na panju, pa sve dogovorite u tom momentu, kad je to već oboreno događaju se svakakve pizdarije...
i papirnato se osigurati!!!

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Dali neko zna jel tko otkupljuje johu (jasina) i ako ko zna nek mi javit

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,752
vjerojatno ovi kaj delaju europalete ili obične...
probaj iskopat...al to ide jaaako jeftino...

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
znam da ide jako jeftino al imam dosta tog pa bi se htio rijesit jednog dijela

Najnoviji postovi

Na vrh