mcmarko0204
Član
- Tu od
- 13 Ožu 2010
- Poruka
- 706
Imam pitanja oko divlje trešnje.Imam nekoliko desetaka komada od veličine 15 do 90 cm.Zanima kad je optimalna debljina za rušenje,dali da odrežem grane sa strane na ovim manjima tako da rastu bolje u zrak ili da ostavim da ne počne bolje terat nove izdanke i kaj bi se dogodilo da odrežem recimo vrh (dali bi se počele debljat ili bi se osušilo drvo ,onda neka imaju po dva ili tri izdanka iz jednog korijena ,dali da OSTAVIM ILI DA ZRUŠIM JEDNO PA DA POČNE BOLJE RAST ovaj drugi izdanak ,inače imam 4 šumice koje nisu bile korištene 40 godina ,sad ih sređujem (čistm korov ,trnje drač-ima svega) tak da ima svakakvih trešnji sa puno grana pa čak i bez grana s obzirom da je bila đungla ,inače mislim prodat suho drvo ,unaprijed hvala
Rezat vrh nikako. Obrezivanje postranih grana da dobiješ kvalitetni trupac svakako, ako ti se da odnosno imaš volje, samo nemoj pretjerivati odjednom.
Optimalna debljina ne postoji, nego starost, ako su recimo stare oko 40(?) god. i imaju tu debljinu onda su te debele zrele za sječu. Ove tanje su potomci tih starih.
Ako imaš više iz jednog panja, probaj maknuti i ostaviti najbolje i najljepše, mada do sada nisam vidio trešnjevu panjaču i ne znam hoće li trulež napasti preko korijena.
Možda tako rastu tri stabla pa ti se čini kao da su iz istog panja?