• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Trihoderma

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Može, I ovako se moramo naći zbog VŽ zelja sjemenja, Recimo da mi najkasnije treba do 15.03. Ja svakako početkom 3 mjeseca planiram ići u VT ili Cabunu do Brazde, ako Dane001 ne bude došao do mene da mi dofura nešto iz brazde jer imam i za njega neko sjeme. Onda bih skoknuo i do tebe ili već kako se dogovorimo.

independent

Član
Tu od
17 Pro 2012
Poruka
161
Ako me matematika ne vara 5 kg TIRANUM G treba pomiješat sa 6667 l supstrata. (750 gr/ 1m3 )

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
kontejneri 209 je računski 56 kontejnera na jednu 250L balu, zaokružimo 60 komada na 250L balu.
znači 4 bale na 1000L = 240 kontejnera
5kg/0,75kg=6.667
Zanči računica štima

240x6.667=1600 kontejnera 209 na 5Kg

marke

Član
Tu od
4 Sij 2016
Poruka
307
moze li se trihoderma koristiti prskanjem preko lista? da li ona ulazi u biljku

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Dobio si zahvalu greškom.Gljivica živi tako dugo dok ima čime da se hrani,može biti dva ,može biti tri mjeseca.Kad pojede svu hranu(negativne gljivice),umire.Nakon tri mjeseca treba ponoviti jer se može dogoditi,ovisno o zaraženosti zemlje,da se negativne gljivice iz dubljih slojeva zemlje opet razmnože.

marke

Član
Tu od
4 Sij 2016
Poruka
307
Ja sam inace sve zahvale u zivotu dobio greskama :)

Jel pametno poprskat i zafrezat?

Posljednje uređivanje od moderatora:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Da, ali zemlja nek bude vlažna - ne u jako prosušenu.
Bolje je zaorati.

marke

Član
Tu od
4 Sij 2016
Poruka
307
I trihoderma sprijecava bakteriozu

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Kako kaže kolegica,tlo mora biti vlažno jer gljive rastu u vlažnom.Najbolje ufrezati jer se bude onda ravnomjerno rasporedilo u jednom sloju od 20 i nešto cm:(rofl):
A protiv čega djeluje pročitaj negdje na googlu

marke

Član
Tu od
4 Sij 2016
Poruka
307
Hvala sanjin na inf bolje se raspitat nego da bude problema..
U

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja sam ti to, kada sam imala problem, ovako - cijela se površina istretirala i prošla dva puta sa podrivačima. Onda se to još jednom istretiralo i to se zfrezalo sa roto - ko što veliš, na dvadeset. Onda sam istretirala presadnice prije sadnje - potapnje kontejnera u otopinu.
I bilo to kao dobro, no, u vrijeme kada se problem obično javlja - u doba početka prve berbe, počelo je pomalo. Onda je išla jedna tura preko kpk, no, nikakvog napredka se nije vidjelo, zapravo su se javljala nova žarišta, pa sam od bioloških daljnjih pokušja odustala - nabavila sam Fonganil i Quadris, napravila dva tretmna u dva tjedna - i to je bilo to.
Ono što je problem definitivno riješilo je slijedeće sezone duboko oranje, na 40, Zetor sedamdeset ks sa prednjim pogonom se zakapao sa dvobraznim plugom četrnaest cola - potopio se do krajnjeg maksimuma.
Dvije godine nakon toga nije bilo nijedne bolesne biljke, treće jedna, četvrte dvije, prošle godine ništa - samo odmah po sadnji nakon nekih dva - tri tjedna vlovila nekoliko paprika rizoktonija pa sam ih zamijenila - ali tako mi je svake godine, desetak - petnaestak mi uvijek krepaju pa moram mijenjati. I dalje sve mirno.

Tako da ja Trifender niti njegove inačice više uopće ne koristim, ne razmišljam o njima i ne trošim novce na njih.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Kod svakog drugačije Jo,imaš sreću i želim ti dalje.Ja sam jednom davno kada sam imao podjeljene plastenike,u jednom imao bakterijsko venuće na rajčici,Magnus je propap več na drugom katu a Trogir je izgurao do kraja.druge sam godine pomjerio redove u plasteniku i više nije bilo bolesti,makar su me neki agronomi uvjeravali da moram pauzirati sa rajčicom

marke

Član
Tu od
4 Sij 2016
Poruka
307
Ti mislis da to funkcijonira i da nije magla?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Kod svakog drugačije Jo,imaš sreću i želim ti dalje.Ja sam jednom davno kada sam imao podjeljene plastenike,u jednom imao bakterijsko venuće na rajčici,Magnus je propap več na drugom katu a Trogir je izgurao do kraja.druge sam godine pomjerio redove u plasteniku i više nije bilo bolesti,makar su me neki agronomi uvjeravali da moram pauzirati sa rajčicom

Gle, ja sam jedne godine zbog klavibaktera bacila van cijeli plastenik, 700 m/2. Drugi dan po čiščenju, bez ikakve dezinfekcije, posadila sam drugu turu - apsolutno nikakvih problema nije bilo, i devet godina nakon toga je sve ok. Clavio je bio potvrđen loboratorijskom analizom, iako je imao toliko klasične školske simptome, da sam ih ja kao laik koja se nikada nisam prije toga sa njima susrela, prepoznala po opisu u stručnoj literaturi.

Tako da o nekoj sreći ili uvjetima koji će izdefinirati kasnije rizike možemo pričati, i ukrstiti stavove.

Trifender - prvi i osnovni momenat njegove efikasnosti je njegova ispravnost. Apliciraš žive organizme.
Ja sam imala dva slučaja - u jednome, kada sam se bila odlučila za tretman presadnica u toku rasta - zalijevanje substrata - u bačvu od dvijesto litara vode temperature oko dvadeset tri stupnjeva sam ga umješala, i isti čas je nastala rekcija mineralne vode - tisuće mjehuriča je od dna bačve vrelo prema gore.
U slučaju kad sam pripremala otopinu za tretman zemlje u plasteniku, takve reakcije nije bilo.

Pitanje koje se postavlja je - jesu li mikroorganizmi bili živi u otopini koju sam koristila za plastenik.

Rok upotrebe je šest mjeseci u primjerenim uvjetima skladištenja. Ne sjećam se je li rok trajanja bio istekao ili nije, ali se jako dobro sjećam reakcije i izostanak iste u tretmanima.

Pa drzis mi johanica predavanje a u praksi ti nije uspjelo

Predavanje?
Misliš na ono što me daviš svako malo na pp sa svakakvim pitanjima?
Ako sumnjaš u ispravnost odgovora zašto onda pitaš?

marke

Član
Tu od
4 Sij 2016
Poruka
307
Johabica nećemo mješat kruške i jabuke

na trihodermi si opisivala postupak trihoderme i na kraju si napisala da nije uspjelo.
O tome ja pričam

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Ti mislis da to funkcijonira i da nije magla?
Ovako da skratimo tu priču.Ne možeš nikad sa sigurnošću reći da nešto funkcionira ili ne,kod svakog drugogo su stvari drugačije raspoređene.Nije to kolač koji staviš u pećnicu pa ga pečeš na nekoj temperaturi...Ja znam da kod mene u određeno vrijeme nije bilo problema,upotrebljavam ga već i iz navike.Cijena proizvoda nije velika da ga se ne bi uzelo,imao sam dobavljača iz prve ruke,kako bude dalje ,ne znam,čovjek je napustio firmu.Mislim da je več u ovoj temi sve rečeno.@marke,reći ću ti iskreno,ja mislim da ti sam neznaš šta hočeš,postavljaš pitanja na nešto što je već bilo odgovoreno kao da čekaš da ti netko kaže da je to nešto fenomenalno,nešto bez čega se ne može,bla,bla,bla...i onda ako tebi ne bi funkcioniralo..Puno ljudi,puno različitih iskustva,puno tipova zemljišta,različiti načini obrade zemlje,gnojidbe...nečemo dalje,za mene je ta priča završena.Bez ljutnje.

Najnoviji postovi

Na vrh