• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Trimeri

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,708
Ima li netko konkretnih iskustava?
Unaprijed hvala!

6fe8f106d0367c37a7dc51454339d8a8.jpeg
konkretno iskustvo...bačen novac, MORAŠ kositi pod punim gasom jer ako nema brzinu trava se namota oko glave i onda je muka dok ga očistiš, ako imaš jači trimer pre mal je otkos da bi ti trebao puni gas a da bi uopće kosio moraš ići pod punim gasom pa imaš osjećaj da samo turiraš trimer bez veze, u slučaju da naletiš na ciglu, kamen ili tako nešto lanac puca...ukratko, sredstvo za amputaciju noge.
Hm da, kada sam montirao onaj trokraki nož, glava trimera počne tako jako vibrirati da se cijeli trimer trese i nemoguće ga je koristiti. Ne znam zašto se to događa, nisam se baš uspio posvetiti detaljnije tome...
možda, ako ti nije orginal nož da je veća rupa na nožu već dosjed na platni pa da nije u centru

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Ovakav meni nastavak rješava skoro sve što se ručno da riješit. Kupinu, gustu visoku travu. Ne znam sad točne dimenzije te pile, al mislim da su većinom standardizirane. Vibracija nema ništa više nego sa glavom za flaks. Nego, ako bi mogli, kad pričamo o trimerima i ovoj kremi poput fs-461-c-em navest cijenu, preko 10.000 bivših kuna je taj stroj. Naravno da vrijedi, ali da znam o kojem se cjenovnom rangu radi, nebih ni čitao. :ppozdrav:

Prilozi

• Snimka zaslona (1332).png
    Snimka zaslona (1332).png
    87.8 KB · Pregleda: 3

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,852
FS350
Sa njim sam dobio i cirkular.
Dobio sam i aluminijsku zaštitu koja odgovara promjeru cirkulara.
Skida se ona plastična koja ide uz flaks

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,427
Ovakav meni nastavak rješava skoro sve što se ručno da riješit. Kupinu, gustu visoku travu. Ne znam sad točne dimenzije te pile, al mislim da su većinom standardizirane. Vibracija nema ništa više nego sa glavom za flaks. Nego, ako bi mogli, kad pričamo o trimerima i ovoj kremi poput fs-461-c-em navest cijenu, preko 10.000 bivših kuna je taj stroj. Naravno da vrijedi, ali da znam o kojem se cjenovnom rangu radi, nebih ni čitao. :ppozdrav:
Ja gledao da uzmem neki novi da olakšam 450-ci. cca. 10.500kn 461C bez m-tronica

neznalica

Član
Tu od
2 Svi 2013
Poruka
35
Naravno, ako misliš i ponuda je, uzmi FS450. Strašan stroj. Ali ako se izjalovi, pogledaj si Stiga trimere. Ja sam zadovoljan snagom i momentom, 1,5kW 50ccm je moj. Platio oko 2000HRK prije 2 godine. Što se potrošnje i učinka tiče, teško je reć, svi smo različiti, ali dosta radi i sa cirkular nastavkom. Trokraki nož mi nije zadovoljavao, ovo mi se pokazalo bolje, učinkovitije, brže za zaraslo. Stiga je bio Švedski brand, sad je pod Talijanima, ista firma kao i prijašnja Alpina. Ne sviđa mi se dizajn ručki, to je baš loše jer sam navikao na drugačiji dizajn, ovo treba cijeli prsluk oblačit. Njihovi leđni trimeri su oko 550, 600 eura, 1.7kW i to je ergonomski ono što bi meni pasalo, međutim to je već malo skuplje. Teži su proizvodi, moja je čak i do 10kg puna, što je zamjetna masa.
Sa pilom sam prije dosta kosio i to je alat koj je po meni super za manje strojeve.Naj veci problem koj imam je sto imam previse obaveza i sve mi preraste svugdje gdje trebam kosit.Trava od 1,5 metar pa do 2 a i preko jednom prilikom je bila iznad kabine od 539 i nije bila polegnuta nigdje a gusta ko psenica da se traktor nije vidio unutra.Vecinu toga mogu malcerom ali oko vocki ide flaks,Skarpe sam kosio pilom ali to jednostavno ne moze istrut do iduce kosnje tako da iduci put mora flaks jer pila zapinje u staro.Zadnji put sam u jednom danu sedam rezervara potrosio da sve sameljem zato glefam ozbiljan stroj s kojim mogu radit u krajnjoj nuzdi i tako a da ga ne ubijem.Trebao bi kupit i noz za malciranje vidim da su pozitivna iskustva pa probat.Fs261 sam vidio da ima snage ali da je anti vibracija slaba ili nikakva.Imam motorke 08s i kad s njom radim cijeli dan sa zlicom se nemoze jest tako da to nebi gledo.Za FS461 me trajnost u usporedbi sa FS450 naj vise zanimala jer ovig imam i stvarno za sad nikakvih problema nisam imao.

Ferrero Rocher

Novi član
Tu od
16 Velj 2023
Poruka
3
Nisi ga dobro montira, pogledaj u uputama ili negdi po internetu redosljed onih podloški. Ako ti je žnj kvaliteta noža moguće da nije dobro izbalansiran. Koje marke ti je trimer i nož.

Onaj Parkside multi-uređaj koji uz trimer ima i mini motornu pilu i nož za živicu.
Općenito sam jako zadovoljan tim strojem i zapravo mi je jedino taj trokraki nož do sada radio probleme, ali da, moram priznati da nisam gledao upute kada sam ga montirao. Budem sljedeći put pratio upute pa javim kako ide...

Zamijeni nož ili ga izbalansiraj.

A kako izbalansiram nož?
Nisam baš vidio neke druge opcije osim da ga zašarafim na glavu i to je to?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426
Imaš hrpu uputa na YT-u.
Najjednostavniji je da uzmeš neku kuglicu cca fi30, na nju postaviš nož na glatku ravnu plohu.

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
Znam da 261 nema AV na ručkama, ali 461 mi je pretežak.
Ima jednako dugačku cijev i reduktor kao 361/461, a zapreminom i snagom je izmedu njih. Nekak mi je najsličniji 335-ici (zapravo FS240 joj je ekvivalent).

335Rx je dobar i lagan stroj, nije baš za vitrinu ...ali 16,5 godina čini svoje.
Na njemu mi se sviđa visok stup i uske ručke, kao i AV na cijevi, . Naravno, nije kao 4 točke ali nije loš. Kad bi te ručke s AV-om pasale na FS261...

Rekoše da FS261 isto ima M-tronic, sad nisam siguran kaj je istina.
Ako je oznaka FS261c ima mtronic (c u označi označava m-tronic, možda je c od riječi computer ???)
Uz FS261 vjerojatno dolaze i lošije naremenice.

Kod kupnje 461 imao sam problem jer je na internet stranicama stihla i na letku pokraj trimera pisalo da iz trimer dolaze Advance plus naremenice, a dolazile su samo Advance... Na moje pitanje je trgovac bio malo neugodan...

Na kraju je shvatio što pitam pa smo zajednički ustanovili da je greška u katalogu, ali Stihl ionako ima izjavu o odricanju odgovornosti u slučaju greške kao i svi drugi...

Advance plus se uopće ne nude u HR...

Vjeruj da dobre naramenice dosta znače i da je tu FS461 uz sve ostalo u još većoj prednosti.
Moj savjet je da uzmeš FS461, ako ne budeš zadovoljan za godinu dana ga prodaš skoro za istu lovu...

Ako želiš probati FS461 slobodno se javi pa možeš doći testirati :)...
Imam i 545RX od oca pa može i nju probati...

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
211
Po katalogu: C-komforna oprema/verzija, E-ergo start, M-mtronic i još se na čoku vidi neki znak, nije standardni.
261 ima vibraciju više nego duplo od 461, a s obzirom da radiš cili dan gledaj samo profi uređaje s pravom AV.

• Like
Reactions: ZJ

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
A vidi ne mogu tvrditi da nisi u pravu.

Ali znam da svi modeli koji imaju C oznaku imaju m tronic. Isto je i na pilama....

462 i 462c su iste pile samo je razlika u m tronicu, prema tome sam i došao do tog zaključka
isto je bilo s trimerima fs460 i fs460c

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,879
Otkad ste postali toliko svi za stihla? Šta je stvarno 545 toliko lošija?

Ja taman mislio na proljeće uzeti 545... I to staru ako nađem bez elektronike

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
Moram priznati da sam sretnik, koji nema probleme (ili ih ne dopuštam da nastanu), da bi bio prisiljen kositi neobuzdano veliku travu kakvu ovdje forumaši opisuju.
Isto tako, ja živim "za ovu temu naopako 🙃", kao AntunTun. Ja uvijek nastojim pokositi maksimalno s motornom kosilicom, a s flaksericom / trimerom čistim, kosim korektivno, po kutovima, te krajnje nepristupačnim mjestima, naravno i jaku kosinu, škarpu i slično.
OK, mi živimo u prekrasnom i pitomom kraju naše Domovine, no malo smo za to i sami zaslužni. Kako? Pa imam i ja par susjeda koji površine ravne kao stol, flaksaju, kose s trimerom i ne odustaju, zašto, nemam pojma. Moji prvi susjedi do kuće rade točno to, dođu dok je trava cca 40 cm pa udri flaksericom ili čak unajme i plate kosca. Zašto, ma to samo ono znaju, mi ostali budale, držimo naša dvorišta na 3-4 cm. U goricama slično, jedan moj susjed drži apoteku, a drugi ispod mene uzgaja zmije, u travurini višoj od metra. Dođe s štilom, počne malo kositi, prijeđe pol metra širine staze, stane i ide odmarati na balkon, uz pol sanduka pive i glasnu muziku. Neobično je da ga je trava uopće zarasla.
Moje flakserice su bez elektronike, sirova snaga, jeftine, rastrošne na gorivu, ali ipak efikasne. Taman za seljačko - penzionerski labuđi pjev ili pakao, kako kome.

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
211
Otkad ste postali toliko svi za stihla? Šta je stvarno 545 toliko lošija?

Ja taman mislio na proljeće uzeti 545... I to staru ako nađem bez elektronike

Švabo je to, makar bio iz kine, brazila, amerike... ;) Po vibracijama je 545 lošiji, iako ima veći rezervar i dođe s glavom za flaks i nožem, nekima ima bolje naramenice od stihla, ali je huskvarna 300-400 eura jeftinija, ali husqvarna nema servisnu podršku ko stihl. Jbg biraj ono šta ti je srcu drago i ima najbolji servis. Ja bi sebi definitivno uzeo 545 jer je lokalni stihl serviser tako ljubazan da mi je zgadio stihl.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,708
A vidi ne mogu tvrditi da nisi u pravu.

Ali znam da svi modeli koji imaju C oznaku imaju m tronic. Isto je i na pilama....

462 i 462c su iste pile samo je razlika u m tronicu, prema tome sam i došao do tog zaključka
isto je bilo s trimerima fs460 i fs460c
Zapravo se radi o oznaci C-M gdje "M" oznacava M-Tronic Screenshot_20230815-102526_Samsung Internet.jpg

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,852
Pa i da je sve u redu postoji jedan problem - umbalans - koji brzo razjebe glavu na trimeru!
Dok se vrti u zraku sve u redu, ali kad se skrati lanac (udarac u granu) nastaju vibracije

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,270
Trokraki noz i cirkular....nista drugo nije niti bilo na mojem FS350 cak niti nemam glavu za flaks....razmisljam o investiciji u zakrivljeni tzv 'malcer' noz...

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,797
Pozdrav ekipa!

Ispričavam se ako je već bilo razgovora o ovoj temi, a vjerojatno jest, no stvarno ne vidim načina kako pregledati 280 stranica na brzinu :)
Uglavnom, malo sam zapustio jedan dio okućnice pa je narasla dosta visoka i jaka trava koju baš i ne uspijevam riješiti običnim flaksom. E sad, vidio sam dosta oglasa za ove tzv. "terminator glave" sa lancem, ali neki tvrde da one uništavaju trimer.

Ima li netko konkretnih iskustava?
Unaprijed hvala!

6fe8f106d0367c37a7dc51454339d8a8.jpeg
Koristim ga par godina ali samo za šikaru i trnje debljine od 1cm na dalje. Za travu i nije neko riješenje. Ako ćeš ga već koristiti onda gledaj da nema kamena, cigle, betona i sl. stvari i obavezno imati štitnik na trimeru, njega NE skidati.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,879
A šta fali trokrakom nožu?

Nemaš straha da ćeš si odsjeći nogu. A dokazano radi..

Što sebi. Šta ako karika odoleti 100 metara i netko bez oka ostane?

Najnoviji postovi

Na vrh