• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tuja - problem prilikom vegetacije

P

poz111

Guest
Pozdrav svima!

Imam problem, pa vas molim za pomoć.

Prošle godine posadio sam 50 –tak Thuja smaragd kao živu ogradu za ograditi se od znatiželjnih pogleda susjeda.Međutim, prošle i ove godine javljaju se problemi prilikom vegetacije koji se manifestiraju :smeđenje i sušenje iglica ,pa i cijelih grančica što narušava izgled a i utječe na sporiji rast.U dvije godine narasle su oko 20 cm.Posebno sam zapazio da je sušenje intenzivno početkom svibnja i početkom rujna.Ne znam da li je riječ o bolesti ili štetnicima.Inače gnojim posebnim umjetnim gnojivom za crnogoricu koji ima 9 mjesečno djelovanje.Da li je imao netko već takvo iskustvo ili me može uputiti na neke stručne stranice o toj problematici?

Najljepša hvala!
 
P

pozna

Guest
Pozdrav. neznam sta kaze strucna literatura,ali evo iz iskustva. zimzelene sadnice opcenito netraze neke posebne uvjete pa ja izbjegavam gnojenje i pretjerano zalijevanje.ako je jako susno vrijeme,sadnice do godinu dana kako su presadene zalijem dva puta mjesecno,ne puno ,tek toliko da navlazi zemlju.puno vode steti sadnici pogotovo ako tlo ne odvodi visak v ode.umjetna gnojiva treba izbjegavati,osim ako nisi sadnice sadio u kamen i prve 2-3 godine nikako ne pokrivati zemlju oko sadnice kojekakvim dekorativnim materijalima,npr. kamen,tucanik ili malc(komadici drveta,kore,grancice).vjerujem da tvoj problem dolazi od gnojiva ili izrazito loseg sastava tla u koje si sadio.
 
Na vrh