• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ugradnja zamjenskog motora na MIO Honda F620

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
Pozdrav, jel ima netko iskustva s montažom originalne duple remenice,(mio f620), s rupom Fi22mm, na osovinu zamjenskog motora koji ima osovinu Fi 19.05mm?(kopija gx200)

Jel to moguće montirati u "kučnoj radinosti", u garaži, ili mora tokar umišat svoje prste?

Sve se nešto razmišljam di bi nabavija lima stjenke 1.5mm, isjeka ga na pravu mjeru i omota oko malo manjeg borela da ga formiram.

Nakon toga bi zavidao komad navojne šipke sa velikom šajbom, i maticom, u osovinu, i time polako stežući nasadio remenicu na osovinu, preko pomalo nauljenog lima.

Mislite li da bi to išlo tako, ili postoji kakva kvaka zašto se to tako ne radi, nego nekako drugačije?
Jel jednostavno nać lim 1.5mm, i di ga tražit ?:icon_e_confused:

Posljednje uređivanje od moderatora:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,790
Re: Montaža remenice

Nemoj ni pokušavati na taj način, to ti se bu sve razletelo, a u najgorem slučaju bu nekaj puklo. Radilica ili bregasta, ovisi kaj je pogon.

Daj tokaru nek to odradi i izbalansira.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

Pogon je sa radilice.
Nisam ni zna da se i to balansira.
Kako bi se balansirala remenica na motoru, nisam to nikad čuja ni vidija?
Kakve pare odoka mogu očekivat da tokar pita za takav rad?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,790

Sve kaj se vrti bi trebalo biti koliko toliko balansirano je se inače javljaju vibracije, a one dovode do lomova ....
Za zamajac si sigurno čul da se balansira? On je samo s druge strane radilice.

Kod nas pedesetak kuna.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767

Tako male remenice ne treba balansirati (niti su u originalnoj verziji balansirane), zamajac je nešto drugo (drugačijeg oblika, puno većeg opsega, sa većim težištem na obodu). U ovom slučaju na ova dva elementa djeluju drugačije sile. Predpostavka da bi tu trebala mala remenica cca 8 - 9 cm, to može napraviti svaki tokar (bez balansiranja).:(:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,790

Slažem se da je to remenica malog promjera ali je dupla pa dobiva na masi.
Ne mora biti baš u gram, ali ona solucija sa podmetanjem lima po mojem definitivno otpada.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

Pa lim bi uzeo tih 1.5mm lufta, svud jednako, ako bi lega od klina do klina.
Samo je teško nać lim da remenica na njega legne teško ali ne preteško.

Remenica je veća dosta, nije 8cm.
Cca, 8 je manja, veća je veća dosta.Neznam baš sad, doma mi je.
Bila je na onom starom motoru od 171ccm, za koji su djelovi skupi, i nema ih.nije g200

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,790

Kontam ja tebe, ti bi ugradil nekaj ovakvoga samo tanje.

260_260.jpg

to ti nemože igrati ako to od lima odradiš.
Ako ideš na neku piksu (pošto je jako tanka) tu piksu bi trebalo uprešati u remenicu, zavariti i nakon toga obraditi unutarnju mjeru, iskopati utor za kanal i to bu to.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

Kontam ja tebe, ti bi ugradil nekaj ovakvoga samo tanje.

260_260.jpg

to ti nemože igrati ako to od lima odradiš.
Ako ideš na neku piksu (pošto je jako tanka) tu piksu bi trebalo uprešati u remenicu, zavariti i nakon toga obraditi unutarnju mjeru, iskopati utor za kanal i to bu to.

Sr_nje!!!
Eto ću imat i oko toga problema, a mislija sam da ću to jednostavno rješit, pošto klin vata dosta više od tog milimetra i po.:eek:
Ništa, vidit ćemo šta kažu ovih par meštara od strojne obrade šta ih uokolo ima.
Iako sam dosad ima iskustva da se neće zayebavat s malim računima.:(shake):
I da, baš sam tako nešto mislija napravit.Milimetarski točno izrezano, i omotano oko mrvu manjeg borela pa rastegnuto oko osovine.
Remenica bi to sastavila sa osovinom.

Nekako mi varenje za originalnu osovinu ne izgleda privlačno!
Ova moja mi "izgleda baš izbalansirano", a da po njoj varim i da mi se izvitoperi,nekako mi bolje izgleda nać cjev stjenke 1.5mm, npr fi 16 i prorizat u njoj za klin i malo ju raširit, dovest da legne dobro na osovinu.
Vidit čemo šta će reć "strugari" okolo.

Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767

Ta postojeća remenica je od gize i ako se ide na varijantu ubacivanja piksle onda imamo dva problema. 1 tanka piksna, 2 varenje tako tanke piksne (od običnog Fe) opet problem. Ta varijanta bi mogla igrati ako imamo remenicu i materijal od istih ili sličnih legura, pa da se postojeća remenica izbuši na veću rupu i onda ubaci piksna debljeg mesa, zavari, napravi kanal za kajlu. Ali opet to nisu varijante koje se mogu raditi u garaži sa kacavide i kombinirkama (da i bušilicu sam zaboravio:wink:).

Još jedna stvar, zašto stavljati duplu remenicu na mtk kad mu je i mala remenica prebrza (jer je pogon sa radilice). Najjednostavnije je istokariti novu remenicu na mjeru i točka. Ili ako postojeća remenica ima dovoljno mesa ubaciti "sit lock".:icon_sad:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

Pa imat ću 6 brzina, neće valjda prva bit prebrza?
A volim da imam bržih opcija za bolje usitnit drugim prolazom ili za medjuredno sa samo 2 noža...
Po mojoj procijeni, uzet će mi tokar bar 200 kn za otokarit remenicu vrlo sličnu ovoj koju već imam u garaži...:icon_sad:

edit; Brgude šta je to "sit lock"?

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767

Sa tim mtk nije baš za raditi sa samo dva noža. Zašto ? Jer je težak (previše će propadat), težište mu nije baš dobro raspoređeno (zvraćat će se, naginjati lijevo - desno). Za raditi na usko je dobra Tomosica ili IMT 504 itd... :D:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,790

Naravno da tokar koji zna znanje nebude išel na tak tanku piksu, s tim sam i računal.
Ja kolegu Bubamarca hoču probati odgovoriti od njegove ideje jer smatram da nebu dobro.
Varenje različitih materijala danas stvarno nije problem, a naročito materijala od kojeg je ta remenica napravljena. To ide uspješno co2 aparatom sa običnom žicom.

Sit lock je malo preskupa igračka za ovaj problem.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

Mislija sam da je neko ovdi već upasiva kineza, na f620, da ima nekih iskustava, pa da ih podijeli s nama...:icon_weed:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767

Da ti ne objašnjavam što je sit lock, samo uguglaj taj izraz i klikni na slike pa ti se sve otvori i vidjet ćeš o čemu se radi (vrlo jednostavna stvar a može riješiti problem). Inače za takvu remenicu sit lock bi koštao cca 60 -70 kn.:8):

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

Pa tokar će mi za drugu remenicu, vjerovatno, probat uzet 200-300 kuna.
Tako da mislim, ako toliko bude pita, da mu neće uspit, makar ja syeba motor.
Da sam 1000kn za motor, i 200 mi je previše za komad željeza.
Ležat će motor sa strane dok ne naleti kakva druga remenica...
70kn za taj sit lock je još prihvatljiv trošak.
Iako ja sad gatam, možda tokar bude pita 50kn za renemicu istokarit, mada znajuć ove naše odma će mi sve državne namete gledat naplatit...
Shvaćam ljude i mene država dere, ali...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,790

Brgud, daj link na dučan gde ima sit-locka po toj cijeni. Ovi u metropoli su bezobrazno skupi oko toga.
I mene čeka ista fešta ko i Bubamarca oko pripasivanja jer nisam uspjel nači dijelova po povoljnoj cijeni za svoj G42.

Jedino da to sve skupa prodam u dijelove pa nek se neko drugi sa tim bori :icon_scratch:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

Šta tražiš od g42?
Evo ti ovaj moj, ako budeš prolazija kroz Kaštela javi se.
Nekog vraga smo ga slikavali ispitivali, ali neznam ja to procijenit, jel pri kraju ili može još.
Remenicu nedam, karburatora, i filtera zraka, više nemam.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

Remenica je 14cm vanjska a 8 unutrašnja.
Na ovaj remen, debeli, neznam baš da i idem tokarit novu , ta od 8cm, nebi smila bit puno manja, jer površina nalijeganja remena bi bila nikakva, zapalija bi se.:frown:
A time bi i veća tribala bit tek mrvu manja jer se tribaju poštivat nekakvi odnosi, da bi isti remen moga bit i za sporije i za brže brzine.

Najbolje onda opet istu remenicu stavit, ili otokarit istu ovakvu.
Frezat će se u nekim drugim brzinama.Jedino šta možda nebude Honda dovoljno spora za plug vuć.

Danas doša motor, suv, ulijem ulje i benzin i upalim motor.2-3 potez.
Zvuk jeziv, metalan, ka da lupa u njemu.Djiri manji od najmanjih na najsporijem dizelašu.Dam mu malo gasa, (valjda se dotad i podmaza)malo lipše se čuje.Ugasim.15 tak sekundi je radija.
Malo pogledam i upalim ga opet, normalniji zvuk.Opet 15tak sekundi...
Valjda će bit ok, jer ja ni neznam kakav zvuk triba imat, a nisam dava jači gas, samo minimum i niže.:icon_scratch:

Tribat će vidit kako sajlu od gasa rješit.
Valjda će bit slika s idejama na internetu.

Na vrh