• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ugradnja zamjenskog motora na MIO Honda F620

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Re: Montaža remenice

Ove sam ja konktaktirao za jedan sličan sit lock, cijena 60 kn.

http://www.bibus.hr/proizvodi-i-rje...osna-tehnika/sit-lock-stezne-ljuske-i-pribor/
I ja sam imal posla s njima za sličan problem , ali su onda bili bezobrazno skupi.
Svejedno hvala.
Šta tražiš od g42?
Evo ti ovaj moj, ako budeš prolazija kroz Kaštela javi se.
Nekog vraga smo ga slikavali ispitivali, ali neznam ja to procijenit, jel pri kraju ili može još.
Remenicu nedam, karburatora, i filtera zraka, više nemam.
Onda mi trebala radilica za neki projekt, pošto nisam mogel utvrditi stanje tvoje u međuvremenu sam nabavil takav motor u kojem je naravno neispravna radilica :mur::mur:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
Moja se radilica da raspresat ako su valjčići od ležaja oćutili.Ja mislim da nisu, ali ti to neznam dijagnosticirat.
Ako budeš u ove krajeve svrati, uzmi motor i nosi ga mukte.
Pita sam bija nešto sitno love za njega, da mi malo nadožunta za novi da ga lakše nabavim, ali sad imam drugi, i ovaj ti dam mukte.Ili radilicu.
Samo me, molim te, nemoj tentat da ga ja nekud šaljem.Jer tad bi se, po mojem vrimenu i obavezama,- moga načekat...:icon_twisted:
Živija.
Meni se nije dalo zayeba_at s motorom koji već sad ima cirkus za djelove, koliko god mi se svidjala njegova "arhitektura"..Jer napravljen je odlično.
Remenica data tokaru, skupa s motorom, kaže 100kn..Može..
Ako znaš kakvu sliku di se vidi kako i di sajla od gasa ide na "Chindu", nabaci, ako ti nije fatureta.

Edit; bit će mala zaye_ancija jer zaštita auspuha tuče u zaštitu remena.Moram vidit šta će se tu "micat" i kako.

Koji to motor si nabavija ?:(grin):

Sorry brgude, motor je 6.5 konja sa njuškala, kopija honde gx200, 1000 i nešto kuna + poštarina.Crveni s bilim rezervoarom, piše ,čini mi se moller, ili tako nešto.

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Prolazih kroz tvoje krajeve (pret)prošle nedjelje. Zakaj se nisi sjetil, pa da ga pokupim Muhi?

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767

Ako ti škarigo bude smetao za remen ili zaštitu remena, ako ima mjesta na cijevi od prirubnice do lonca, prerežeš ga i nadocijepiš jedan dio, time da škarigo onda možeš i zaokrenuti, izdignuti i dobiješ više mjesta da ti dođe bliže mjenjača. Ako je sa crnim filtrom zraka onda je vjerojatno suhi pročistač zraka (puno bolji bi bio sa uljnim pročistačem zraka). Sa uljnim je donji dio bijeli a gornji crni. Da li si na to obraćao pažnju ?:(smirk):

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

I ne baš.:icon_cry:
Vidit ćemo za montažu kad tokar rješi svoje.Nije mi sad trenutno u glavi svaki detalj.Vidit ćemo.Možda bude pasa auspuh od g42?:(grin):
I uljni filter, iako sam ga planira na tomosića montirat jednom kad budem ima vrimena.

Za pokupit motor, pa nać će se jednom neko ko će tud proć, da ga ponese kolegi muhi.:s:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

Bi li tribalo pazit na šta posebno s novim motorom?
Ja sam samo ulija ulje, 10w40, nekih cca6 deci, dok nije došlo do ruba di se zavida šipka/mjerač, i ulija benzin, pa upalija.
2x po 15tak sekundi da se uvjerim da pali.
Mislija sam za prvo vrime stavit remen na sporiju remenicu, i na pola gasa ili čak malo manje radit s njim.
Šta još triba pazit, svaki savjet mi je dobrodoša.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767

Ulja bi trebalo biti da kraja navoja od čepa kad stoji vodoravno. Bilo bi dobro prije nego si ga upalio (nakon ulijevanja ulja) da si ga malo izokretao da ulje dođe na sve habajuće elemente, pa onda zapaljot. Možeš ga malo pustiti da radi na min sa svako toliko dodavanjem gasa da cca do 50 % okretraja (u kraćim intervalima) i onda smanjivati gas i malo ga držati na malo većem gasu od min. Znači da potroši par litara goriva na različitim okretajima ali ne preko 50 %.:icon_e_smile:

Da i kad budeš počeo raditi s njim, ne ga opterećivati više od pola gasa, gledati ulje i bilo bi dobro ga promijeniti nakon cca 10 sati rada (pogotovo ako vidiš promijene na ulju).

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

Tokar odradio remenicu, tek se sad otvaraju problemi.
Iz nekog razloga moram kupit drugi remen jer je ovaj predug, a nov je...:icon_lol:
Ista remenica..
Taj "škarigo", valjda auspuh, je korporativnom politikom naštiman da uvik puše točno u lice, a ne u stranu, pa ću ga morat prekrajat novog.
Inače čak nebi ni smeta...
Tokar ubacio nekakvi komad/šajbu, s kojim je vidom stega remenicu do motora umisto da je ostala poravnata sa osovinom!!!
Dobra ideja ali je ta šajba tribala bit sa kontrastrane a obične šajbe koje drže nju su tribale držat remenicu.

Filter zraka je običan komad spužve, nije niti onaj papirnati valjak ka kod honde.:icon_lol:
Kinez..
Dobra je strana ta da se skidanjem plastičnog kućišta spužve dobije jedan plastični poklopac donjeg dila, koji je "cijev" a jednakog promjera ka šta je donji dio uljnog filtera.
Oprobah ih sastavit komadom gume od kilera, i bit će to skroz ok, kad nabavim produžetak/maticu za vidu koja ide kroz njega, jer je originalna kratka!!tako da će filter bit uljni ako bude motor tija radit uredno s njim.
Nevidim zašto nebi, za 171 ccm je radjen, ali za veću potrošnju goriva.
Pustit ću malo motor na originalnom filteru da se malo razradi ali ovaj je spreman i u par minuta je montiran, kad dodje vrime.
Lipo stoji ne smeta ničemu.

Gas je posebna priča!!!Kako god da se smislim,-uvik naopako!!!
A nemogu nigdi nać kako je na originalnom motoru to rješeno!!!
Morat ću ugradit kakvu koloturu za sajlu od gasa!!!:biggrin:
Pun internet rješenja di je kontra!!Kad se popusti gas onda je-forgas!!!
Morat ću neke poluge izmišljat jer mi se nesvidja rješenje da mi feder stalno drži for gas i da ga ja "davanjem gasa" vraćam prema minimumu!!!:icon_pray:
Još neznam di nabavit ono go_ance šesterokuto s vidom koje drži sajlu, a odozdal ima segerić koji ga drži da ne ispadne s lima.
Ajajaj...
Nema mi prijatelja Vicka, on je uvik pun rješenja i savjeta, onih "iz života",(nas prisiljenih uvik nešto krpit i kemijat)...

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767

Da, škarigo je auspuh. Prije nego si radio remenicu bi bilo trebalo motor staviti na postolje mtk (da vidiš pravac prema remenici na mjenjaču) i prema tome napravit remenicu od jednog komada da se poklapa sa onom drugom (bez ikakvih šajbi). Tebi možda tu treba sajla za guranje poluge za dodavanje gasa. Ako je tako onda ti treba sajla jednostruka (čelična) kao što je bila na fići za čok (ako si dovoljno star da znaš kako izgleda).:(devil):

Evo jedan primjer, kako je odrađena remenica na sličnom mtk.

cxKDgWN.jpg

Kod takve sajle treba je namjestiti (gore na upravljaču) ručicu za dodavanje gasa kad je min (da je ručica zategnuta) a kad dodaješ gas ručicu otpuštaš, stime da na motoru mora biti opruga koja će pomoći sajli u guranju poluge za dodavanje gasa na motoru. Znači suprotno od uobičajenih sajli za gas. Ali opet da ponovim ako je tako složeno na motoru (stavi jednu detaljniju sličicu) gdje se to vidi.

Posljednje uređivanje:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

Mislim da sam remenicu rješija.Kako-vidićemo...:(devil):
Tokar danas "nikako nije ima vrimena", (uzea je tu 100kn, više nemože) pa sam to sam raskopa.
Izvadija sve van izvlakačem i primirija letvom, dokle triba remenica doć.
Nakon toga izriza jedan komad cjevi, bakrene, za distancer, pobrusija ju na mjeru, i stega remenicu.
Osovina ima zadebljanje prije semeringa, pa se može na njega zategnit cjev/distancer.
Samo šta mi je tokar otokarija malu vidu kroz osovinu.
Neki je "divlji navoj"(8mm vida), nije ovaj standardni metrički.Sad mi drži nekih 7-8mm navoja.
Dosta, ali da znam di nabavit dužu vidu, nabavija bi.
Navoja ima bar još 12mm, u osovini, kojeg vida nedira.

Tema je dlaku kompleksnija, evoluirala je od početnog pitanja, a da sam ima ovo di čitat puno toga nebi pita.
Bit će kineza, koristit će nekome..

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Tih 7-8mm ti je dovoljno. Taj šaraf ionak niš' ne drži (remenicu drži dosjed), već samo sprečava da, ako se rasklima, remenica izleti van.
Zalijepi navoj s Loctite 243 ili 2400 i ne brini brigu.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
Moja remenica trenutno neće rukom van, triba izvlakač.
S vrimenom, i radom, možda bude labavija.
Momentalno je naslonjena na komadić cjevčice dug 14mm koji je drži na točnoj udaljenosti od motora.
To je da bi letva dirala "obe remenice na oba kraja" .
Vida drži sve to stegnuto.Ima veliku šajbu koja drži remenicu, i feder šajbu, da se ne odvida, pa će loctite vjerovatno pričekat, da sve bude 100% sredjeno i isprobano.

Volija bi da je vida duža zbog kvalitete radilice, da se narez ne pojede:(devil):

edit; motor je zavidan di bi triba doć.da to uradim sknija sam limenu zaštitu sa auspuha.
Neznam bi li ju i stavlja jer je auspuh sa strane remena teško da ću se na njega opeć.
jedino s rupama neznam šta bi, vjerovatno ću zavidat samo vide nazad.

Posljednje uređivanje:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
Kajla je klin, koji drži kanal na osovini i kanal na remenici?

To je stavija tokar, stavija ga je tako da ga gospa sinjska više nebi izvadila iz osovine na motoru.
Izgleda da je utor na motoru dlaku uži bija pa se on tu nešto igra bruska dio klina, ili nečim struga, (možda i nije) ali kad je sija do dna ka da se zanj zavarija.
Malo sam ga proba vadit ali neda se bez ozbiljnije sile.
Komad bakerne cjevi od neke redukcije od cjevi od grijanja sam naša u garaži.
Taj komad cjevčice nasidne na ono konusno zadebljanje na radilici, pa ako je remenica stegnuta vidom ne brljavi, lipo stoji.Izgleda ka bakrena radilica:icon_twisted:

Rješija sam i gas, možda privremeno,(sajla kroz rupu i luster spojnica):biggrin: pa možda jednom to rješim elegantnije.

Zasad osta samo remen.
Izgleda da je arhitektura ovog motora drugačija nego onog prije, koji isto nije bija original..Tu je triba bit g200 valjda a ne g42..
Po "kitu za montažu" ovakvog motora koji se da kupit za nekih 500kn i priko interneta, ispod ovog motora ide ploča, s duplim vidama i montaža motora je predvidjena nešto dalje, nekoliko cenata, neznam onako sa slike.

Ja bi ostavija ovako i nabavija kraći remen.Neznam još kakav ću uspit nać,102 centimetra je unutrašnji opseg, mireno otprilike flaksom od trimera..:icon_lol:

Još ostaje onda onaj botun off/on pribacit gori al to nije neki problem jer gori ima već botun.neznam jel ta žica uzemljuje, mogu li ostat oba, tako bi bilo najelegantnije.
Gas je inače, ok, ja sam isprva, nešto bija krivo zaključija, jednostavno ga je rješit.
Mislija sam da je naopak, (da se na drugu stranu dodaje), e tad bi bila utakmica samo takva!!
Moram se i na motor malo naviknit, ima ćok, kad se ne naštima na početku, kako triba, motor radi ka da je na samrti.
Jeziv zvuk, ali kad je ćok na ili sredini ili vraćen, gas na nižim okretajima, lipo prede i tih je relativno.
Dimi, ponešto, (ili se meni čini u garaži), za par minuta usmrdi dobro garažu, ali kad se pogode dobri djiri dim se ne vidi.
Mislim da će kad se bar mrvu razradi dimit dosta manje. Ipak nema još 2 minute rada ukupno.
Znaju li se slabe točke ovog motora, (osim šta je cili slaba točka:icon_twisted:), na šta bi tribalo pripazit?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Samo pazi da mu ne usfali ulja. Sve drugo je OK.

Mi smo imali 10 kineskih agregata (jedan je 160ccm, a ostali cca 350ccm), radili su bez prekida po cijelu noć. Ni s jednim nije bilo problema, a ulje (Super5 15W-40) je mijenjano na 50...100h.
Od prvog trena su se vrtili 3000 o/min.
Jedina im je mala bila premali tank (30 litri). Teško je izdural noć bez dopunjavanja.

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
@bubamarac

Ja da se ubacim na ono pitanje u vezi elektrike, može biti koliko god hoćeš prekidača. Isto kao na muti što imaš na stopicu onog modula spojenu žicu za masu tako i ovamo izvedeš.

Jedino pazi da ne ostaviš neki spojen kad kreneš paliti (bilo je slučajeva gdje su kidali kanap pokušavajući pa tek onda skontali da je prekidač u stop poziciji). :)

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
Šta mislite oće bit problem nać remen na dužinu koja mi triba?koliko bi moga koštat?Neznam mu ni širinu, triba bi je izmirit.Sve se nešto mislim i ploču radit, pa zadržat postojeći...
Kolika je realna potriba(/rizik) za onom ručkom koja gasi motor?
Vidim je skoro na svakom zavezanu...:icon_eyes:

U mene je ulje 10w40, ide mi i u auto i u motor, pa sam ga ima u garaži...
Nisam uspija nigdi pročitat koje stavit.

Philby, nema veze za špag, nije skup.Ako budem toliko glup, s guštom ću investirat u špag:icon_toilet::icon_rofl:

Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Remen ti je vjerojatno 17 širine, a dužinu staviš po potrebi koliko bude pitalo (razne marke, različite cijene cca 20 - 50 kn). Ulje ako radiš u zimsko radnom vremenu onda 10W40, ako radiš u ljetnom radnom vremenu od 15 - 35 celzijevaca onda ulje sea 30. Valjda si dobio uz motor osnovne karakteristike motora i osnovne održavanja (gdje bi između ostaloga trebala biti preporuka, koje ulje koristiti). Ako nisi onda to traži od trgovca od kojeg si kupio motor.:(punch):

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ti motori nebi trebali biti osjetljivi na vrstu ulja. Em su primitivni, em su sporohodni, s jednostavnim posmazivanjem.
Rekoh, mi smo koristili Super5, teško dizel ulje, pa nije bilo problema. Neki su natukli preko 400rh i još se drže.
Ako imaš Delta5 ulje ili neko slično, nemreš pogriješiti.
I najgore ulje je bolje od onoga kojega fali.

Na vrh