• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

UKIDANJE POTICAJA

D

dmeter

Guest
GROF kaže:
...POTICAJI!???...ČA JE TO?., ZAČ JE TO?...
...narode! na samome početku mog pisma molim vas sve skupa da nenavalite name ko muve na G...o., ovo pišem jer mi nekoliko stvari ni jasno?., navest ću ženin /čitaj suprugin!/ i moj primjer. ovako!., o čemu se dela?., žena moja i ja krenuli u poduzetničke vode., ja ekonomista i računam samo na rad; dobit, trošak, profit., ... žena frizerka nima kadi delat., a žena oće delat treba novčića, treba od nečeg živit!., pomogli malo roditelji - to jim je i dužnost jer smo njiovi, u privrednu banku po novčiće i ajmo delat salon. majstori dolazidu i pomalo deladu - više lažedu, pekljadu, zanovjetadu, svi odreda imadu firme i obrte dok netreba dat - izdat račun iliti R-1., e onda vidi mare vraga!., svi odreda u blokadi, neisplati se radit legalno, propalo poduzetništvo zbog neplaćanja., a zgodno, sve deladu na crno, lova - novčići na ruke i u GOTOVINI., nima čekova, kartica, peglanja, banaka - provizija, sve u brutu, made in žep!!!., trebala nam brzo lovica - novčići, nenamjenski kredit, rata do =2.000,00 kn.-, kamata 17,99 %., pa ti delaj rodjo moj!

...postavlja se i nameće samo po sebi logično pitanje?!., pa kadi bi nam bil kraj da smo dobili poticaje od države; neki =50.000,00 kn.-, pa da je kamata bila; 6 %., pa da je poček bil; 2 godine, pa u ovi 9 godin da smo dobili poticaja barem; =5.000,00 kn.-, ...??? i tako da nenabrajam., i sad moja ženica - direktorica - vlasnica - šefica - čistačica - računovodja,... treba delat i delat da podmiri sve računčiće. ča ona više dela?., sve obaveze plaćanja prema državi su iz godine u godinu veće., a usluge u cijenama? su iste ili malo, malo veće!., kada žena? kalkulira i razgovara sa poreznom upravom., ma uvik je odreda lipo neljubazno utješidu!., pa ako vam neide posal., ki vam je kriv?., zatvorite butigu!...

...kada je bura, nevrime, snig,... napravil štetu na salonu?., odkud naplatit štetu?., ki je kriv?., bog!., država., narod.,... pitamo u općini /čitaj državi/., a ki vam je kriv kad niste osigurali?., ajde u osiguranje, osiguraj objekt i sve ono ča je u njemu!., halo bingo!!!., to i to., lipo dojdedu drugari iz osiguranja sve pogljedadu, popišedu,... projde jedno vrime, majstori - majstorine sve napravidu., drugi neradnici - menadžeri! izdadu račune - fakture; R-1., ajde po novčiće ili jim plati na izmišljene račune!!!

...podigla bi ona lako cijene i to nekoliko puti!., recimo da joj je muško šišanje izmedju =250 - 300,00 kn.-,... pa sve tako!., ali narode moj!., pa ki bi joj došal??? u salon!., u cehu frizera ličko-senjske županije imadu na celome području - terenu iste ili slične cijene usluga..., po tome se i ravnadu na svojim sastancima, seminarima, savjetovalištima,...

...ode ja predaleko i naširoko!., puno stvari mi ni jasno kada je poljoprivreda u pitanju!., pogotovo velika?...

...ovo je malo šale., ma šalim se ja!
TREBA DAT POTICAJE!, ČIM VIŠE!, ČIM REDJE I NA VRIME!, A DELO I POSAL!., MA KI VAM VOLI DELAT DOK IMA POTICAJEV!., MOŽDA OVE GODINE I MOJA ŽENA DOJDE NA RED ZA BILO KAKOVE POTICAJE!., NEKA ONDA POTICAJEV, PA KOME ONI SAD SMETADU!!! /narode moj nemojte se ljutit na ovo moje karikiranje nečije zbilje!/., ma samo me probajte razumit., ma i ja bi kakove poticaje!!!

BOG! VAS BLAGOSLOVIL NARODE RADNI I NERADNI = MOJ! sretno nam sa poticaji!
Zašto bi iko poticao frizerski salon,to je usluga bez koje nije ugrožen opstanak.
a i ulaganja su
10m2 prostora 30000 eura
Škare i pizdarije 1000 eura
Stolice i namještaj 1000 eura
Sveukupno 32000 eura
Dnevno 20 šišanja prihod 600-1000 kuna dnevno

Jedan poljoprivrednik da bi opstao naprimjer u proizvodnji mljeka 50 krava
50 krava 100000 eura
Štala 50000 eura
zemlja 50 hektara 100000 eura
traktor 30000 eura
sijaćica,plug,balirka i ostali prikljućci 50000 eura

Ukupno 320 000 eura minimum a svota je bliža miljunu
Prihod dnevno 1500 litara mljeka ukupno 3000 kn dnevno u laktaciji

ti kažeš recimo da joj je muško šišanje izmedju =250 - 300,00 kn
baš pošteno alat škare vrijednost 50 kuna dnevni prihod 5000 kuna ma ludilo
onda bi litra mlika trebala biti 200-300 kuna litra.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ukupno 320 000 eura minimum a svota je bliža miljunu
Prihod dnevno 1500 litara mljeka ukupno 3000 kn dnevno u laktaciji

250-300 dana laktacije puta 3000kn je cca 100.000-120.000 Eura iliti ogromnih 31 do 37 posto ulaganja

J

JOSIP.1

Guest
i jos uracunaj varijabilne troskove, jer farma ne moze funkcionirati bez ljudi, goriva, rez dijelova, struje, vode, davanja drzavi, veterinari, repromaterijal, dodaci prehrani..... to sve naravno pada s neba...

a kad se okrenem oko sebe vidim koliko su nasi farmeri bogati uz tolike milijune, sta pricate, uboga sirotinja uz danonocni krvav rad bez nedjelje i blagdana i radnog vremena, zive zivot u govnima.....

ti smiljane ocito nikad nisi krocio nogom u farmu, svi gledaju samo s direktorskih pozicija i racunaju koliko zaradimo....

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ne, Josipe nisi u pravu sto se mene osobno tice, no to nije bitno.
Ako ulozis 100 kn i imas 37kn godisnje prometa (odnosno izlaznih racuna, a imas i vise jer su ti prihod i telad i vrlo vjerojatni visak hrane ako imas 50Ha na 50 "stalskih" krava). I da su troskovi 40% neto fakturiranog ispadne da na ulaganje od 100kn imas dobrih 20-25 kuna neto dobiti. To nije los posao.
U sto se to moze uloziti 300.000-400.000 Eura i imati 60-70.000 eura neto dobiti (ili 40.000, svejedno) godisnje, a da se ne prodaju usluge?
(i nije rijec jeli netko bogat ili ne, nego cisto matematicko-poslovno gledano. Ako ima za uloziti 300.000 naravno da je bogat, ali to, naglasavam, nije bitno. I jasno, ovaj primjer za koji smo se zakacili, nije jednostavno imati 50 krava. Gadan je to posao.)
I da se, dalje ;) , razumijemo, ja jesam za to da drzava zbog milijun razloga potice poljoprivredu, i to narocite te koji poljoprivredu smatraju poslom i imaju uredno i transparentno knjigovodstvo, a poticaje kao socijalnu kategoriju bih preselio u ministarstvo socijalne skrbi jer i to treba.
A to da se racuna koliko se zaradi je sasvim normalno. Svaki poslovni subjekt na kraju godine predaje zavrsni racun i ne vidim razoga zasto bi poljoprivrednik bio od toga izuzet. Ili hoces reci da se covjek bavi poljoprivrerdom da ne zaradi, iz ciste ljubavi? (nije sve u zaradi, naravno, ali nemojmo sami sebi lagati)

J

jare

Guest
Smiljan kaže:
Ne, Josipe nisi u pravu sto se mene osobno tice, no to nije bitno.
Ako ulozis 100 kn i imas 37kn godisnje prometa (odnosno izlaznih racuna, a imas i vise jer su ti prihod i telad i vrlo vjerojatni visak hrane ako imas 50Ha na 50 "stalskih" krava). I da su troskovi 40% neto fakturiranog ispadne da na ulaganje od 100kn imas dobrih 20-25 kuna neto dobiti. To nije los posao.
U sto se to moze uloziti 300.000-400.000 Eura i imati 60-70.000 eura neto dobiti (ili 40.000, svejedno) godisnje, a da se ne prodaju usluge?
(i nije rijec jeli netko bogat ili ne, nego cisto matematicko-poslovno gledano. Ako ima za uloziti 300.000 naravno da je bogat, ali to, naglasavam, nije bitno. I jasno, ovaj primjer za koji smo se zakacili, nije jednostavno imati 50 krava. Gadan je to posao.)
I da se, dalje ;) , razumijemo, ja jesam za to da drzava zbog milijun razloga potice poljoprivredu, i to narocite te koji poljoprivredu smatraju poslom i imaju uredno i transparentno knjigovodstvo, a poticaje kao socijalnu kategoriju bih preselio u ministarstvo socijalne skrbi jer i to treba.
A to da se racuna koliko se zaradi je sasvim normalno. Svaki poslovni subjekt na kraju godine predaje zavrsni racun i ne vidim razoga zasto bi poljoprivrednik bio od toga izuzet. Ili hoces reci da se covjek bavi poljoprivrerdom da ne zaradi, iz ciste ljubavi? (nije sve u zaradi, naravno, ali nemojmo sami sebi lagati)

kakva zarada od teladi?od 50 krava nećeš godišnje imat 50 telaca...40 je već odličan rezultat.i šta imaš od holštajn telaca ništa.platiš teljenje,zamijenicu,dodatak kolostrumu itd. ne ostaje ništa.osim toga žensku telad ostavljaš za remont stada znači prodaš samo muške,a one ženske da bi postale krave trebaju 2 godine.ejjj 2 godine ih hraniš ,a ne donose ti nikakvu zaradu baš nikakvu.sa tih 50 ha ne hraniš samo 50 krava već toliko ili čak više podmladka,proizvodiš i žitarice za smjesu tako da viškova jednostavno nemože biti ...kažu kukuruz je bio 50 lp bar ste proizveli jeftino mlijeko ma brus malo kad me je proizvodnja kile kukuruza koštala min 65 lp!samo sušenje te izađe 8-9 lp/kg još sam malo napiso.kakva dobit pitam te ja...možda kad bi sve bilo idealno da se svaka krava sama oteli možda da i sama sebi papke 2 put godišnje očisti da pije čaj s limunom i medom pa da ne dobije gripu :roll: da nikad ne dobije mastitis,ketozu,mliječnu groznicu ,da pije samo čašu vode dnevno umijesto čak i do 100l vode,da se sama pomuze,da mašu repovima ko sumanute umijesto ventilatora,da dođeš u štalu i da im kažeš ja idem tjedan dana na more ,a one ti kažu ok mi ćemo se pobrinut za sve,jer ne treba se zavaravati gazda najbolje pozna svoje krave i ne postoji radnik koji ga može adekvatno zamijeniti, pa makar i za dan ...kada bi sve to bilo tako onda bi možda, ali možda ostalo tih 20-25% o kojima pričaš.
da nebi ispalo da se ne slažem sa svime sa podebljanim se slažem i ispričavam se što sam uletio ovako kao padobranac.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Naravno da je 50 krava veliki, ogromni posao sa mnogo faktora koji utjecu na konacni plus ili minus. I naravno da se ne moze gledati samo kroz brojke, ali ja osobno nikako ne mogu razumjeti da dobro organizirana i pametno vodjena farma sa 50 mlijecnih krava na 50ha zemlje ne moze dati obitelji koja se time bavi sasvim korektne prihode. I mogucnost da se ode i na godisnji odmor kao sto svatko tko radi privatni posao ode (sa puno problema oko organizacije funkcioniranja posla kad su vlasnici/radnici na odmoru)

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967
Smiljan kaže:
Naravno da je 50 krava veliki, ogromni posao sa mnogo faktora koji utjecu na konacni plus ili minus. I naravno da se ne moze gledati samo kroz brojke, ali ja osobno nikako ne mogu razumjeti da dobro organizirana i pametno vodjena farma sa 50 mlijecnih krava na 50ha zemlje ne moze dati obitelji koja se time bavi sasvim korektne prihode. I mogucnost da se ode i na godisnji odmor kao sto svatko tko radi privatni posao ode (sa puno problema oko organizacije funkcioniranja posla kad su vlasnici/radnici na odmoru)
daaaaaj nemoj me nasmijavati,kakav godišnji odmor :cry: ...možda na dan ili dva,ali sve prek toga bi te tolko koštalo da idućih desetak godina nebi ni u snu pomišljal otići nekud :evil:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Kao sto i npr. vlasnik restorana koji radi cijele godine moze otici na GO (ne kazem da je lako i jeftino ali nije nemoguce)

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967
hmm...mislim da me nisi shvatil kaj hoću reči :scratch ...nije problem odvojiti par tisuća kuna za npr. tjedan dana na moru,nego je problem kaj budeš zatekel u štali dok se vrneš,jer kak je"jare" prije već napisal nema toga radnika koji te može adekvatno zamijeniti,a potencijalna šteta može biti tolika da se godinama moraš oporavljati od nje :?

no mislim da je ovo već otišlo debelo u off,pa ak ima neka slična tema nek admini premjeste. :mrgreen:

G

GROF

Guest
dmeter kaže:
Zašto bi iko poticao frizerski salon,to je usluga bez koje nije ugrožen opstanak.
a i ulaganja su
10m2 prostora 30000 eura
Škare i pizdarije 1000 eura
Stolice i namještaj 1000 eura
Sveukupno 32000 eura
Dnevno 20 šišanja prihod 600-1000 kuna dnevnou =250 - 300,00 kn
baš pošteno alat škare vrijednost 50 kuna dnevni prihod 5000 kuna ma ludilo
onda bi litra mlika trebala biti 200-300 kuna litra.

.........poštovanje! nadasve vridni forumašu; dmeter!!!

...ma nagovorište vi mene na kravice., ma kada bolje razmislim!., ma ima puno posla., ali kravice su zakon!!!., a lipi moj čovik!., ma predlažem vam da vi onda idete na frizeraj., ma možda bi vami bilo bolje delat frizure., ma mojoj ženi i meni to nikako ne ide od ruke., ma nikako nam slaba računica???., a kako ste vo vi lipo sve skontali., ma ja onako odma zaključil., ma vi ste rodjeni za frizera., a moja žena i ja za stočara.
...samo čaćeš?., žene ko žene., moja odma meni veli., ma moredu krave i prasci., ali niš bez ali., do 5 krav., negdi do 10 prasac., ono neš neristov, neš bravac, par krmač., i to je uglavnom to., ma dobar ste mi rekal savjet., a kako i moja žena kaže!., na salon i frizeraj ni poticaja., viš, viš., na poljoprivredu ima., ajmo i mi u stočare!., ...e., je..m ti žene!., baš je vo vodeka morala čitat., uze vrag žene i poticaje., ma vidš ženskog vraga., ma ni počela ni mirisat kravu., a već kubicira /ma ne mliko!/., ma već koliko bi nam novi ministar; gospon čobanković dal na neki 5 kravic i 10 prasac???...

...p.s. poštovani forumaš; dmeter!., ča god bi vam trebalo za pojasnit oko šišanja., rekla žena ni problema., sve će vam reć., ma isto to očekuje od vas u svezi poljoprivrede!...

POŠTOVANI FORUMAŠU I POLJOPRIVREDNIČE!., NEMOJTE SE LJUTIT., MA VO JE MALO ŠALE DA RAZBIMO VU VRAŽJU RECESIJU ILI KAKO SE ONO ZOVE NA HRVACKOM - LIČKOM JEZIKU; "NESTAŠICA"!!!., ali i dalje ostajem pri tome naprvo iznesenom postu., da bi i mi volili malo državni poticajev za naš salon., ma barem malo., znate naš salon je mali., e onda i malo poticajev!!!

Lipi vam pozdrav svima skupa iz predivne nam like!., LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE!!!., a poseban pozdrav nadasve vridnim poljoprivrednicima širom lipe naše i celoga beloga svita!., znam da delate svi stvarno puno i previše., i uz sav trud, muku, prašinu, blato, smrad, znoj, žuljeve, birokraciju, papirologiju,... morate gljedat u nebo i zazivat dragoga BOGA! da sve bude onako kako bi i trebalo bit., i ni., ni uvik baš onako kako treba., ma uvik nam nešto treba, uvik nešto fali!!!...
BOG! BLAGOSLOVIL HRVATSKU POLJOPRIVREDU I POLJOPRIVREDNIKE! DAL JIM ZDRAVLJA I SRIĆE!

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Mike kaže:
hmm...mislim da me nisi shvatil kaj hoću reči :scratch
Shvatio sam ja jako dobro sto hoces reci ;) upravo to sto si objasnio i ja tako tumacim stvari. Pretpostavljam da je manji problem platiti ljetovanje nego treba organizirati posao kad gazda nije fizicki prisutan. I to kosta i novaca i zivaca. Kao sto rekoh, kao svatko tko se bavi privatnim poslom, a ne moze zatvoriti "butigu" na neko vrijeme. A takvih poslova, osim stocarstva (i poljoprivrede opcenito) ima jako puno. No, to je kao sto si rekao ne off-topic vec debeli off-topic :)
(ja neznam pisati ovako lipo ka grof pa neke stvari reknem moguce nejasno. Btw Grofe, kako stvari stoje premijerka nam nece vise gostima ni kavu nuditi jer nema šoldi, tako da sam iskreno zabrinut koliko će šoldi imati Čo za ovo o čemu pričamo. Nekako se bojim da ni za frizeraje neće ništa ostati.)

Ajmo nazad na temu. ;)

J

jare

Guest
Smiljan kaže:
Kao sto i npr. vlasnik restorana koji radi cijele godine moze otici na GO (ne kazem da je lako i jeftino ali nije nemoguce)
ugostitelji to riješavaju kolektivnim godišnjim odmorom jer ne postoji niti jedan ugostiteljski objekt da tako dobro radi baš svaki tjedan u godini da ga je šteta zatvorit u tjedan-dva tj. da baš mora raditi cijelu godinu.
ispričavam se na off-u.

baba

Aktivni član
Tu od
5 Pro 2008
Poruka
267
Da li ima netko informaciju da li su ukinuti poticaji za podizanje trajnih nasada? Čitajući novi zakon o potporama i operativni program trajnih nasada na NOVIM stranicama mps.hr ispada da će se priznavati samo povrat kapitalnih...ministarstvo ne odgovara na upite, a sadnice treba narućiti :evil:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Baba dobro pitanje, a ovi iz ministarstva su malo drski. Ne znam tko od koga živi.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Bojim se da oni znaju manje od nas, dakle ne znaju nista..... A sad idem vidjeti te nove stranice mps.hr

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
VIdim da ste računali prihode od 50 krava, odite sami u tu ivesticiju pa čete vidjet stvarnu računicu, ovo vaše su gluposti, sve odredom.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Shvacam mario da nemas energije i vrlo vjerojatno vremena sad se raspisivati demantirajuci neke (ili sve) navode o investiciji za rad sa 50 krava, ali ipak mislim da nije u redu na ovakav nacin pljuvati, NHF. Mnogi danas imaju problema jer nisu prije ulaska u neki posao dobro razmislili i prvo na papiru sve poznate stvari raspisali, a tek onda krenuli u neku investiciju, odnosno po tvom savjetu, prvo probali pa onda racunaju. To je zahebana sudbina, nazalost, mnogih (i ne samo u stocarstvu). A onda im je ova drzava kriva.

Hoces reci da je drzati 50 krava ekonomski i organizacijski neisplativa prica?

Ovo se uostalom i pise za one koji ce to citati za mjesec-dva ili godinu dvije.
(A o pljuvanju po ovoj nesredjenoj, nesretnoj drzavi, odnosno po nesposobnim, korumpiranim politicaraima se moze naci puno postova, od kojih sam i ja autor mnogih ... )

G

GROF

Guest
...o,o,o, ...gazda mario!., pa ni vraga da se i ti znaš ljutit???., mlad si ti nemoj se ljutit!., ma celi božji! život je pred tobom!!!., a pojedini ljudi, radnici - dijelatnici, privrednici, poljoprivrednici,... i stotine drugi., ma svi deladu i kemijadu na sve načine ovdeka i u celome božjem! svitu kako bi čim bolje preživili!!!
...možda ja znam dosta toga malkice karikirat., izmedju ostalog ovaj forum je dobar iz 100 razloga!; nešto se sazna o svemu i svačemu, upozna se naroda - svita, a točno je da ima i glupi pitanja i glupi odgovora., pogotovo kada narod - ljudi - posjetitelji voga foruma neznadu ili nepoznadu nekakovu tematiku., primjerice ko i ja!., POTICAJI = POMOĆ., tako da mi jednostavno ni jasno o kakovoj pomoći je stvarno reč?., nedaj bože!., bilo koga uvredit, ponizit, ismijat,... a svaki posal je posal, na vaj ili naj način., moramo se barem u jednome složit., a i nemoramo!., ki god dela?., nikome ni lako delat, pa ča god da dela. poljoprivrednici mislidu da je u gradu lako sidit u uredu i boli te briga za sve., oni u gradu mislidu da je poljoprivrednicima na selu zakon, - med i mliko!., samo se lipo laduješ, a kravi mliko curi samo iz cic, ideš u bašću i uzmeš ča god da ti treba., jedino ča ni botanika na klupi nego na zemlji,... a to je daleko od toga...

...ako čovik ima krave., prodaje mliko., dobije novčiće., i to je to!., ako se ne isplati., onda se to i takovo ne dela.

...moja obitelj je prije 30 godin u liki u jezerani imala odkupnu stanicu za mliko., jedno vrime je bilo bogom! dano., poslje nekoliko godin niš., jednostavno stalo, stalo, ni druge nego okrenut KOŽUN! rekli bi mi ličani., ni onda ni bilo lako za poljoprivredu u bilo kom smislu., a poticaji., ki je spominjal poticaje u nom i nakovom uredjenju i vremenu., neki su uspili., a bome ko moja obitelj neki i nisu uspili!.-

bog!., gazda marijo!...

baba

Aktivni član
Tu od
5 Pro 2008
Poruka
267
Evo ako nekoga zanima, ukinuti su poticaji za podizanje trajnih nasada, od sada pa nadalje samo kapitalna. Svi koji ste planirali u jesen nesto posaditi, kalkulator u ruke i tražiti neku računicu u "povrat DO 50% bez PDV-a". Pozdrav i bez zaletavanja :cry:

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
znači da su digli kapitalna na 50% ? :scratch :scratch dali tih 50 dobivaš nazad ili će preklapati sa poslovnim bankom tj. otpis dijela kreditia kako se neki govorili? pozdrav!

Najnoviji postovi

Na vrh